PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Niels Destadsbader Sterker XL ★★★

vrijdag 31 december 2021één

Niels

Dé winnaar van 2021? Dat moet met stip Niels Destadsbader zijn geweest. Met Regi scoorde hij dé zomerhit van 2021: ‘De wereld draait voor jou.’ hoewel die qua verkoop zeker niet zo sterk scoorde als de drie keer platina van Regi’s vorige zomerhit ‘Kom wat dichterbij’. Gevolg: zowat op alle tv zenders is hij met het nummer te zien met oudjaar, op vtm in ‘De 21 van 2021’ en de heruitzending van ‘Tien om te zien’, op vtm 2 komt hij een gastoptreden geven bij ‘Regi in het Sportpaleis’ en één liet zijn jongste Sportpaleisshow door Les Flamands monteren naar een gebalde concertregistratie van een uurtje met 13 nummers, wat minder dan de helft bedraagt van het ganse concert dat in het Sportpaleis te zien was.

Drie keer kon Niels Destadsbader namelijk eind november in het Sportpaleis optreden op 26, 27 en 28 november. Daarna werden evenementen voor zo veel volk door de stijgende coronacijfers tijdelijk niet meer toegelaten door het Overlegcomité. Ook deze zomer trad Destadsbader vaak op. Zo was ie onder andere 12 keer te zien in de Ghelamco Arena in Gent. Maar niet alleen op muzikaal vlak verstevigde hij zijn positie op de Vlaamse kaart. Niels tekende in augustus immers ook voor dé mediatransfer van het jaar. Hij ruilt de commerciële omroep vtm in voor het Huis van Vertrouwen, de VRT, dat duidelijk terug meer de entertainment- en ontspanningskaart wil trekken.

‘Eigenlijk om zo in het Sportpaleis te staan, moet je niet veel kunnen hé’ zegt de zanger op het einde van Niels Destadsbader Sterker XL tegen de zesjarige Sofia wanneer hij samen met haar het publiek bespeeld heeft door het in de handen te laten klappen, luid te laten roepen of net heel stil te laten wezen. Het is Destadsbader ten voeten uit die zich op heerlijke wijze weet te relativeren. Voor geen grapje verlegen is ie. Zo doet ie alsof ie Miguel Wiels vergeet wanneer hij iedereen van zijn band bedankt heeft en klaar is om het podium af te stappen naar de bissen toe. Destadsbader en Wiels zijn dan ook een zeer goed duo dat andermaal toont dat het prima op elkaar ingespeeld blijkt.

Vanachter het middenplein komt Niels Destadsbader op tijdens Niels Destadsbader Sterker XL waar hij zijn vierde studioalbum op het Merksemse publiek live laat horen terwijl hij ‘Nooit alleen’ zingt. Vuistjes geeft ie zijn fans of hij gaat er mee op de foto. ‘We zijn terug! Eindelijk na twee jaar. Eindelijk. Eindelijk. Eindelijk zijn we terug. Is het gelukt. Zijn we hier in het Sportpaleis en nog veel belangrijker: we zijn terug samen.’ klinkt het erg opgelucht uit de mond van de zanger die daar al meteen gejoel van het publiek voor terug krijgt. Fans die ook ontzettend blij zijn dat het concert nog net kon plaatsvinden.

Beloven deed ie dat het publiek heel content naar huis zou gaan achteraf, en Destadsbader hield ook woord. Met een degelijke en uitgekiende set die uptemposongs/ambiance (spek voor de bek van de kopersectie onder andere tijdens een funky ‘Het licht gaat uit’ en het fel meegezwaaid ‘Skwon meiske’) afwisselde met ingetogen nummers (waar de strijkers hun weemoedige klanken konden laten horen) koos ie voor variatie maar ook voor een zeer goeie spanningsboog. Van de Vlaamse producties die er met oudjaar te zien waren, mag gerust gezegd worden dat Niels Destadsbader Sterker XL de sterkste was hoewel hij bij momenten behoorlijk buiten adem klonk en onder de toon zat. En bij ‘Ik kan niet zonder jou’ flirtte hij ongegeneerd met pathos die er te dik op lag.

Niet dat we verder geen bemerkingen hadden, hoor. Zo leek het ledscherm waar wolken op geprojecteerd werden tijdens ‘Boven de wolken’ op een lang uitgerokken maandverband vanuit een bepaald camerastandpunt bekeken. En neigde de show bij momenten toch wel ook behoorlijk naar product placement. Zo zagen we tijdens de Kiss Cam op een verder stevig meegezwaaid ‘Als we samen zijn’ Pascalleke en Maurice uit F.C De Kampioenen kussen en kwam nadien ook Marcske een dj-set afleveren waar hij vooral nummers van Dimitri Vegas and Like Mike liet horen. Het publiek van Niels liet het graag over zich heen komen en we zagen het dan ook op het middenplein van links naar rechts springen op de beats van ‘Crowd Control’. Ook dat bleek blijkbaar nog niet genoeg sluikreclame voor optredens die Live Nation Belgium dezer dagen promoot. Tourist LeMC werd dé verrassingsgast van de show. Hij kwam mee ‘Speeltijd’ zingen. Al kon deze collaboratie ons niet echt bekoren, toch mag het hopelijk een eye-opener zijn voor die massamedia en niche muzieksites die het bon ton vinden om hun neus op te halen voor datgene wat Destadsbader presteert. Als Tourist LeMC een samenwerking aangaat met hem, moeten die media zich stilaan eens gaan afvragen waar ze mee bezig zijn en eens een poging doen om in de spiegel te kijken.

Toen ie in het Sportpaleis optrad tijdens Niels Destadsbader Sterker XL, had ie het gevoel dat ie ‘The Masked Singers’ moest presenteren, zo grapte hij vermits Destadsbaders publiek een mondmasker droeg zoals de coronavoorschriften dat verlangden.

‘Sterker’, de titelsong van diens jongste album raakte een gevoelige snaar bij ons zowel in de tekst als in de gevoelige begeleiding door piano en strijkers. Zeker toen Niels zei dat ie het nummer geschreven had voor iemand die er twee jaar geleden nog was in het Sportpaleis maar nu niet meer is. Caroline, een vriendin van de zanger, overleed helaas aan pancreaskanker. Ook ‘Hey pa’ werd stemmig begeleid door akoestische gitaren en strijkers, terwijl de fans naar het einde toe de song ook even mochten overnemen, zodat dit samen met ‘Sterker’ ontegensprekelijk tot de meest ingetogen en fraaiste momenten van het concert behoorden.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Nooit alleen
 2. Boven de wolken
 3. Sterker
 4. Als we samen zijn
 5. De wereld draait voor jou (met Regi)
 6. Hey pa
 7. Speeltijd (met Tourist LeMC)
 8. Het licht gaat uit
 9. DJ set Markske van Radio Hallo
 10. Mee naar boven
 11. Skwon meiske
 12. Ik kan niet zonder jou
 13. Verover mij


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter