PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Wisselvallige start Antwerps Sportpaleis

vrijdag 11 november 2022


Wisselvallige

Het seizoen 2022-2023 is voor het Antwerps Sportpaleis wisselvallig gestart. Voor een keer spreken we ons dan niet uit op vlak van de kwaliteit van de shows die er te zien waren, maar zoomen we uitsluitend in op de bezoekcijfers.

Backstreet Boys was gisteren (10 november) goed voor 17.000 toeschouwers. Een prima resultaat zette Live Nation Belgium daarmee neer. Maar de Mechelse concertorganisator stelt ook duidelijk vast dat sommige concerten het veel minder goed doen dan gehoopt.  Op 8 november stond immers Placebo in de grootste concertzaal van het land. En die bleek een maatje te groot. Zo’n 8.500 toeschouwers kwamen op het concert af. Ter vergelijking: in 2013 was die band nog goed voor 15.400 concertgangers. Hoewel 8.500 net te veel is voor de Lotto Arena die een maximumcapaciteit heeft van 8.050 toeschouwers, had deze groep er beter tot haar recht gekomen.

Tien jaar geleden stond Swedish House Mafia in het Antwerps Sportpaleis met hun One last tour-show waarbij Axwell, Steve Angello en Sebastian Ingrosso afscheid namen van het publiek als trio. Tien jaar later zijn ze terug, maar zoals wel vaker als je al afscheid hebt genomen als artiest, band of collectief, verlies je aan geloofwaardigheid én dus ook aan fans wanneer die ene laatste tour uiteindelijk toch niet de laatste bleek. Gevolg: Swedish House Mafia moest het op 29 oktober stellen met 8.000 fans. Anno 2022 had het trio dus beter gekozen voor het kleinere broertje van het Antwerps Sportpaleis, namelijk de Lotto Arena. Niet dat mensen dat weekend niet wilden dansen overigens, kijk maar hoe de Zillion-feestjes moeiteloos de Waagnatie wisten uit te verkopen. Swedish House Mafia heeft nooit zo’n momentum weten te realiseren de afgelopen maanden.

Arcade Fire, dat op 12 september nog in het oog van een storm zat nadat bekend gemaakt werd dat diens frontman beschuldigd werd van seksueel wangedrag wist nog zo’n 12.000 geïnteresseerden naar het Sportpaleis te lokken. En zelfs het resultaat van Kendrick Lamar, die goed was voor zo’n 14.500 verkochte tickets op 28 oktober jl., was onder onze verwachtingen. Wij hadden hier minstens het sold out-bordje voor verwacht.

Groots zag Gracia Live het door Dana Winner met Ronan Keating én Il Divo in het Antwerps Sportpaleis te plaatsen onder de noemer Dana Winner Invites, One Night Only. Met slechts zo’n 6.000 verkochte tickets, een zittend middenplein en een gesloten balkon zal het ook om financiële redenen wellicht bij die ene avond blijven. Ook hier was beter voor de Lotto Arena gekozen.

Dé winnaar tussen het begin van het seizoen en nu in het Antwerps Sportpaleis is dus ontegensprekelijk Regi. Die wist met Regi Zwaartekracht op 22 oktober 2022 weken op voorhand het Sportpaleis uit verkopen, wat goed was voor maar liefst 20.400 bezoekers. PSE Belgium boekt daarmee ook het beste resultaat tot nog toe van dit concertnajaar qua aantal toeschouwers voor één concert. De verklaring is simpel:  Regi werkt zich de pleuris, alleen al deze zomer was er geen ontkomen aan deze Limburger op de festivals. Heel vaak passeerden songs waar hij mee aan geschreven had of geproduceerd had ook op de radio deze zomer. En zowat alle artiesten waar hij mee samenwerkt, stonden meermaals op Tien om te Zien, of waren ook aan het touren op de (stads)festivals. En die laatste vormen nog altijd de beste manier om promo te maken voor een eigen show. Als de toegangsprijzen dan ook nog democratisch zijn - wat niet gezegd kan worden van wat internationale artiesten durven aanrekenen - verkoop je dus moeiteloos uit. Het is dus zeker niet dat het publiek niet wil naar concerten gaan, maar consumenten zijn - terecht - prijsbewust.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter