PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Wanneer stopt de VRT met die woke waanzin?

donderdag 28 juli 2022


Wanneer

Foto: een

De VRT ligt deze week terecht in het oog van de perfecte storm nadat de openbare omroep ondertussen al 19 afleveringen van de 273 (ofwel 7%!) van FC De Kampioenen gecanceld heeft. De Vlaamse belastingbetaler, de hoofdaandeelhouder van deze omroep (maar dat zijn ze kennelijk vergeten aan de Reyerslaan) liet dit niet zo maar gebeuren. De petitie die deze afleveringen (die weliswaar wel nog op Streamz te vinden zijn) terug uitgezonden wil zien, is ondertussen al door meer dan 60.000 fans ondertekend.

De VRT toont in dit dossier aan dat een minderheid het voor het zeggen heeft bij haar wat een totaal ondemocratisch gegeven is. Meer dan 60.000 vragen om de afleveringen terug uit te zenden, dat is een signaal dat niet genegeerd kan en mag worden. We kunnen ons overigens niet inbeelden dat de VRT zo veel vragen verwerkt heeft gekregen om die bewuste afleveringen niet langer uit te zenden.

Het is uiteraard flauwekul om af te komen dat het programma en sommige personages of situaties kwetsen. Dat is nu eenmaal de rol van comedy, van sitcom. Iedereen weet dat Boma een seksist is. Hij stelt gedrag in de reeks dat niet zo maar getolereerd wordt door de andere personages. Niet zelden is ie trouwens de klos op het einde van een aflevering. Idem voor Xavier, die stereotiep als de witte caféhanger die fin de carrière is geportretteerd wordt. Elk personage is dus in zekere zin een karikatuur. Net dat gegeven, toont blijk dat het gelijkheidsbeginsel gehanteerd werd door de makers. Ongeacht gender, of huidskleur … : niemand wordt gespaard. En zo hoort dat.

Het feit dat de VRT kiest om sommige afleveringen niet uit te zenden omwille van zogezegde gevoeligheden, betekent de facto dat de omroep kiest voor een voorkeursbehandeling voor sommige minderheden waar niet mee gelachen mag worden. Terwijl dat met de meerderheid kennelijk wél mag. Daar zit het problematische van de beslissing. Het zou die minderheden overigens sieren wat meer aan zelfhumor- en -relativering te doen.

De beslissing van de VRT heeft een ongrondwettelijk karakter vermits die indruist tegen de vrije meningsuiting en het beginsel dat alle Belgen gelijk zijn voor de wet. Maar niet alleen dat, de beslissing wringt comedy gewoon helemaal de nek om. Als straks Unizo een probleem maakt van het feit dat zelfstandigen wel in een erg slecht daglicht gesteld worden in deze reeks (met sjoemelaars DDT en Fernand), de overheid een probleem heeft met hoe ambtenaren afgeschilderd worden in een reeks als De Collega’s, de lgbtqi+-gemeenschap een issue maakt over het stereotiepe beeld dat Jimmy B ophangt over homo’s en de Boerenbond not amused blijkt met hoe Kamiel Spiessens hun sector toont, dan kan de VRT meteen zo goed als zijn volledig comedyarchief cancellen. En dan hebben we het nog niet over niet-komische series uit de vorige eeuw gehad waar het patriarchaat duidelijk in resoneert. Ook dat weerspiegelt de huidige maatschappij niet langer. Als de VRT dus consequent is, komt het op den duur bijzonder stevig in de problemen. Want de zender moet het hebben van heruitzendingen, zeker in de zomermaanden, maar ook in de andere maanden ‘s middags. 

Ons standpunt? Een petitie kan weliswaar een signaal geven aan de VRT dat de omroep verkeerd bezig is en de slinger totaal doorgeslagen is. En met meer dan 60.000 handtekeningen geeft de kijker alvast een krachtig signaal. Sterker zou zijn dat er naar de rechtbank getrokken wordt tegen de VRT. Want deze ondemocratische woke waanzin moet hier en nu gestopt worden. En hoe sneller hoe liever. Wie neemt het initiatief?

< Bert Hertogs >  


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter