PDF-versie voor persoonlijk gebruik

De 30 beste filmnummers

donderdag 01 april 2021


De

Foto: RV

Muziek in films geven de zaak extra emotie, maken scènes net dat ietsje spannender, grappiger, romantischer of sensueler.  Heel wat songs die uit films komen of ervoor gebruikt zijn, zijn klassiekers. Dat geldt ook in veel gevallen voor de instrumentale soundtrack. Concertnews.be lijst dan ook graag in haar allerlaatste best of-lijstje 15 songs en 15 instrumentale nummers op die samen de 30 beste filmnummers vormen.

Dit zijn de 30 (2x15) beste filmnummers:

20. Just around the riverbend - Pocahontas

Pocahontas is een atypische Disneyfilm. Om de heel eenvoudige reden dat de tekenfilm niet eindigt met een happy end tussen Pocahontas en John Smith. Just around the riverbend is het themalied uit deze prent. Alan Menken componeerde de song, de tekst is van de hand van Stephen Schwartz. Een I want-nummer is het waarin het hoofdpersonage voor de keuze komt te staan om trouw te blijven aan de tradities van haar volk en de gekende paden te bewandelen (waar de rustig voortkabbelende rivier symbool voor staat) of ervan af te wijken, het avontuur tegemoet (de wildwaterrivier die je naar opwindende plekken kan leiden).

21. Far longer than forever – The Swan Princess

Van alle onafhankelijke tekenfilms die ooit geproduceerd werden, behoort The Swan Princess uit 1994 absoluut tot een van mijn favorieten. De film vond haar inspiratie bij het ballet Het zwanenmeer van Tsjaikovski. Een klassiek verhaal dat zijn deugdelijkheid al jaren bewezen heeft. Richard Rich stond in voor de regie van The Swan Princess. De ballad uit de film heet Far longer than forever, gezongen door Liz Callaway (zangstem prinses Odette) en Howard McGillin (prins Derek) hoewel de twee al van kindsbeen – dik tegen hun zin overigens dan - aan elkaar gekoppeld worden voor wat een gearrangeerd huwelijk moet worden. In de aftiteling brengen Regina Belle en Jeffrey Osborne deze titelsong.

22. Let me be your wings - Thumbelina

Let me be your wings is dé ballad uit Thumbelina. En doet wat een ballad moet doen, je meevoeren op een heerlijke romantische trip. In dit geval kan je dat ook letterlijk nemen, Thumbelina en haar prins maken een ritje op ene hommel.

23. Remember me this way - Casper

Wat een heerlijke finale die Remember me this way uit Casper waarin het spookje even terug ene mens mag worden om met Kat (de verrukkelijke Christina Ricci) te slowen op het Halloweenbal dat zij in het spookhuis waar ze met haar vader woont, organiseert.

24. Follow your heart - Thumbelina

Duimelijntje van regisseurs Don Bluth en Gary Goldman komt oorspronkelijk niet van Disney. Hij behoorde namelijk tot de catalogus van Warner Bros. Later nam 20th Century Fox deze titel over. Vermits die laatste studio recent gekocht werd door Disney, komt deze puike animatieprent die destijds dus een onafhankelijke koers voer in de handen van het Huis van de Muis. Regisseur Don Bluth kwam uit de stal van Disney waar hij onder andere meewerkte aan Peter en de Draak, de Reddertjes, Doornroosje en Merlijn de Tovenaar. Eind jaren ’80 stampte hij zijn eigen studio uit de grond en produceerde samen met Steven Spielberg onder andere Platvoet en zijn vriendjes en All dogs go to heaven.
Duimelijntje, naar het prachtige sprookje van Hans Christian Andersen werd in 1994 genadeloos afgemaakt door de filmpers en was geen commercieel succes. Barry Manilow tekende voor de muziek. Zijn soundtrack is heerlijk romantisch en meeslepend als het wel om ware liefde gaat. Met smachtende romantische liedjes als ‘Follow your heart’, ‘Soon’ en ‘Let me be your wings’.
Conclusie: Duimelijntje - dat gaat over je identiteit zoeken in de wereld, populariteit (of een gebrek daaraan), opgroeien en mogelijke verleidingen of gevaren die op je pad kunnen komen - werd volgens ons (deels) ten onrechte de grond ingeboord.

25. Beauty and the beast - Beauty and the beast

‘Beauty and the Beast’ heeft mijn redactrice Sascha Siereveld al hoog geplaatst in haar lijst De Beestige 31, ook in de 31 beste musicalsongs komt de film/musical terug. 3 op een rij dus, want ook in deze De 30 beste filmnummers mocht deze prachtige song niet ontbreken. Legendarisch is de scène in de balzaal. Tekenaars gaan er trouwens van uit dat Disney hier voor het eerst gebruik maakte van digitale technieken omdat het als het ware een echte kraancamera lijkt die zich beweegt in de ruimte om het koppel te registreren. Hoewel er verschillende versies zijn van de titelsong gaat er niets boven de originele ballad die Celine Dion en Peabo Bryson inzongen.

26. Journey to the past – AnastasiaMet de prachtige tekenfilm Anastasia uit 1997 scoorde Don Bluth niet in het minst met de heerlijke muziek. Songs van Lynn Ahrens, Stephen Flaherty en David Newman als ‘A Rumor in St. Petersburg’, ‘Journey to the Past’ en ‘Once Upon a December’ zijn ook Stage Entertainment niet ontgaan. Recent ging dan ook Anastasia de musical onder andere op Broadway en in Scheveningen in première. De film en de musical doen je heerlijk wegdromen en is spek voor de bek voor romantische zielen, en is losjes gebaseerd op de legende van Groothertogin Anastasia Nikolajevna van Rusland, die stelt dat ze is ontsnapt toen haar familie geëxecuteerd werd. Onze musicalexperte Sascha Siereveld schreef over Anastasia in Scheveningen het volgende: “De absolute voltreffer voor Lois van de Ven was toch het onmiskenbare kenwijsje uit Anastasia: ‘Zoektocht door de tijd’. Lois zong overtuigend en met veel passie de hoop de zaal in. Wanneer we dan naar de climax van het lied gaan, verandert op de achtergrond het beeld van een bloeiende boomgaard naar de skyline van Parijs met zijn Eifeltoren. De combinatie van de verschillende elementen gaf ons een instant gevoel van vreugde, voldoening en geluk. Wat een heerlijk moment.”

27. When you believe – Prince of Egypt

De tekenfilm Prince of Egypt uit 1998 bracht een opmerkelijk duet voort, een samenwerking tussen niemand minder dan Whitney Houston en Mariah Carey. In februari 1999 haalde de single platina in Vlaanderen, goed voor meer dan 40.000 verkochte exemplaren. Van de Dreamworks-tekenfilm is nu ook een musical gemaakt.

28. I’m kissing you – Romeo & Juliet

Onlangs heb ik Romeo & Juliet opnieuw gezien. De eerste keer was in de bioscoop in 1996. Ik was toen 16 en was danig onder de indruk over de erg hippe stijl die regisseur Baz Luhrmann hanteerde om deze prachtige klassieker van Shakespeare te vertellen. Ik was nu vooral benieuwd of de prent nog steeds zeer aangenaam om naar kijken is qua montage en storytelling. Jawel hoor! Wat ook opvalt is hoe ijzersterk Leonardo DiCaprio en Claire Danes in hun rol zitten als Romeo en Julia in die zin dat je hun hartstochtelijke prille tienerliefde die hen doet zweven en de pijn die erbij hoort wanneer blijkt dat het om verboden liefde gaat, ook voelt en je meeleeft met het tragische verloop van het koppel dat ze neerzetten. Uit de soundtrack kies ik Des’ree’s ‘I’m kissing you’. Deze R&B ballad zingt Des’ree ingetogen, enkel begeleid door piano en strijkers. Less is more. Bloedmooie song die dan ook niet toevallig te horen is tijdens een cruciale scène: wanneer Romeo en Julia elkaar voor het eerst ontmoeten op een bal en flirten met elkaar door het glas van een aquarium aan de toiletten.

29. Marian – Robin Hood Men in tights

In 1993, ik was toen 13 kwam Robin Hood Men in Tights uit in de zalen. De film is een mengeling van musical, avonturenfilm en komedie. De prent van Mel Brooks parodieert op hilarische wijze het klassieke Robin Hood-verhaal, en speelt ook met de storytelling, zo zien we iemand schreeuwen dat ie verzuipt in ocharme een beekje, en wordt een kasteel gewoon weggereden als decor. Ik mis dit soort pure maar ook intelligente kolder in het hedendaagse aanbod. De soundtrack die ik als tiener kocht, bevat enkele heerlijke songs zoals de Sherwood Forest Rap, Men in Tights en The night is young, dat een parodie is op de serenade aan het balkon van de geliefde, zijn er maar enkele. Ik stip hier ‘Marian’, een ballad waarin Debbie James Marians hunkering naar een man bezingt. De tekst is van Mel Brooks, de muziek van Hummie Mann. Hier hoor je het nummer als duet door Cathy Dennis en Lance Ellington zingen. Deze versie is te horen tijdens de aftiteling.

30. Never enough + This is me - The Greatest ShowmanVerguisd door de te elitaristische en vooringenomen internationale filmpers, is the Greatest Showman. Maar in de hitparade krijgen ze lik op stuk. In zijn 169ste week staat het album nog steeds stevig in de top 20 in de charts bij ons. Ook ik krijg er niet genoeg van. Concertnews.be gaf 4,5 op 5 in haar recensie.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter