PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Waarom Zon van de partij moet zijn op Rock Werchter 2023

zaterdag 17 september 2022


Waarom

Rock Werchter bevraagt opnieuw haar publiek om tips te ontvangen wie zij volgend jaar moeten programmeren. Daarbij houdt Live Nation Festivals de vinger aan de pols wat er leeft bij haar muziekliefhebbers. Wij vinden dat Zon van de partij moet zijn tijdens de volgende editie. Goed weer dat is altijd meegenomen en staat op ieders verlanglijstje tijdens een openluchtfestival horen we u denken. Inderdaad, maar Zon is veel meer dan een ster die het dichtst bij de aarde staat. Het is ook de naam van een band. Die van Herman Schueremans namelijk.

Het is geen goed bewaard geheim in de Vlaamse muziekgeschiedenis dat Herman Schueremans op zijn vijftiende gitaar speelde én in een kleinkunstbandje zat. Dat heette Zon. Zelf vond ie zijn gitaartalent maar middelmatig. De man met Herentse roots hing zijn gitaar nog in zijn tienerjaren aan de haak en werd organisator. De rest behoort tot de vaderlandse festivalgeschiedenis.

Waarom wij drie keer Zon feat. Herman Schueremans hebben ingevuld op de Wish & Win-lijst van Rock Werchter en van u hetzelfde verwachten:

  1. Er hebben al heel wat middelmatige bands op Rock Werchter gespeeld de afgelopen jaren. Een naar eigen zeggen ‘middelmatige’ (mogelijks zit daar een vorm van misplaatste bescheidenheid in) Herman Schueremans op een podium gitaar horen spelen, zou dus sowieso nooit de slechtste act ooit van het festival worden. Dat was Black Eyed Peas vooralsnog. Hij heeft dus niks te verliezen want slechter dan die act presteren is gewoon onmogelijk. Daarnaast is het geen geheim dat heel wat bands semi-live spelen met meelopende tracks. Het risico kan dus beperkt worden zonder dat het (deels te veel alcohol consumerende publiek) het door hoeft te hebben. Trouwens: als één band de sterren van de hemel kan spelen, dan is het Zon wel.
  2. Kleinkunst is al jaren een van de genres die nauwelijks geprogrammeerd wordt op Rock Werchter. Herman kan zich daar dan eigenhandig voor excuseren en dat jarenlange gemis zelf invullen.
  3. Er kan tegemoet gekomen worden aan de bescheidenheid van Herman en de verwachtingen van het publiek door Zon op The Slope te programmeren. Eventueel zelfs niet eens aangekondigd, bijvoorbeeld door er een surprise (to be confirmed) slot van te maken. Waarom The Slope? Omdat Zon het beste tot haar recht komt in open lucht, tiens.
  4. ‘Wij hebben gewoon niet genoeg nummers om een set te vullen’ horen we Herman vanuit Vlaams-Brabant al stellen om dit idee finaal van tafel te krijgen. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Je steekt er een paar covers in of haalt er een paar gastartiesten bij en voor je het weet heb je meer dan een half uur gevuld. Mogelijkheden zat overigens om special guests te vinden. Sterre (Koning) lijkt ons een logische keuze. Maar vooral Maan (de Steenwinkel) lijkt ons een absolute meerwaarde om samen met Zon op een podium te staan. Wanneer Maan dan even voor Zon komt te staan in Werchter, maakt het een lokale en muzikale zonsverduistering mee. Elke meerwaardezoeker ziet daar de schoonheid van in. Gevolg: Zon zal daardoor sowieso minstens goed zijn voor één ster. Mogelijks zit er zelfs meer in als de pers voldoende kippenvleugeltjes, overschot van de vip, in de perscontainer geserveerd krijgt.
  5. Zon is een cirkel. Hoe het allemaal begon bij Herman en hoe hij uiteindelijk Vlaanderens grootste festivalorganisator is geworden, hij zou zijn eigen muzikale cirkel rond kunnen maken door die ene ultieme toegift te geven aan zijn allergrootste fans.

Vul dus net als wij de Wish & Win-lijst van Rock Werchter in en vul daar Zon feat. Herman Schueremans in op nummer 1. Misschien valt er dan eindelijk en sinds lang nog eens wat muzikaals te ontdekken in Werchter.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter