PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie De 5 beste versies uit Liefde voor Muziek 2021

maandag 29 maart 2021VTM

De
Foto: VTM

Wie een blik werpt op de hitparade merkt dat deze editie van Liefde voor muziek, het zevende seizoen ondertussen, niet zo gek veel doet. Cleymans & Van Geel blijven hangen op 22 met hun singleversie van En Route. Hun album Cleymans & Van Geel zakt van 5 naar 6 in de albumcharts. Ongetwijfeld komt dat omdat Liefde voor muziek op 15 maart in het teken stond van het duo. Daarmee zijn ze tevens in zowel de single- als de albumcharts de hoogst genoteerde Liefde voor muziek-artiesten.

Diegene die de beste zaken tot nog toe deed en het sterkst leek te profiteren van het liedjesprogramma was Tourist LeMC himself. Maar het Liefde voor muziek-effect lijkt stilaan uitgewerkt te geraken voor hem. In zijn 287ste week verdwijnt ‘En route’ in de albumcharts uit de top 10 en moet nu tevreden zijn met een 14de stek. ‘We begrijpen mekaar’ levert zelfs 12 plaatsen in en zakt van 8 naar 20 in het overzicht. En ook ‘Antwerps testament’ blijft terrein verliezen. Dalend van 83 naar 96 haalt het album nog net de top 100.

Ook in onze lijst met de beste nummers van Liefde voor muziek beweegt er wat. Het verblijf van Cleymans & Van Geel – die in Liefde voor Muziek duidelijk nog kampen met de klassieke identiteitsvragen die beginnende artiesten en groepen meemaken: zo blijken ze te veel een amalgaam van alles en nog wat te zijn: schlager, door Keane beïnvloede Nederpop, cabaret, te theatrale pathetische over the top rockopera/musical en kleinkunst - met ‘Geen excuses’ dat te duidelijk refereerde naar Keane, bleek maar tijdelijk. Zij verdwijnen uit de lijst. Jelle Cleymans moet blijkbaar ook nog leren mooi recht te zitten aan tafel blijkt uit de laatste aflevering van dit seizoen.

Horizon door Bert Ostyn klimt terug naar de vierde stek, terwijl Tourist LeMC met ‘Kom naar het water’ nu onderaan ons lijstje staat.

Dit zijn de 5 beste versies van het zevende seizoen van Liefde voor Muziek

Onze top 5:

 1. (VW:1) Tourist LeMc - Envoi

Dat Liefde voor Muziek een atypisch programma is op vtm bewijst Tourist LeMc met zijn versie van Envoi van Absynthe Minded. Het minste wat je kan zeggen is dat vtm weinig tot geen aandacht schenkt aan literatuur. Tourist brengt Envoi wat meer terug naar de bron: ‘Verzen’ van Hugo Claus. Een song die gaat over schrijven, hoe moeilijk dat soms is. Voor Bert Ostyn was dit eerder een toevalstreffer. Voor een literatuurfestival in Nederland heeft hij ‘Envoi’ in elkaar geflanst in een drietal minuten. ‘M’n lyrics staan nog wat te gapen. Ik word dees spelleke nooit gewoon.’ klinkt het in plaats van Claus’ ‘Mijn verzen staan nog wat te gapen. Ik word dit nooit gewoon.’ en ‘Ik hou ze de hand boven het hoofd. Of toch voor de komende twaalf regels. Dan geef ik ze nen trap onder hun kont. Ga elders wat interessant doen voor 12 kijkers en een ijzige recensie.’ horen we gebaseerd op Claus’ ‘Genoeg. Nog twaalf regels lang op dit blad hou ik ze de hand boven het hoofd en dan krijgen zij een schop in hun gat. Ga elders drammen, rijmen van een cent, elders beven voor twaalf lezers en een snurkende recensent.’ klinkt het in zijn versie begeleid door onder andere klarinet, bugel, cello, viool en piano. Het schrijversmetier en het songwritersvak komen hier prachtig samen te vallen.

2. (VW:2) Emma Bale – My Heroics pt. 1

Lang aangehouden lage noten en glissandi naar beneden. Emma Bale toont in haar versie van Absynthe Mindeds My Heroics pt. 1 dat ze zeer donker en filmisch uit de hoek kan komen. Een van de meest mature arrangementen van dit seizoen laat ze horen met onder andere elektronica, elektrische gitaar en een vibrerende strijkstok op de cello waardoor de muziekinstrumenten de perfecte ijzige soundscape hiervoor laten horen. Over haar neus mag Bale naar eigen zeggen dan misschien wel een complex hebben, over deze puike versie waarin ze de frustratie die in de tekst zit zo hard voelde, hoeft ze dat zeker niet te hebben. Prachtig.

 3. (VW:3) Geike - We begrijpen mekaar

‘Op eenzame hoogte’ stond een nochtans zenuwachtige Geike in de aflevering van Tourist LeMc met haar versie van ‘We begrijpen mekaar’. Het nummer had ze aangepast naar het Engels en opnieuw naar het Nederlands hertaald. Akoestische gitaar en piano zorgen voor een prachtig minutieus gespreid klankbedje. Kwetsbaar en uiterst fragiel verlangend klinkt het prachtig gefraseerd: ‘Ik zou er alles voor geven. Nog een keer met jou.’ ‘Niemand durft meer zeggen na zo’n nummer dat Nederlands geen taal is om in te zingen’ stelt Jelle Cleymans. Hij heeft gelijk.

4.(VW:5) Bert Ostyn - Horizon

Heerlijk is het om Bert Ostyn de magie van de radio te horen bestoefen in Liefde voor muziek. Voor hem gaat dat boven algoritmes (eat your heart out streamingdiensten!). Op een parking van een supermarkt hoorde hij het nummer en toen koos ie om dit te coveren. Voor de tweede keer (na zijn cover van Willy Sommers Zeven anjers zeven rozen) kiest hij voor het Nederlands wat hem zeer goed afgaat. Bert bespeelt de mandoline en wordt onder andere begeleid door drums en cello. Accenten op dwarsfluit en gedempte trompet, en een refrein dat ‘spot on’ is, maken dit een knappe versie.   

5. (VW:4) Tourist LeMc - Kom naar het water

Run bracht Emma Bale uit in 2015. Tourist LeMc maakte er ‘Kom naar het water’ van, een nummer dat perfect past bij de huidige coronatijden. De song klinkt als een uitnodiging om te herbronnen: “Iedereen van ons heeft af en toe tijd nodig om te herbronnen. Wat is er belangrijk in het leven en wat wil je precies doen. Daarvoor moet je af en toe teruggaan naar de kern, de bron. Met het water als metafoor” zo verklaart de Antwerpse zanger. ‘Het zit ‘m in het juiste akkoord. En in de resonantie. Vind je de juiste toon dan wordt zelfs vijand een vriend.’ horen we terwijl akoestische gitaar, bugel, drums, de prachtige samenzang met de backings en het kenmerkende ‘oehoe’-deuntje door de vrouwelijke backing de song typeren. Een mooi bezinningsmoment.

< Bert Hertogs >

OUT Cleymans & Van Geel - Geen excuses

OUT Emma Bale - Amour fou

OUT Geike - Way too deep

OUT Willy Sommers - Spiegel


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter