PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Nieuw K3’tje wordt alweer een witte vrouw

zaterdag 20 november 2021


Nieuw

Foto: VTM

Wat concertnews.be al vanaf dag één aanvoelt, blijkt uitgekomen. Met de uitschakeling van Luca en Remi in de halve finale is alle diversiteit ondertussen uit K2 zoekt K3 verdwenen. Neen, het wordt geen man. Neen, het wordt niemand van kleur. Neen, het wordt niemand uit de lgbtqi+-gemeenschap. Neen, het wordt geen non-binair iemand. En het wordt al evenmin iemand met een fysieke of mentale beperking. Studio 100 dreigt zo haar afspraak met de eenentwintigste eeuw helemaal te missen.

In de week dat Studio 100 de nieuwe Mega Toby en Mega Mindy aankondigde, blijkt dat het productiehuis uit Schelle blijkbaar vooral meer van hetzelfde wil bieden. De klassieke ingrediënten dus. En het bedrijf zet voornamelijk witte mensen in stelling, waarbij Verhulst en Bourlon wellicht onvoldoende aanvoelen wat er de voorbije jaren bewoog in onze en de Nederlandse maatschappij. De vraag om diversiteit op het podium en in de media is immers nog nooit zo groot geweest. Zeker in Vlaanderen, een van de achterlijkste regio’s op dat vlak, hebben we nog een gi-gan-ti-sche weg af te leggen.

‘Dit is een gewenning net als we van Zwarte Piet af moeten. We moeten veranderen.’ klonk het nochtans heerlijk heftig in Gordons pleidooi om Luca in de wedstrijd te houden toen Gert zei dat ie precies naar Vader Abraham had gekeken met twee smurfen nadat Luca met Hanne en Marthe ‘Drums gaan boem’ gezongen had. Terecht stelde Gordon dan ook ‘Je discrimineert op lengte.’ terwijl Gert die duidelijk en eindelijk ook eens in het nauw gedreven werd (en daardoor ook begon te zweten) tijdens primetime televisie (een unicum!) stelde dat hij vond dat het plaatje niet klopte.

De enige die zijn bek dus durft open doen en ingaan tegen de baas van Studio 100 is Gordon. Dat beste lezer, getuigt van lef, wat van de andere juryleden die zich al weken als schoothondjes profileren niet gezegd kan worden. Wij waren vanaf de eerste auditieronde al fan van Gordons commentaren en zijn dat nog steeds. Wat zijn commentaar hier zo sterk maakt is dat hij ook ineens twee vliegen in één klap slaat. Hij keurt immers ook - weliswaar subtiel en onrechtstreeks - het verleden van Diede af die tot eind vorig jaar met een blackface optrad.

Zo lijkt het er ook steeds meer op hoe deze productie het problematische rond haar verleden als artieste maar niet wil benoemen maar hardnekkig uit de weg blijft gaan. Een eenvoudig communiqué met daarin ‘ik weet dat ik fout was in het verleden, ik geef om mensen van kleur en besef dat dit gevoelig voor hen ligt, ik zal in de toekomst daar beter rekening mee houden in de artistieke keuzes die ik maak’ zou de zaak helemaal kunnen ontmijnen. Maar nu doen alsof er niets aan de hand is en de zaak angstvallig verzwijgen, lijkt meer op een stinkende doofpotoperatie en vergroot net het probleem. Op zijn minst hadden wij anno 2021 van vtm en Studio 100 toch meer transparantie hierover verwacht wat hun standpunt in deze is. Maar daar houden ze kennelijk ook de lippen stijf op elkaar. Lafaards.

Ondertussen lijken de meeste juryleden ook te doen alsof hun neus bloedt, en durft men kennelijk de zaken niet direct bij naam te noemen. Dat K2 zoekt K3 trouwens totaal niet mee met de tijd is bewijst het volgende. Kürt Rogiers hoorden we in primetime op zaterdagavond zijn co-presentatrice Tooske Ragas objectiveren en tot lustobject herleiden met zijn reactie dat als ie met haar in de auto zou kruipen, dat dat verwijzend naar Tina Turners hit ‘steamy windows’ zou opleveren. Dat is zo’n foute comment! Dat vtm dit laat passeren is gewoon schandalig.

De oerconservatieve reflex van Studio 100 zou het bedrijf wel eens zuur kunnen opbreken. Welk merk wil zich daar anno 2021 nog mee associëren? Mochten wij salami’s produceren, ijs, speelgoed, snoep, kledij of weet ik veel, we zouden absoluut dit gegeven mee in de schaal leggen en dat afwegen ten opzichte van plat commercieel opportunisme of we überhaupt met die mensen uit Schelle in zee nog zouden willen (blijven) gaan. Je kan overigens bezwaarlijk stellen dat het topbedrijven zijn die zich dezer dagen verbinden aan het merk K3, zo blijkt uit de product placement bij K2 zoekt K3, ze zitten immers bijna allemaal stuk voor stuk in het goedkope (discount) segment.

Deze oerconservatieve move is dus niet geheel zonder risico nu Studio 100 duidelijk in haar kaarten laat kijken dat het niet bereid is haar producten de broodnodige update aan onze huidige tijden te bezorgen. We kunnen daar alleen maar akte van nemen.

75% kans is er dat het nieuwe K3-lid straks ook opnieuw een Nederlandse wordt. En 75% kans is er dat het een blondine wordt (tenzij Diede in de finale d’r haar zou blonderen, waar we niet van zouden opkijken mocht ze dat nog doen als verrassingseffect). Zo staan de zaken er nu voor. De enige die de Vlaamse kleuren verdedigt in de finale is Amy straks. Niet Diede, maar Julia is na de halve finale plots topfavoriete geworden.

Als we dan toch de lijn van Verhulst moeten volgen en het plaatje moet kloppen, vinden wij Julia de beste match met Hanne en Marthe. Zowel Diede als Amy geven ons in combinatie met hen eerder het gevoel dat Hanne en Marthe bijna gereduceerd worden tot backings. Je kijkt en hoort als het ware respectievelijk naar de Brabantse en K2 en de miss (die nog steeds niet erg naturel in haar rol kruipt als K’tje en qua zang een zeer wisselvallig parcours heeft gereden in deze reeks) en K2.

Celester zou eventueel nog kunnen, mocht ze zich wat minder wegcijferen in de finale, en mentaal wat weerbaarder zijn, minder snel opgeven want dat had ze eigenlijk tussen haar oren al gedaan nog voor ze aan haar sing off nummer Tele Romeo in de halve finale moest beginnen. Zij werd gered. Ze heeft meer de Prinsessia-look dan Julia, terwijl die laatste wat meer girl next door mét star quality biedt.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter