PDF-versie voor persoonlijk gebruik

De beestige 31

maandag 01 maart 2021


De

Foto: RV

Corona doet rare dingen met de mensen en dat geldt soms ook voor de redactieleden van Concertnews.be. Tijdens het brainstormen voor nieuwe ideetjes om trouwe lezers op hun wenken te bedienen, ontsproot plots uit het brein van hoofdredacteur Bert Hertogs het waanzinnige idee om een top 31 te maken van liedjes met dieren in de titel. Het idee werd oorspronkelijk nog hartelijk weggelachen, maar een week later bleef het nog altijd hangen in mijn hoofd. Eigenlijk was het, en dit doet echt pijn om het openlijk toe te moeten geven, geen slecht idee van de grote chef. En dus ben ik weer eens achter een blanco blad gekropen om 31 liedjes op te schrijven met dieren in de titel. De eerste vervelende vaststelling was dat ‘Born To Be Wild’ van Steppenwolf en ‘Hotel California’ van The Eagles niet in de lijst mochten omdat het dier daar in de naam van de uitvoerders zit en niet in de titel van de song. Gelukkig had ik nog genoeg inspiratie en ben ik toch tot De beestige 31 geraakt. Veel plezier met het lijstje van de maand.

De beestige 31:

1. Baby Shark – Pinkfong

Wat ooit in het leven begon als een onschuldig kinderliedje dat rond het kampvuur werd gezongen, groeide uit tot een monstersucces dat zijn weerga niet kent. Persoonlijk vind ik ‘Baby Shark’ een verschrikkelijk lied met een absoluut stupide tekst. Het is een rechtstreekse aanval op de goede smaak en het muzikale gehoor. Maar het is tegelijkertijd ook de meest bekeken clip op YouTube ooit. "Baby Shark Dance" werd op 17 juni 2016 opgeladen door de Koreaanse, educatieve firma Pinkfong en is sindsdien al vaker bekeken dan dat er bewoners zijn op onze blauwe planeet. Mensen beginnen spontaan rare armbewegingen te maken wanneer ze ‘Baby Shark’ horen. Tieners lijken weer op kleuters die optreden voor opa en oma tijdens het schoolfeestje als ze op een fuif de tune van deze haaienfamilie horen. Wanneer je het deuntje hoort, blijft het ook nog uren in je gehoor hangen. Maar misschien wel het grootste pluspunt van dit nummer, is dat je er spontaan vrolijker van wordt. Om al deze redenen mag ‘Baby Shark’ van Pinkfong de eerste plaats innemen in de Beestige 31. Ik verontschuldig mij nu alvast voor het feit dat de kans groot is dat je de volgende uren op de meest onverwachte momenten spontaan gaat uitbarsten in: “Baby shark, doo doo dooo doo …”

2. Beauty And The Beast – Angela Lansbury




Net toen ik dacht dat ik de grootste hindernissen in de Beestige 31 achter de rug had en in veilige waters aanbeland was, blijkt dat ik me met mijn nummer twee toch lichtjes in de voet heb geschoten. Dat ‘Beauty And The Beast’ in deze lijst niet mocht ontbreken en hoog moest eindigen, was van bij het begin duidelijk. Maar … welke uitvoering? Puur uit nostalgische overwegingen komt spontaan de versie van Angela Lansbury in mijn gehoor. Haar grootmoederlijke tederheid is niet te evenaren. Langs de andere kant blijft er natuurlijk mijn aangeboren voorliefde voor de stem van Celine Dion. En dus mag ik haar uitvoering met Peabo Bryson niet zomaar negeren. En dat brengt me naadloos bij Ariana Grande en John Legend. Wat een zalige stem heeft die kerel. Ook daar kan je uren naar luisteren. De vraag blijft: welke van die drie versies is nu beter? Ik kom er zo snel niet uit en daarom overweeg ik een typisch Belgische optie wanneer je geconfronteerd wordt met drie mogelijkheden: ik kijk naar optie vier. Ik kan ook gewoon kiezen voor een instrumentale versie waar alleen de melodie van Alan Menken over blijft. U leest het al: het leven van een redactrice voor Concertnews.be is soms echt niet eenvoudig. Het feit blijft wel dat ‘Beauty And The Beast’ op de tweede plaats komt in de Beestige 31. Oordeelt u vooral zelf welke versie u verkiest.

3. Verdronken Vlinder – Boudewijn de Groot


Het verlangen van de mens om vrij te kunnen vliegen, inspireerde grote denkers en kunstenaars als Leonardo da Vinci en Panamarenko. Men wilde vliegen als een vogel. De Nederlandse tekstdichter Lennaert Nijgh zag het liefelijker: hij wilde zijn als een vlinder die zorgeloos rondfladdert van bloem naar bloem. Tot hij zich realiseerde dat die vlinders niet boven het leven uit kunnen vliegen en dat ook zij moeten sterven. Lennaerts poëtische mijmeringen leverden Boudewijn de Groot een grote hit op met ‘Verdronken Vlinder’. Ooit, heel lang geleden (net na het moment dat de dieren niet meer konden praten), had ik het geluk om in de Arenbergschouwburg te zitten toen Boudewijn tijdens zijn toegiften dit nummer inzette. Hij stond daar helemaal alleen vooraan het podium met een akoestische gitaar rond zijn nek. Toen de eerste akkoorden weerklonken voelde ik een golf van herkenning door de zaal gaan. En terwijl Boudewijn de Groot zijn jaloersheid om de vlinder op een ingetogen manier bezong, fluisterde het publiek als een ingehouden koor de hele tekst mee. Het was zo een magisch moment dat je alleen live in een gezellig theater kan beleven. Op de derde plaats in de Beestige 31 staat ‘Verdronken Vlinder’ van Boudewijn de Groot.

4. Crocodile Rock – Elton John

Nu ik aan de vierde plaats van de Beestige 31 ben aangekomen, is het tijd om een oude krokodil boven te halen. Nee, ik heb het daarbij niet over Elton John, al is die al een hele tijd niet meer piep te noemen, maar over de song waarmee hij in 1972 de hitparades onveilig maakte: ‘Crocodile Rock’. Met een duidelijke verwijzing naar ‘Rock Around the Clock’ van Bill Haley and his Comets is dit nummer niet meer of niet minder dan een vrolijke, pretentieloze hommage aan de jeugdjaren van Sir Elton. Met een lekkere, uptempo beat weet het op concerten steeds weer een partysfeer neer te zetten. Geen wonder dus dat we, ondanks de vele andere successen van Elton John, dit liedje nog altijd op de setlists van zijn concerten tegenkomen. Op plaats vier in de Beestige 31 staat dus ‘Crocodile Rock’ van Elton John. Gooi de beentje maar los en laat je volledig gaan.

5. Zeester Met Koffie – Bart Peeters


Wat zou Cynthia Roos vandaag in haar brooddoosje hebben zitten? U kent haar wel. Ze is dat meisje dat met Bart Peeters in de klas zat bij Juf Katrien. Toen ze klein was had ze voor ’s middags zeester met koffie en een mandarijn bij. Dat is althans wat de sympathieke spring-in-‘t-veld Bart Peeters sinds 2002 beweert. Hij haalde daarvoor wel de mosterd bij Prince die in zijn ‘Starfish And Coffee’ al uit de doeken deed wat de culinaire voorkeuren van Cynthia waren. En hoewel mijn lunchkeuze zeer sterk afwijkt van die van juffrouw Roos, kan ik het nummer meer dan smaken. Het is een liedje waar je spontaan vrolijk van wordt. Dus zet je verstand op nul en neurie vrolijk mee met de nummer vijf uit de Beestige 31: ‘Zeester Met Koffie’ van Bart Peeters.

6. Seven Horses In The Sky – The Pebbles


Hebt u dat ook wel eens dat u plots zeven briesende paarden in de groene lucht ziet? Dan is de kans zeer klein dat u een grote hit gaat scoren in Vlaanderen. Want blijkbaar waren dit soort van visioenen exact wat The Pebbles in 1968 nodig hadden om hun ‘Seven Horses In The Sky’ te schrijven. Ik vermoed zeer sterk of ze bij het bedenken van de tekst een beetje extra, creatieve hulp hebben gekregen van bepaalde middelen, maar feit is wel dat dit hun grootste hit is geworden. Er gingen in ons land meer dan vijfenzestigduizend exemplaren van dit singeltje over de toonbank. Het werd in 2003 zelfs opgenomen in de ‘Eregalerij’ van Radio 2 en Sabam for Culture en vorig jaar waagden zelfs Koen en Kris zich aan een cover. ‘Seven Horses In The Sky’ van The Pebbles mag dus landen op een zesde plaats in de Beestige 31.

7. The Lion Sleeps Tonight – The Tokens




Wie kent er niet ‘The Lion Sleeps Tonight’? Het is ongetwijfeld het bekendste liedje uit Afrika. The Tokens scoorde er een gigantische hit mee in 1961. Het werd gecoverd door Miriam Makeba, Roger Whitaker, R.E.M., *NSYNC en onze eigen Helmut Lotti. Het is een ode aan de koning van de savanne en daarom nam ook Disney het mee op in de soundtrack van ‘The Lion King’. En hoewel alleen al voor het gebruik in ‘The Lion King’ er meer dan 15 miljoen dollar aan royalty’s verdiend werden aan dit lied, stierf de man die het nummer oorspronkelijk schreef in pure armoede. In 1939 componeerde Solomon Linda immers zijn ‘Mbube’, wat ‘Leeuw’ betekent in het Zulu. Hij nam het op en had bescheiden succes in Zuid-Afrika. Linda verkocht de rechten van het nummer voor een schamele 2 dollar aan Gallo Record Company en zou zelf nooit van de grote populariteit van zijn werk kunnen genieten. ‘The Lion Sleeps Tonight‘ van The Tokens staat op de zevende plaats in de Beestige 31. Laat je innerlijke leeuw maar gezellig meebrullen.

8. Lieve Kleine Piranha – Gorki

Op 12 november 2014 trok een ware schokgolf door ons land: zanger Luc De Vos was op 52-jarige leeftijd overleden. Gorki’s monsterhit ‘Mia’ weerklonk dagenlang op alle Vlaamse radiozenders. Nederland maakte via Matthijs van Nieuwkerk en zijn ‘De Wereld Draait Door’ eindelijk kennis met de muziek en de teksten van Gorki. Luc De Vos werd hier omschreven als een tragische dichter. En misschien is dat ook wel de beste manier om de teksten van Luc De Vos te bekijken: poëzie met een donker randje. “Als de nacht komt wil ik dat je blijft, want ik ben bang dat de wereld zou vergaan. Jij drinkt mijn bloed dat alleen voor jou stroomt. Jij breekt mijn hart dat alleen voor jou slaat. Lieve kleine piranha, verscheur me.” Het zou zo uit een dichtbundel kunnen komen, maar het is de tekst van ‘Lieve Kleine Piranha’, een verscheurend mooi liefdeslied voor het meisje dat we al kennen van die andere hit: Mia. Op de achtste plaats in de Beestige 31 vind je Gorki met ‘Lieve Kleine Piranha ‘.

9. Lief Klein Konijntje – Henkie


Het lijkt me een ideale quizvraag voor de muziekkenner: “Wie had er in 2006 in Nederland en Vlaanderen een grote hit met ‘Lief Klein Konijntje’?” Ik heb zo ergens een donkerblauw vermoeden dat maar heel weinig mensen het antwoord Henkie, alias Henk Leeuwis, kunnen geven zonder het op te zoeken. En wie zou het hen ook kwalijk nemen? Het kinderliedje over het konijn met een vliegje op zijn neus was bij ons gelukkig zijn enige wapenfeit. Het lied zelf heeft niets om het lijf, maar weet handig gebruik te maken van dezelfde melodie als ‘Battle Hymn of the Republic’. Die werd in 1856 door William Steffe gecomponeerd en heeft sindsdien haar deugdelijkheid bewezen. Het vervelende aan dit nummer is wel dat het blijft hangen en dat er een risico bestaat dat je zelfs enkele uren na het beluisteren van dit liedje plots terug spontaan denkt aan konijntjes en vliegjes. U bent gewaarschuwd. Op de negende plaats in de Beestige 31 staat Henkie met ‘Lief Klein Konijntje’.

10. A Horse With No Name – America

De band tussen paard en ruiter is iets bijzonder. Geen wonder dat er in de Beestige 31 dan ook een lied moest sluipen dat deze band bezingt. Zo kwam ik uit bij de groep America en hun ‘A Horse With No Name’ uit 1972. Dewey Bunnell beschrijft in zijn tekst hoe een man op zijn paard zonder naam door de blakende zon van de woestijn trekt en uiteindelijk het paard laat gaan. Het nummer heeft nooit echt potten gebroken in de hitparades, maar heeft altijd wel een zekere populariteit gehad en wordt nog altijd op de radio gedraaid. Misschien wel leuk om weten, is het feit dat ‘A Horse With No Name’ eigenlijk geschreven is op een regenachtige dag in Engeland nadat Dewey een droom had over het feit dat hij op een paard zat. Hij kon zich alleen de naam van dat paard niet herinneren. Hij combineerde dat idee met het gevoel dat hij als kind had wanneer hij met een verbrand voorhoofd op het strand liep. Om de tekstuele logica te bewaren werd het strand en de zee omgeturnd tot de woestijn en klaar was Kees. Op de tiende plaats in de Beestige 31 komt America in volle galop binnen met ‘A Horse With No Name’.

11. What’s New Pussycat? - Tom Jones



Ik betwijfel of het vandaag de dag nog als gepast zou worden aanzien als bekende componisten liedjes zouden schrijven waarin de vriendin als ‘stoeipoes’ zou worden omschreven. Ik heb zo een vermoeden dat zulks een mannelijk chauvinisme wel eens heel wat reactie zou kunnen uitlokken. In 1965 lagen de kaarten blijkbaar totaal anders. Niemand minder dan Burt Bacharach en Hal David schreven ‘What’s New Pussycat?’ voor charmezanger Tom Jones. Het nummer was blijkbaar zo in trek dat zelfs Bob Marley & The Wailers hun reggaeversie van dit nummer uitbrachten. En laat ons eerlijk zijn: als je de rol van moraalridder even opzij zet, moet je toch toegeven dat het een lekkere schijf is. Het swingt, heeft een vrolijk deuntje, een stevige blazerssectie en de stem van Tom Jones. Wanneer ik mag kiezen (en dat mag in deze lijst) prefereer ik de versie van 2007. Daar heeft de stem meer maturiteit en komt het koper veel meer tot zijn recht. Op de elfde plaats in de Beestige 31 staat dus Tom Jones met zijn ‘What’s New Pussycat?’.

12. Als Je Van Beren Leren Kan - Coen Flink en Michiel Geelen


In 1967 bracht Disney een tekenfilm uit die gebaseerd was op een boek van R. Kipling en die ging over een kind dat in de jungle van India opgevoed was door wolven. En hoewel Mowgli en de tijger Shere Khan de hoofdpersonen in het verhaal zijn, is het toch vooral Baloe de beer die de show weet te stelen in Jungle Book. Zijn zorgeloze levensstijl en naïviteit doen hem spelend door het leven walsen. Wie wil er niet af en toe gewoon zo vrij van zorgen en complexen zijn of haar ding doen? Ook Mowgli ziet deze filosofie best zitten. Dat kan je zien en horen in ‘Als Je Van Beren Leren Kan’. Daarbovenop is het ook nog eens een erg aanstekelijk deuntje dat je dag spontaan weet op te vrolijken. Alleen al daarom en omdat er beren in de titel staan, zet ik ‘Als Je Van Beren Leren Kan’ met de stemmen van Coen Flink en Michiel Geelen op de twaalfde plaats in de Beestige 31. En ja, wat mij betreft mag je luidop meezingen.

13. Paloma Blanca – George Baker Selection


Wanneer ik aan een blokfluit denk, kruipt mijn gevoel voor muziek en schoonheid spontaan in paniekmodus. Al te vaak is dit instrument gebruikt om liedjes tot in hun diepste kern te vermoorden tijdens goedbedoelde lessen muzikale opvoeding. Meer dan eens gingen mijn tenen spontaan krullen wanneer ik jongeren bezig hoorde in hun poging een deftige melodie uit hun blokfluit te persen. Menig lezer heeft ongetwijfeld nog ergens een onverwerkt jeugdtrauma overgehouden aan dit nobel instrument uit de categorie van de houtblazers. En toch is juist dit onderschatte instrument de toonzetter in een van de populairste deuntjes uit de jaren ’70: ‘Paloma Blanca’. Ik moet hier in alle eerlijkheid toegeven dat ik bij het opstellen van mijn lijstje in de eerste plaats dacht aan ‘Oh, mijnen blauwe geschelpte’ van De Strangers en dan pas ben gaan opzoeken of ‘paloma’ toevallig iets met dieren te maken had. En wat blijkt: ‘paloma’ is Spaans voor duif en het originele nummer van de George Baker Selection mocht dus mee opgenomen worden in mijn lijstje. Daarom vindt u op de dertiende plaats in de Beestige 31 ‘Paloma Blanca’ van de George Baker Selection.

14. Papillon – Céline Dion


Diep in mijn hart heb ik altijd een zwak plekje gehad voor het fenomenale stemgeluid van Céline Dion. Het schijnbare gemak waarmee ze hoge noten zingt en het gevoel dat ze in haar stem weet te leggen, kunnen mijn ziel doen smelten. Toen ze in 1998 haar album ‘S'il suffisait d'aimer’ op de markt bracht, kon voor mij de pret helemaal niet meer op. Niet alleen bracht ze de liedjes van Jean-Jacques Goldman, ze bracht ze ook nog eens in het Frans. Céline is goed in haar Engelse liedjes, maar wat mij betreft klinkt ze nog beter in het Frans. Om wat taalkundige diversiteit in mijn lijst de Beestige 31 te krijgen, heb ik daarom gekozen om ‘Papillon’ van Céline Dion op de veertiende plaats te zetten. Dit lied van de hand van Erick Benzi gebruikt de metafoor van een ontpoppende vlinder om de ontluikende liefde te omschrijven. Laat je dus maar lekker onderdompelen in een bad van romantisch sentiment, wollig arrangement én de wonderbaarlijke stem van Céline Dion.

15. Hé, Lekker Beest – Isabelle A

Toen we op de redactie wat ideetjes over en weer aan het gooien waren voor mogelijke lijstjes en het absurde idee voor de Beestige 31 de revue passeerde, was ‘Hé, Lekker Beest’ het eerste nummer dat in ons hoofd schoot. Dit lied van de piepjonge Isabelle A mocht niet ontbreken als er ooit zo’n lijstje opgesteld zou worden. Het waren de hoogdagen van Tien Om Te Zien toen in 1990 de toen vijftienjarige Isabelle A als een jong veulen op het podium stond te springen. Het zou nooit een nummer één worden, maar wel de start van haar carrière. ‘Hé, Lekker Beest’ van Isabelle A prijkt op de vijftiende plaats in de Beestige 31.

16. The Pink Panther Theme - Henry Mancini

Sommige melodieën zijn zo tijdloos dat ze onopgemerkt in het collectieve geheugen sluipen. Iedereen, jong en oud, herkent ze meteen en kan de tune met gemak mee neuriën. ‘The Pink Panther Theme’ is zo’n deuntje. Henry Mancini componeerde het oorspronkelijk voor de film ‘The Pink Panther’, een film uit 1963 waarin Peter Sellers in de huid kroop van de legendarische detective inspector Jacques Clouseau. Tijdens het opening credits beleeft de roze panter allerlei avonturen op de tonen van de muziek. Henry Mancini componeerde het nummer zodanig dat de animatoren de tijd hadden om de timing van de actie af te stemmen op het tempo van de muziek. Plas Johnson was verantwoordelijk voor de legendarische bassaxofoonsolo die de melodie draagt. Vandaag dus niet alleen een dier in de titel, maar ook een roze panter in het filmpje. Geniet van ‘The Pink Panther Theme’ van Henry Mancini op de zestiende plaats in de Beestige 31.

17. Als Een Leeuw In Een Kooi – Willy Sommers


In 1989 startte VTM met het legendarische tv-programma Tien Om Te Zien. Willy Sommers en Bea Van der Maat kregen de eer om deze springplank voor Vlaamse artiesten te presenteren en konden zelf ook hun graantje van het succes meepikken. Willy bracht namelijk in datzelfde jaar zijn ‘Als Een Leeuw In Een Kooi’ uit. Je moest al ergens onder een grote, donkere rots of ver in het buitenland geleefd hebben, als je in die tijd als Vlaming dit lied niet kende. De choreografie bracht een stukje nostalgie in de huiskamer. Wanneer Willy Sommers zijn “Ik draai hier rond en rond” zong, deden zijn armbewegingen spontaan denken aan huwelijksfeesten, zakdoeken en ‘Les Lacs Du Connemara’. Geen wonder dus dat het er bij de Vlaming in ging als zoete koek. De combinatie van een Vlaamse Leeuw en aloude tradities leverde Willy Sommers dan ook een gouden plaat op. Onder impuls van Q-DJ’s Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe werd het nummer vorig jaar gemoderniseerd en geactualiseerd. Het is nu ook COVID-proof en dus klaar voor een nieuwe generatie fans. Op de zeventiende plaats in de Beestige 31 vindt u ‘Als Een Leeuw In Een Kooi’ van Willy Sommers.

18. Dog Eat Dog – AC/DC

Niet elk liedje met een hond in de titel gaat over een schattige pup of een klein, lief schoothondje. De wereld kan soms ruig en hard zijn. En voor die momenten hebben we de Australische rockband AC/DC. In 1977 schreven ze in hun ‘Dog Eat Dog’ snoeiende kritiek op de manier waarop zakenmannen hun zaakjes doen. Het was een kwestie van doden of gedood worden. Met zo’n inhoud en hun hoge rockgehalte is het dus niet verwonderlijk dat dit lied ook vandaag de dag nog altijd fris en bij de tijd klinkt. AC/DC mag dus met hun ‘Dog Eat Dog’ de achttiende plaats bekleden in de Beestige 31.

19. Gus, The Theatre Cat – Ian McKellen

Uiteraard moest er ook een musicalnummer in de Beestige 31 zitten. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan. En iets uit Cats was ook heel voor de hand liggend. Maar de bekendste liedjes als ‘Memory’, ‘Old Deuteronomy’ en ‘Macavity’ komen niet in aanmerking. Daar zit immers geen dier in de titel. En dus heb ik de eer om terug te vallen op een persoonlijke favoriet: ‘Gus, The Theatre Cat’. Gus is een oude kat die vol nostalgie terugdenkt aan zijn grote acteercarrière. Al dat modern toneel en de houding van die jonge kittens, hij moet er niets van weten. Hij geniet ervan wanneer hij vrijuit kan vertellen over de goede oude tijd toen het theater nog ‘Theater’ was. Wie beter dan Sir Ian McKellen, tovenaar Gandalf in hoogsteigen persoon, om deze rol te spelen … en te zingen? Met heel veel plezier zet ik dus ‘Gus, The Theatre Cat’ door de legendarische Ian McKellen op de negentiende plaats in de Beestige 31.

20. Schnappie Das Kleine Krokodil – Joy Gruttmann

Waar is de tijd dat het ergste dat er uit de après-ski bar naar huis meegebracht werd de foute muziek van dat moment was? In 2004 was het de openingsmuziek van het Duitse kindertelevisieprogramma ‘Die Sendung mit der Maus’ die bij ons de radiogolven onveilig maakte. De destijds vijfjarige Joy Gruttmann zong ‘Schnappie Das Kleine Krokodil’ de hitlijsten in en daar waren geen mondmaskers tegen opgewassen. Was het een geweldig nummer? Absoluut niet. Ik zou zelfs openlijk willen erkennen dat het een verschrikkelijk nummer is. Maar … het blijft in het gehoor hangen. En daarom kan je ‘Schnappie Das Kleine Krokodil’ van Joy Gruttmann terugvinden op de twintigste plaats in de Beestige 31. De uitdaging is nu om dit lied vandaag terug uit je hoofd te krijgen en niet de rest van de dag rond te lopen met een kleine krokodil tussen je oren. Succes.

21. Zoogdier – Kommil Foo

Ik geef toe dat ‘Zoogdier’ van Kommil Foo niet meteen de meest dansbare schijf uit mijn lijstje is, maar ik vind het persoonlijk een heel tof nummer. Ongetwijfeld beïnvloedt mijn admiratie voor het talent van de gebroeders Walschaerts hier mijn smaak. Of misschien is het de openingszin “Ik buig voor de vrouwen, op m’n knieën voor jou” die me extra aanspreekt. Wat het ook zij, het liefdesspel tussen man en vrouw is zelden zo dierlijk beschreven als in deze tekst van André Manuel. Combineer dit nog eens met muziek die bij momenten neigt naar een georkestreerde kakafonie met hier en daar een zwijns “Oink oink” en je krijgt een ware beestenboel die perfect thuis hoort in mijn lijstje de Beestige 31. Op de eenentwintigste plaats staat daar ‘Zoogdier’ van Kommil Foo.

22. Tiger Feet – Mud

Toen ik naar een leeg blad zat te staren om deze lijst te beginnen, liep ik in mijn hoofd door een denkbeeldige dierentuin (want dat is volledig COVID-proof) om te kijken of ik liedjes vond voor de dieren die ik tegenkwam. Toen ik bij de tijgerkooi was aangekomen, schoot ‘Tiger Feet’ van Mud meteen in mijn hoofd. En het ergste was, dat ik het niet eens erg vond. Tot mijn aangename verbazing stelde ik vast dat ik er spontaan vrolijk van werd. Ik ben gelukkig nog net iets te jong om de hele hype van de glam rock volledig bewust meegemaakt te hebben. Maar toen ik het clipje zag, moest ik toegeven dat het hele gedoe een hoog entertainmentgehalte had. Mud mag dus op kousenvoeten of misschien toch maar op ‘Tiger Feet’ plaatsnemen op nummer tweeëntwintig in de Beestige 31.

23. Songbird – Fleetwood Mac (Christine McVie)

Soms is er niet veel nodig om een juiste sfeer in een nummer te steken. Voor Christine McVie van Fleetwood Mac volstond een eenzame vleugelpiano om het heerlijke ‘Songbird’ gestalte te geven. Het lied verscheen op het legendarische album ‘Rumours’ dat in 1977 verscheen. Om die sfeer op plaat te krijgen, werd het nummer opgenomen in de late uurtjes van de dag met 15 microfoons in een volledig leeg theater met op het podium alleen een vleugelpiano met daarop een grote bos bloemen. Het lijkt allemaal een beetje omslachtig, maar het resultaat is er wel naar. ‘Songbird’ is een pakkend liefdesliedje dat de juiste snaar weet te raken. Het verdient dan ook een drieëntwintigste plaats in de Beestige 31.

24. Fly like an Eagle – Seal

Af en toe heeft een mens nood aan een beetje soul/R&B en dan zijn we bij Seal bij de juiste man. In 1996 coverde hij ‘Fly Like An Eagle’ van de Steve Miller Band voor de soundtrack van de film Space Jam. Van de film kan ik mij weinig herinneren (Al kan dit te maken hebben met de vorderende leeftijd.), maar het nummer is wel blijven hangen. Of dat iets te maken heeft met de zwoele stem van Seal, kan ik niet bevestigen. Maar oordeelt u vooral zelf. Op de vierentwintigste plaats in de Beestige 31 staat Seal met ‘Fly Like An Eagle’.

25. Butterfly – Danyel Gérard


Aan sommige liedjes kan je perfect horen wanneer ze geschreven zijn. ‘Butterfly’ van Danyel Gérard ademt flower power. Het werd eind jaren zestig opgenomen, maar sloeg op dat moment niet echt aan. Toen hij er in het begin van de jaren zeventig enkele Engelse woordjes in mixte, werd het plots een grote hit … zelfs tot in de VS. De bekende actrice Goldie Hawn nam het in 1972 op in een zwoel fonetisch Frans bijgestaan door een kinderkoortje in een al even abominabel Frans. En toch word je er spontaan vrolijk van en ga je verlangen naar een zomer vol zon en madeliefjes in je haar. Hopend op een nieuwe summer of love, moeten jullie het voorlopig stellen met ‘Butterfly’ van Danyel Gérard op de vijfentwintigste plaats in mijn lijst van de Beestige 31.

26. (How Much Is) That Doggie In The Window – Patti Page



Soms begrijp ik de kronkels van mijn eigen brein niet goed. (Nu hoor ik u bijna denken: “Er zijn wel meer mensen die de kronkels van uw brein niet begrijpen.” Maar daar gaat het nu even niet over.) Om een nog onverklaarbare reden sprong de titel ‘(How Much Is) That Doggie In The Window’ in mijn hoofd toen ik de Beestige 31 aan het samenstellen was. Na een beetje opzoekwerk, bleek het een nummer in 1953 gezongen te zijn door een zekere Patti Page. De term suikerzoet is een understatement om de sfeer van deze song te omschrijven. Het is uitgegroeid tot een bekend Engels kinderliedje en heeft inhoudelijk weinig om het lijf. In 1973 heeft een zekere ‘Rover’ het lied opgenomen bij RSO Records waarbij de woorden van elke zin in de omgekeerde volgorde werden ingezongen. Buiten het feit dat dit eigenlijk erg geestig was, zou dit feit voor de mensheid verloren zijn gegaan ware het niet dat ‘Rover’ eigenlijk een pseudoniem was voor de legendarische Tim Rice die later met zijn spitsbroeder Andrew Lloyd Webber musicalgeschiedenis zou schrijven. Op plaats 26 in de Beestige 31 ‘(How Much Is) That Doggie In The Window’ van Patti Page.

27. Le Carnaval des Animaux – Camille Saint-Saëns


In 1886 schreef de Franse componist Camille Saint-Saëns voor zijn plezier een stuk in veertien delen waarin hij typische karaktereigenschappen van bepaalde groepen dieren muzikaal probeerde vast te leggen. Het krachtige en dreigende van de leeuw, het logge van de olifanten en het frivole gefladder in de volière werden in een melodie vastgelegd. Het feit dat hij de pianist die eindeloos etudes inoefent ook opneemt in zijn ‘Le Carnaval des Animaux’ getuigt van een serieuze dosis humor. De meeste melodieën gaan u misschien niet echt bekend in de oren klinken, behalve het stuk over de zwaan. De Russische choreograaf Michel Fokine zette dit deel onder de titel ‘De stervende zwaan’ in 1907 om in een bekende balletsolo. En daarmee groeide dit fragment uit ‘Le Carnaval des Animaux’, dat oorspronkelijk helemaal niet gedoeld was voor het grote publiek, uit tot een ware klassieker. Het mocht dan ook niet ontbreken in de Beestige 31. Daarom prijkt ‘Le Carnaval des Animaux’ van Camille Saint-Saëns op nummer 27.

28. I Am The Walrus – The Beatles



Het is zeker niet het beste nummers dat The Beatles ooit hebben opgenomen, maar ‘I Am The Walrus’ uit 1967 heeft wel een dier in de titel. En het toffe is dat het geen paard, kat, leeuw of vogel is. De walrus brengt wat diversiteit in onze muzikale menagerie. De tekst brengt op zijn beurt vooral onzin. John Lennon zou dit nummer geschreven hebben in een staat van veranderd bewustzijn dankzij het gebruik van lsd. Het is een mikmak van losse zinnen en impulsen waarbij de walrus zou verwijzen naar een gedicht van Lewis Carroll en Egmann niemand minder is dan Eric Burdon. Deze leadzanger van The Animals zou een fetisj gehad hebben die te maken had met eieren en om een of andere duistere reden was John Lennon daar ooit getuige van. Het waren duidelijk heel andere tijden. Het gebruik van lsd is ondertussen verboden en John Lennon kan zijn ervaringen niet meer met de wereld delen, maar ‘I Am The Walrus’ van The Beatles heeft het wel tot plaats 28 geschopt in de Beestige 31.

29. Er Staat Een Paard In De Gang – André van Duin

In 1981 bracht André van Duin dé carnavalsklassieker bij uitstek uit: ‘Er Staat Een Paard In De Gang’. Het gekke van het verhaal is dat het eigenlijk als B-kantje van de single ‘Flip Fluitketel’ op de markt kwam. Sindsdien staat het in het collectieve geheugen van elke feestvierder. Het werd naar het Duits vertaald en duikt ook daar elk jaar weer op tijdens het carnavalseizoen. DJ Hardwell mixte het vier jaar geleden zelfs door zijn techno-set wanneer hij een concert aan het geven was in Argentinië. Aan de populariteit van dit lied valt dus niet te twijfelen. Vorm dus maar Corona-proof een polonaise en ga eens stevig uit de bol met de nummer 29 in onze lijst van De beestige 31:’ Er Staat Een Paard In De Gang‘ van André van Duin.

30. (Let Me Be Your) Teddy Bear – Elvis Presley of ZZ Top


Een klassieker van Elvis uit 1957: ‘(Let Me Be Your) Teddy Bear’. We gooien die heupjes lekker los en laten het ritme van de rock’n roll de bewegingen leiden. Ondergedompeld in het bad van nostalgie, kunnen we dan dromen van een tijd waarin men zorgeloos naar de toekomst keek. Toevallig stootte ik plots op een versie die ik eigenlijk toffer vond. Want wat blijkt: ZZ Top heeft in 1999 een live-versie van dit nummer uitgebracht op hun album XXX die veel steviger rockt en een pak minder zeemzoet klinkt. Het betere gitaarwerk in combinatie met de drums en het ruwe stemgeluid geeft het lied een hele andere vibe die eigenlijk passender is bij de tekst. En daarom krijgt u van mij twee links en laat ik het oordelen aan u over. Op plaats 30 in De beestige 31: ‘(Let Me Be Your) Teddy Bear’ van Elvis Presley of ZZ Top.

31. Honeybee – Belle Perez


Op 31 staat niemand minder dan Belle Perez met haar liefelijke ‘Honeybee’. In 2000 liet deze Limburgse schoonheid haar honingzoete single op het Vlaamse publiek los. Het was nog helemaal in het begin van haar carrière en het Spaanse tintje dat achteraf zo kenmerkend werd voor haar muziek ontbrak nog volledig in dit luchtig, poppy liedje. Leuk om weten is dat in 2016 Johannes Genard van School is Cool er in Liefde Voor Muziek zijn ding mee mocht doen en het nummer zo meer body kreeg. Op nummer eenendertig in De beestige 31 staat dus Belle Perez met haar ‘Honeybee’.

< Sascha Siereveld >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter