PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The Secrets of Dumbledore ★★★

woensdag 6 april 2022Kinepolis Antwerpen

The

The Secrets of Dumbledore, de derde in de rij Fantastic Beasts-films, is een humoristische (het zit ‘m vaak ook in kleine, visuele details) bij momenten zelfs hilarische fantasyfilm geworden. Het vertelritme is helaas wat aan de trage kant, wat het met zijn twee uur en twintig minuten bij momenten het een lange zit maakt. Daarnaast is de timing dat deze prent in de bioscoop uitkomt wat vreemd hoewel het soms ook sneeuwt in april zoals we onlangs merkten. Je zou ‘m eerder rond Kerst dan rond Pasen verwachten. Waarden als trouw, vertrouwen, liefde (hoe loopt het af tussen Queenie en bakker Jacob die in een verschillend kamp terecht zijn gekomen?) en de warme banden tussen tovenaars en mensen staan hier centraal.

De zwarte tovenaar Gellert Grindelwald (bijzonder sterk neergezet door Mads Mikkelsen die alweer delivert) is op zoek naar een nieuwe wereldorde (op dat vlak past de releasedatum perfect binnen wat er zich op dit moment afspeelt in de wereld, tussen Rusland en Oekraïne, een oorlog die de huidige wereldorde door elkaars schudt). De man ziet zich als superieur met zijn tovenaarskunsten. Hij heeft echter een bloedbroederschap gesloten met de zeer machtige en invloedrijke tovenaar Albus Dumbledore (Jude Law die ook nu weer niet teleurstelt) toen ze nog maar net volwassen waren (wie dat wil kan er meer in zien dan dat). De twee gaan het duel dus niet (rechtstreeks) met elkaar aan maar houden er wel totaal andere visies op na. Dumbledore is een genie en geeft onder andere les hoe je te verdedigen tegen de zwarte magie.

Wanneer blijkt dat Grindelwald vrijgesproken wordt van de daden die hij eerder verrichte, stelt hij zich kandidaat om in Bhutan het opperhoofd te worden en er verkozen te worden door de leiders van de tovenaarswereld. Om dat te bereiken heeft ie een qilin, een magisch wezen nodig dat door de ziel van iemand kan kijken en ook in de toekomst kan kijken. Het is namelijk zo dat tijdens zo’n traditionele verkiezingsceremonie een kandidaat pas geschikt bevonden wordt als de qilin vindt dat wie er voor hem staat zuiver van hart is. Is dat het geval, dan buigt het magische wezen.

Grindelwald laat dan ook in het begin van The Secrets of Dumbledore een pasgeboren qilin ontvoeren. Newt Scamander (Eddie Redmayne) was bij diens geboorte en overleefde de aanval door Credence Barebone (Ezra Miller) en enkele volgelingen van Grindelwald. Barebones dagen zijn echter geteld zo toont het as dat zich steeds meer meester maakt op zijn gezicht. Maar de grootste dreiging voor zijn leven komt niet voort uit zijn ziekte, maar is wel te zoeken bij Grindelwald zelf wanneer die ontdekt dat Barebone tijdens zijn missies een paar cruciale steken heeft laten vallen. Net voor de moeder qilin door de aanval stierf, bleek ze immers nog het leven geschonken te hebben aan een andere qilin. Ze zette dus een tweeling op de wereld. Diegene die Grindelwald kidnapte heeft ervoor gezorgd dat de slechterik van dit verhaal in de toekomst kon kijken. Het is dus aan Dumbledore en zijn vrienden die de andere qilin bezitten om hem te misleiden door de strategie van de ongeplande planning toe te passen. Het is maar de vraag of alles wel niet volgens plan verloopt zoals dat het plan was.

Wij bekeken The Secrets of Dumbledore in 4DX. Hoewel de film enkel in een 2D-versie is uitgebracht, zorgt dat wel voor een extra kijkervaring. Letterlijk en figuurlijk wordt het een dolle rit met als meest hilarische hoogtepunt een choreografie tussen Newt en enkele kreeften wanneer hij zijn broer probeert te redden uit een gevangenis en met hem wil ontsnappen. Dan krijgen we onder andere het betere heupwiegwerk te zien.

Om kort te gaan: we hebben ons kostelijk geamuseerd met deze fijne fantasyfilm.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter