PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie De Grote Sinterklaasshow 2021 ★★

maandag 6 december 2021Sportpaleis Merksem

De

De Grote Sinterklaasshow zou het voorbije weekend samen met de Studio 100 Rewind Party zo’n 100.000 toeschouwers naar het Antwerps Sportpaleis lokken. Maar deze commerciële activiteit kwam in het oog van een storm terecht toen bleek dat enkele ziekenhuizen meer plaats in hun intensive care voor coronapatiënten moesten voorbehouden waardoor andere geplande chirurgische ingrepen uitgesteld werden tijdens de vierde golf van de coronapandemie in ons land. Het Sportpaleis en Studio 100 kregen zo – terecht – de woede van de zorgsector op zich dat zij dit weekend zo veel mensen zouden mogen ontvangen terwijl de zorgsector mensen moet weigeren of annuleren. Dat in combinatie met stijgende besmettingscijfers en een internationaal oprukkende omikron-variant, zorgde ervoor dat de politiek – weliswaar aarzelend, uit schrik voor de publieke opinie, er zijn immers ook protesten wereldwijd aan de gang tegen de vrijheidsbeperkingen die overheden hun burgers opleggen – uiteindelijk dan toch dit massa-evenementenweekend dat een potentieel superverspreider evenementenweekend had kunnen worden, verbood. In die zin dat er enkel evenementen van maximum 4.000 toeschouwers mochten plaatsvinden in het weekend. Sinds 6 december mag dat in ons land nog voor maximum 200 man en dat ten minste tot 28 januari 2022. Studio 100 zag er niet anders op dan het ganse weekend, 4 shows van de Sinterklaasshow en 4 van de Studio 100 Rewind Party (die allebei met een zittend publiek hadden moeten doorgaan) te annuleren.

Het had hét verjaardagweekend van het productiehuis moeten worden, dé climax in een jaar dat in het teken had moeten staan van 25 jaar Studio 100. Maar het draaide uit in een anticlimax van jewelste. Vermits alles gerepeteerd was, besloten ze in Schelle om de Grote Sinterklaasshow met een aantal aanpassingen dan toch nog op te nemen in het Sportpaleis en online beschikbaar te stellen.

Maar sowieso hing er al een bittere smaak rond het weekend. Studio 100 zou met 100.000 toeschouwers twee Sportpaleizen minder uitverkopen dan in 2017 toen het met de Grote Sinterklaasshows en de Throwback Thursday in het Sportpladijsshows maar liefst 130.000 man op de been kreeg. Dat is niet verwonderlijk. In Schelle zijn ze ondertussen veel te veel bezig met zichzelf te recycleren en lijkt de creativiteit net als dat liedje van Samson en Gert: ‘op op alles is op’.

Neem nu de Studio 100 Rewind Party, dat zou uiteindelijk toch maar een doorslagje van Throwback Thursday in het Sportpladijs met Spring als centrale act worden. De Grote Sinterklaasshow was ooit goed voor makkelijk 6 Sportpaleizen. Nu waren er maar 4 shows ingepland en moesten die avondshows met Spring dat dus goed gaan maken. Uiteindelijk zouden ze allebei uitdraaien in grote product placementfeestjes waar Studio 100 haar vorige en huidige producten vooral in de kijker wou zetten. Showcases waar mensen dus bereid zijn voor te betalen nog wel. Hoe zot kan je zijn als toeschouwer!

In de Grote Sinterklaasshow 2021 krijgen Samson en Marie een fototoestel zodat ze foto’s kunnen maken van hun nieuwe vrienden en die plakken in het Grote Vriendenboek van Studio 100 tussen de fans die zich verkleed hebben in een personage en beelden van huidige en afgevoerde Studio 100-figuurtjes. Maar Bumba zorgt ervoor dat dat verkeerd uitdraait. Door een grapje uit te halen, geraakt het toestel namelijk kapot. Gevolg: Samson, Marie en Bumba belanden in het boek van Sinterklaas in de lijst van de ondeugende kinderen. Nochtans had Marie om hulp gevraagd. De Nachtwacht kon haar niet bijstaan om het toestel te maken, maar die tipten dan weer dat opa Fonkel er misschien wel raad mee wist. En kijk, zo geraken de drie toch nog van de zwarte lijst van Sinterklaas, dankzij Mega Mindy.

Qua narratief is de Grote Sinterklaasshow dus bijzonder beperkt, net als de vocale capaciteiten van de meesten op het podium in het Sportpaleis. Op dat vlak mocht de zangcoach duidelijk wat meer Pietje precies zijn geweest. Openen doen Samson en Marie de show met ‘Wij gaan beginnen’, in de hoogte klinkt Marie behoorlijk benepen, net als Marthe naar het einde toe bij ‘Waterval’. Céline Verbeeck wordt dan weer totaal overstemd door haar mannelijke collega’s Giovanni Kemper en Louis Thyssen, wiens haarlijn, hoewel die laatste 15 jaar jonger dan ons is, sneller lijkt terug te trekken dan de onze.

Wat vooral ook opvalt is de zwakke tot ronduit slechte geluidsmix van de Grote Sinterklaasshow. Zo is de klarinet van Jan Cleymans veel te prominent te horen in de mix tijdens het Ploplied, en komt de trompet veel te veel naar de voorgrond tijdens ’10.000 luchtballonnen’. Om kort te gaan: de live band tijdens de finale van K2 zoekt K3 was een stuk beter, en klonk veel krachtiger, met veel meer punch dan die van de Grote Sinterklaasshow die een erg fletse sound neerzette.

Het nieuwe GameKeepers is lang niet het eerste nieuwe product van Studio 100 dat zijn lancering in het Sportpaleis compleet mist. Het nummer dat Sari (Naomi Janssens) en Mats (Andres Doise) brachten is op zich al uiterst zwak wegens mega repetitief, maar als die twee dan ook nog eens vocaal een belabberde prestatie neerzetten, zorgt dat – hoewel ze visueel ondersteund werden door lasers – voor een van de zwakke momenten van de show.

Zeer vreemd ook dat men bij Studio 100 koos om de show in één trek op te nemen zonder dingen opnieuw te doen. Versprekingen (we horen iemand toch nog de ‘zw’ van ‘zwarte piet’ inzetten tijdens ‘Ze komen vannacht’ wiens vervolg wokegewijs herschreven werd naar ‘Sinterklaas en lieve piet’), ronduit aarzelende bindteksten (Sinterklaas bleek echt wel een oude man te zijn op het podium als het ging om zijn tekstvastheid; zo verwarde hij Vriendenboek met Fotoboek enz. en bleek ie de slechtste acteur van allemaal hoewel hij wel een groot stuk van de show moest aan elkaar zien te praten), een paar roetpieten die er uit zagen als goedkoop gepruikte dragqueens die dringend in bad moeten worden gestoken, tot een ronduit chaotische afloop van het verhaal (Mega Mindy laat op zich wachten eer ze uit het podium verschijnt), en een van Studio 100’s beste producten dat ontbrak in het Grote Vriendenboek: Spring … Dat Studio 100 deze show goed genoeg bevond om uit te zenden, toont alweer aan dat het productiehuis erg wisselvallige kwaliteit aflevert de jongste jaren …

De Grote Sinterklaasshow 2021 werkt via optredens van Samson en Marie, Piet Piraat, Kabouter Plop, Bumba, GameKeepers, Ketnet Musical, Nachtwacht en Mega Mindy naar wat hét hoogtepunt van de show had moeten worden: de nieuwe K3 met Marthe, Hanne en Julia. Maar dat werd het niet. De K3-magie ontbrak. Dat kwam ook omdat je Hanne en Julia zag opkomen en iets zeggen door hun micro, maar thuis niets kon horen. Wel leuk was de manier waarop Julia van de trappen liep, waar Hanne goed mee kon lachen. Het ziet ernaar uit dat die twee het alvast goed met elkaar kunnen vinden. Met Marthe zal het ook wel klikken, want nu is haar dubbele kin niet meer zo eenzaam. Julia heeft immers ook zo’n exemplaar dat ze in de vtm nieuwsstudio een week eerder nog wat wou verbergen door haar hand onder haar kin te houden terwijl ze vooroverboog aan de desk van Cathérine Moerkerke tijdens haar live interview. Een trucje dat vaak gebruikt wordt bij fotoshoots om een dubbele kin te camoufleren. Maar omwille van de onnatuurlijke pose net éxtra opvalt. Wij overwegen om een fanclub op te richten voor de dubbele kinnen van K2.

Neen, hét hoogtepunt van de Grote Sinterklaasshow qua zang was ontegensprekelijk de fenomenale prestatie van de 28-jarige Lotte Stevens die in het verleden al Free Souffriau verving, maar nu voor het eerst officieel tijdens de Grote Sinterklaasshow op het podium stond als dé nieuwe Mega Mindy. Of haar blonde krullenpruik zich niet disproportioneel verhoudt ten opzichte van haar frêle hoofd, vroegen we ons wel enkele keren af, maar dat is vooral een zaak voor de kledijafdeling om dat te bekijken (net als die goedkope roze pruiken die in een discounter gekocht lijken). Het was kortom gewoon genieten van Lottes Mega Mindy-medley. Stop the press: er kan zo waar terug iemand écht zingen bij Studio 100. Als dat geen breaking news is! Dat vtm daar maar eens drie afleveringen op zaterdagavond aan besteedt!

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter