PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Studio 100 en Miguel Wiels vinden satire uit zonder standpunt in te nemen

zondag 18 april 2021


Studio

Foto: BNNVARA

K3 bracht in het Nederlands tv-programma ‘Even tot hier’ een aangepaste versie van ’10.000 Luchtballonnen’. Nu werd het ’10.000 luchtkastelen’. In de tekst hekelt het meidentrio in hun gekende regenboogjurkjes de versoepelingen van de Nederlandse regering die maar uitblijven in de huidige coronatijden.

(lees verder onder de video)

Vanmiddag reageerden Miguel Wiels en Studio 100 dat ‘het allemaal maar om te lachen was’ en dat ‘K3 geen politiek standpunt inneemt’.

‘Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en totaal absurd’, vindt Bert Hertogs, hoofdredacteur van Concertnews.be. ‘Door satire te bedrijven, neem je namelijk een standpunt in. Je levert immers kritiek op iets of iemand. Zeggen dat je dat niet hebt gedaan achteraf, is pertinent onwaar. Dat heel wat mensen verbouwereerd reageren op onder andere HLN, is dan ook niet meer dan normaal. Van Hanne, Klaasje en Marthe van K3, zeker als ze in hun uniform zitten, verwacht je dat ze hun rol spelen.’

‘Wat er volgens mij dan ook gebeurd is, is een mooi voorbeeld van een bandleider bij dat tv-programma (Miguel Wiels), die zijn rol daar verwart en mengt met die van liedjesmaker van onder andere K3. Hij trekt K3 zo mee in een satirisch bad, een wereld die de hunne niet is en waar de K3-fans zich ook niet mee kunnen vereenzelvigen. Terwijl Wiels zelf wel een grotere vrijheid heeft om zich te uiten dan Hanne, Klaasje en Marthe als ze in hun rol zitten.

K3 heeft in Nederland en Vlaanderen dan ook een voorbeeldfunctie. De coronamaatregelen in vraag stellen of kritiek op het beleid geven, hoort daar niet bij. Miguel Wiels had met zijn jaren ervaring overigens perfect kunnen weten dat de Youtubevideo een eigen leven zou kunnen gaan leiden op het internet. K3 heeft dus een ontzettende inschattingsfout gemaakt, voor zover het productiehuis in Schelle overigens op de hoogte was en de details van het optreden wist (de inhoud van de aangepaste tekst).

Concertnews.be stelde enkele jaren geleden vast op een première van een Samson & Gert-kerstshow in de Panne dat de integriteit bewaren van de Studio 100-figuurtjes ontzettend belangrijk is voor het bedrijf. Vandaar dat de (beeld)pers door de persdienst toen gevraagd werd om de technische fout die zich stelde niet te tonen en er ook niet over te berichten. Zo gevoelig ligt het imago en alles wat men in Schelle met de jaren creëerde rond haar figuurtjes dus. ‘Ik ben er dan ook van overtuigd dat er achter de schermen nog een hartig woordje gepraat zal worden over dit incident, want dat is het.’

In crisiscommunicatie schitteren Miguel Wiels en Studio 100, zoals te verwachten was, niet echt. Ze minimaliseren of zien zelfs het probleem niet terwijl de reacties op HLN veelzeggend zijn. Alles begint natuurlijk bij het inzien dat je fout bent geweest door K3 op te voeren in een satirisch programma en dan nog wel in hun iconische jurkjes. Daarnaast is er de boodschap die niet alleen politiek geladen is, ze komt er ook qua timing op een bijzonder ongelukkig moment nu zowel in Nederland als in Vlaanderen de ziekenhuizen nauwelijks marge hebben voor (niet-)coronapatiënten. Hetzelfde geldt overigens ook voor het testevent 538 Oranjedag dat zou doorgaan op 24 april in Breda op enkele meters van een ziekenhuis dat door corona overbelast is.

Het zou Studio 100 en Miguel Wiels dan ook sieren mochten ze crisiscommunicatie volgens het boekje voeren. Die zou er mogelijk als volgt kunnen uitzien:

We know: we weten dat we fout waren door K3 op te laten draven in een satirisch programma met een kritische politiek geladen boodschap. We hebben de mogelijke impact daarvan onderschat alsook dat we daarmee sommige mensen voor de borst zouden kunnen stoten.

We care: K3 wil er namelijk zijn voor iedereen. Door deel te nemen aan dit satirische programma en ’10.000 Luchtkastelen’ te zingen, hebben we op zijn minst de indruk gewekt partij te hebben gekozen voor een bepaald deel van de bevolking en hun visie op deze coronacrisis.

We do: We verontschuldigen ons en zullen in de toekomst omzichtiger omspringen met dit soort tv-opportuniteiten.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter