PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Gaan Pukkelpop en Tomorrowland wel door dit jaar?

dinsdag 11 mei 2021


Gaan

Euforie ten lande. Want het Overlegcomité maakte het zonet mogelijk dat festivals georganiseerd kunnen worden voor meer dan 5.000 toeschouwers buiten vanaf 13 augustus. Festivals in openlucht van 2.500 toeschouwers kunnen vanaf 1 juli, vanaf 30 juli kan dat voor 5.000 man. En wie meer dan dat wil vanaf 13 augustus, kan een uitzonderingsaanvraag indienen. Belangrijk daarbij is dat een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test voorgelegd moet kunnen worden door de toeschouwers voor ze het festivalterrein op mogen.

Er stellen zich weliswaar meteen enkele uitdagingen:

-          Hoe rijm je het recht op privacy/medisch beroepsgeheim met het al dan niet toegang krijgen tot een festivalterrein?

-          Er luiden stemmen dat enkel Europeanen toegang zouden krijgen tot deze festivals, hoe doe je dat stroken met anti-discriminatiebepalingen.

-          Qua line-up put Pukkelpop vooral uit dezelfde pool artiesten die bv. ook op Sziget Festival in Hongarije te zien zijn. Dat laatste festival gaat dit jaar alvast niet door. De vraag is of en in welke mate er voldoende internationale artiesten beschikbaar zullen zijn om een ingekorte festivaltour te doen. De kans is daardoor groot dat Pukkelpop qua line-up wel heel erg zal gaan lijken op die van het uitverkochte Lowlands. En toch zal het voldoende moeten verschillen om het verschil te maken. Op iets meer dan drie maanden voor het festival stellen zich naast logistieke vragen ook nog andere uitdagingen: het bookingsteam moet aan het werk, de promo moet gevoerd worden en de ticketverkoop moet nog gestart. Haal je wel 66.000 toeschouwers per dag als daar wellicht geen mega grote Amerikaanse headliners tussen zullen zitten terwijl de publieksopkomst in andere jaren net valt of staat met die grote namen? Of gaan festivalgangers dit jaar sneller content zijn?

-          Voor Tomorrowland stelt er zich alvast een probleem niet. Promo moet er niet meer gevoerd worden want het festival is al sold out. Er moeten dus geen tickets meer aan de man of vrouw gebracht worden. Ook qua programmering stellen er zich minder issues dan bij Pukkelpop want zij putten vooral uit dj’s uit ons land, Frankrijk, Duitsland, het VK en Nederland. Maar: Tomorrowland wil wel de wereld met elkaar verbinden. Een festival enkel voor Europeanen, waarbij het dus enerzijds een bepaald aantal ticketkopers van vorig jaar kan gelukkig maken, en een ander deel moet teleurstellen: dat is niet de positie waar het festival wellicht in wil terechtkomen want tegen haar natuur. Enkel Europese vlaggen zien aan de Main Stage zou dus ook deels tegen de waarden van het festival ingaan dat de kaart trekt van wereldburgerschap, van inclusie … Aan Manu en Michiel om te beslissen of ze die waarden belangrijker vinden dan kiezen voor plat commercieel opportunisme …

Vandaar ook – veel festivalfans en zelfs journalisten lijken dat niet te willen beseffen in het euforisch gevoel dat de reeks aankondigingen die het Overlegcomité bezorgt – dat zowel Debby Wilmsen van Tomorrowland bij VRT NWS en Chokri Mahassine bij Studio Brussel de voorwaardelijke wijs hanteren wanneer hen gevraagd werd naar een eerste reactie.

Bij Tomorrowland klinkt het dat ze de richtlijnen en parameters nog wil onderzoeken om zo te bekijken wat de scenario’s zijn en de gevolgen daarvan. Chokri van zijn kant werd dan weer door Eva De Roo geïnterviewd. Ook daar valt op – en die nuance zien we nauwelijks andere media maken – dat hij zeer voorzichtig start aan het begin van dat interview. Met andere woorden hij spreekt in de voorwaardelijke wijs en wordt eigenlijk door de radiopresentatrice gedwongen om te zeggen dat Pukkelpop zal doorgaan. Na het beluisteren van het interview voelt het vooral aan dat Chokri in een verhaal terecht is gekomen waar hij zich zelf niet helemaal comfortabel mee voelt. Is alles wel al doorgesproken met het booking team?, vroegen we ons dan ook meteen af. Ondertussen bevestigt het festival weliswaar op social media dat er wat in de pijplijn zit. Maar kan je wel van een volwaardige Pukkelpopeditie praten als je qua line up beperktere mogelijkheden hebt?

Last but not least is er uiteraard nog de Indiase variant van het coronavirus die veel besmettelijker blijkt en ondertussen in ons land is. En er zijn de Erika Vlieghes van deze wereld die niet onterecht bezorgd zijn rond deze massa-evenementen.

Kortom: er is perspectief én onduidelijkheid/onzekerheid tegelijkertijd. Noem het een surrealistische situatie à la belge. We like. En neen, ook wij gaan er niet van uit dat we deze zomer in Kiewit of Boom staan te dansen met meer dan 60.000 anderen. Dat op dezelfde dag Tomorrowland en Pukkelpop er nog voor zouden gaan terwijl festivals als Dour en Brussels Summer Festival de handdoek voor deze zomer in de ring gooien, maakt de situatie nog surrealistischer. In het persbericht van die laatste klinkt het namelijk: 'de aangekondigde maatregelen (door het Overlegcomité n.v.d.r.) brengen nog te veel beperkingen en onzekerheden met zich mee om de 2021 editie van het festival in zijn gebruikelijke vorm en met een gerust hart te kunnen organiseren.'

Mochten Pukkelpop en Tomorrowland dan toch doorgaan dit jaar, zullen we er wellicht naartoe gaan. Maar zo’n grote versoepeling, zo’n opschaling over drie maanden, lijkt ons op dit moment een wel erg grote en snelle stap. Maar het zou eventueel misschien toch kunnen. Dat we voor een keer in die vorige zin onze woorden wikken en wegen en de voorwaardelijke wijs hanteren, is zo atypisch concertnews.be!  

< Bert Hertogs >

Lees ook: Waarom een vaccinatiebewijs of sneltest om naar een (massa)event te gaan niet kan


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter