PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Festivalzomer 2022 onzekerder dan verwacht

dinsdag 01 februari 2022


Festivalzomer

Foto: Wendy Wei

Hoewel er nieuwe zomerfestivals gelanceerd worden deze zomer in ons land of festivals die al een tijdje niet meer plaatsgevonden hebben, terug op de festivalkalender verschijnen, is het maar de vraag of zij uiteindelijk als het evenement door zal kunnen gaan ook effectief een boeiende lijst met internationale artiesten op hun festivalterrein zullen mogen ontvangen, festivalwaardige headliners.

Internationaal toeren blijft namelijk risicovol in de huidige context van corona en haar varianten. Niet alleen omdat heel wat landen en regio’s verschillend reageerden op omikron. Het ene land sloot alle theater- en concertzalen, in andere landen zoals de onze werd de maximumcapaciteit fel gereduceerd terwijl in sommige landen gewoon alles open bleef en de overheid er koos voor de economie. In zo’n onzekere weinig coherente omgeving qua regelgeving, kiezen behoorlijk wat internationale bands of artiesten, niet zelden de Amerikaanse, voor zekerheid: voor annulatie of het uitstellen van een tour. Daarnaast is er ook altijd een risico dat een artiest, een lid van de band of de crew besmet geraakt waardoor er in quarantaine moet gegaan worden. Ook dat kan een tourschema (last minute) behoorlijk overhoop halen.

Graspop Metal Meeting zag met Aerosmith nu al de headliner op zondag van haar affiche verdwijnen. Lokerse Feesten moet dan weer op zoek naar een ander artiest voor vrijdag 5 augustus 2022. Normaal gezien zou Lionel Richie dan optreden maar die annuleert zijn Europese zomertoer omdat het coronavirus en haar varianten de wereld blijven beïnvloeden. Ook Rock Werchter ziet met Queens of the Stone Age een belangrijke naam verdwijnen van de affiche. En Shawn Mendes stelt zijn indoor toer van dit voorjaar alvast uit naar 2023 …

Concertnews.be verwacht dat dit lijstje mogelijks zal aangroeien en sommige internationale bands of artiesten al dan niet last minute zullen passen voor de festivalzomer van 2022 omdat ze het financieel risico niet willen nemen. Wellicht zullen massa evenementen voor tienduizenden toeschouwers deze zomer wel weer én veelvuldiger kunnen plaatsvinden (tenzij er een nieuwe onverwachte besmettingsgolf zou aankomen) maar de vraag is maar of ticketkopers van eendags- of meerdaagse festivals uiteindelijk gaan krijgen waar ze voor betaald hebben.

Het is ook die afweging die festivalorganisatoren deze maanden dient bezig te houden. Want ook zij hebben niets aan een festival laten doorgaan, een merk waar het publiek hoge verwachten van heeft qua inhoud en vorm, wanneer de line up gedeeltelijk onthoofd wordt door headliners die er (last minute) niet doorkomen. De festivalzomer van 2022 wordt er dus eentje van wellicht wel mogen, maar zal het aanbod aan artiesten en bands ook effectief volgen?

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter