PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie De familie Claus 2 ★★★

zondag 5 december 2021Netflix

De
Foto: Netflix

Jules Claus (Mo Bakker) wordt officieel de tweede kerstman naast Noël Claus (Jan Decleir) in het Vlaams-Nederlandse De familie Claus 2 dat Ruben Vandenborre regisseerde. Een duobaan levert niet zelden uitdagingen op. In deze film is dat niet anders en er wordt dan ook al snel ingezoomd op een meningsverschil dat al snel tussen de twee ontstaat. Jules komt namelijk te weten dat Marie voor haar kerst wil dat haar ouders Steven (Everon Jackson Hooi) en Tine (Lauren Müller) die uit elkaar zijn terug bij elkaar komen. Het is zelfs zo ver gekomen dat de twee ervoor zorgen dat ze elkaar niet hoeven te zien tijdens ‘de overdracht’ wanneer het meisje van de ene ouder naar de ander gaat. Daardoor wordt ze in de kou op straat gezet en voelt ze zich als een pakje dat wordt doorgegeven.

Jules wil haar helpen, maar komt via Holger (alweer overweldigend en héérlijk neergezet door Stefaan Degand: ‘Al dat stof hier!’, ‘Gij zijt getikt maar ik typ!’, ‘Geen zorgen: die koelt wel weer af. Hebt ge ‘m? Afkoelen? Noordpool … Laat maar. Geen humor.’) te weten dat in de statuten van het bedrijf Claus & Co staat dat ze een pakjesdienst zijn en geen huwelijksbureau. Noël klasseert dergelijke verzoeken dus al jaren. ‘Soms kan wat gebroken is, niet worden hersteld.’ zegt ie terwijl Jules nochtans had begrepen dat alles wat stuk is, gelijmd kan worden. Noël focust zich dus met een knipoog op ‘oud speelgoed naar het containerpark en een paar andere plekken doen’ wat hij zijn dochter Suzanne (Bracha van Doesburgh) wijsmaakt. Voor Jules is de liefde echter veel belangrijker dan pakjes alleen. Hij kan zijn gezin niet meer bij elkaar brengen omdat zijn vader overleden is, en wil zich dan ook inzetten voor andere gezinnen waar er wel misschien een mogelijkheid is.

Jules komt met andere woorden de limieten tegen van wat je kan doen als kerstman. Maar hij aanvaardt het niet, Noëls stelling dat de kerstman niet alles kan. Stiekem, met de hulp van Ikka (Josje Huisman), Gunna (Eva Van Der Gucht) en Assa (Janne Desmet) muist hij er van tussenuit door de schudbol van Noël te gebruiken om Marie te helpen. Haar vader runt het shoppingcenter, en haar moeder een boekhandel in hetzelfde gebouw. Maar Tine zal er binnenkort uit gezet worden door Steven. Jules probeert op verschillende manieren de twee terug bij elkaar te krijgen maar zijn pogingen lijken niet alleen tevergeefs, ze blijken onbedoeld nog meer olie op het vuur te gooien. Moet hij dan toch zijn opa gelijk gaan geven?

Jet (Sien Eggers die zich even hijst in een cupcake-pakje en haar personage zo zowel gezelligheid als engagement meegeeft) en Ella (Pommelien Thijs die een veel kleinere bijrol heeft gekregen in deze sequel, al zouden wij meteen een koekje bij haar kopen mocht ze voor onze neus staan in een shoppingcenter) focussen zich dan weer om ‘Miss Cookie’, de koekjeszaak van Jules’ moeder onder de aandacht te brengen en haar te koppelen. Maar haar vrouwelijke intuïtie blijkt Jet in de steek te laten … 

De familie Claus 2 is een hartverwarmende en bij momenten ook grappige kerstfilm die beter is dan de eerste. Wat vooral opvalt is hoe knap de cinematografie is en de special effects (wie de gemiddelde Vlaamse of Nederlandse film kent, weet dat er hierin op productioneel vlak heel wat meer tijd en middelen gestoken zijn). Verder zit er behoorlijk wat instrumentale muziek in (met een koor, blokfluit enz.) die moeiteloos die gezellige, nostalgische maar ook weemoedige sfeer van kerst weet op te roepen. Maar bovenal is de boodschap prachtig: ‘Als je niets onderneemt. Als je je niet inzet voor een ander dan beweegt er niets in deze wereld. Dan is het leven saai, vervelend en liefdeloos. Uiteindelijk is dat toch het enige waar het om gaat. Liefde.’

< Bert Hertogs >

De Familie Claus 2 is vanaf 7 december 2021 exclusief te zien op Netflix


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter