PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Elton John ★★★★1/2

maandag 21 november 2022Disney+

Elton

Met een magistraal concert nam Elton John afscheid van het Noord-Amerikaanse publiek. De Britse songsmid, mode-icoon, ambassadeur voor de lgbtqia+ gemeenschap en man die zich al jaren inzet in de strijd tegen aids via zijn Elton John AIDS Foundation, gaf in het Dodger Stadium in LA zijn laatste concert op Noord-Amerikaanse bodem. Daarmee riep ie het verleden terug op want in 1975 zette hij in datzelfde stadium een legendarisch concert neer. 47 jaar later zou hij opnieuw geschiedenis schrijven. Disney+ zou namelijk voor het eerst in het bestaan van deze streamingdienst een live stream, het afscheidsconcert van Elton John dat bijna drie uur duurde, uitzenden. Disney+ mocht dan wel het concert live uitzenden, maar net zoals tijdens zijn afscheidsconcert in Antwerpen in 2019 focuste Elton John op de hits die ie met Bernie Taupin schreef. Ook nu stak er dus géén Disneyklassieker als ‘Can you feel the love tonight’ of ‘The circle of life’ in de setlist.

Een zeer speciale en emotionele avond zou het worden voor Elton, wist ie. “It’s been a long journey” zo zei ie aan de Noord-Amerikaanse toeschouwers die zich al dan niet voor deze gelegenheid speciaal uitgedost hadden, en de kijkers die wereldwijd naar de uitzending op Disney+-keken. In 1970 trad hij voor het eerst in de States op in The Troubadour in Los Angeles. Uit die beginperiode dateert ‘Border song’ dat Aretha Franklin ook opgenomen heeft. Dat vonden Bernie Taupin en hij zo’n eer dat Elton het nummer uiteraard aan deze queen of soul opdroeg.

Voor het concert startte, wensten verschillende artiesten en beroemdheden Elton John succes. Chris Martin van Coldplay zei dat ie niet geloofde dat dit Eltons laatste concert zou zijn op Noord-Amerikaanse bodem, ook The Killers blijken tot het kamp te behoren dat niet wil geloven dat Elton hierna niet meer zal optreden in de States, Bette Middler stelde: “You are the bomb”, Lionel Richie kon er helaas niet bij zijn maar zei tegen Elton het wat inwisselbare: “Sit back, relax and enjoy the show”. John Legend bedankte Elton John om de soundtrack van zijn leven te zijn en Ed Sheeran ziet in Elton niet alleen een mentor, vriend maar ook een muzikale held. Als laatste was de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw aan het woord. Biden stelde onomwonden dat Elton “The greatest of all time” is.

Onder de aanwezigen en opmerkelijke gasten van dit uniek concert waren onder meer Dua Lipa, Kiki Dee, Brandi Carlile, Paul McCartney, Mick Jagger, Taron Egerton, Bernie Taupin, Jude Law, Billie Jean King, H.E.R, Donatella Versace, Angela Bassett, Courtney B. Vance, Miles Teller, Jude Law, Heidi Klum, Joni Mitchell, JoJo Siwa, Neil Patrick Harris, Christopher Lloyd, Connie Britton, Kirsten Dunst, Jenna Dewan, John Stamos, Lucy Hale, Raven Simone, Sara Gilbert, Sophia Bush, Erick McCormack, Lisa Rinna, Diana Jenkins, Reed Horstmann en vele anderen.

Meer dan 50 jaar heeft Elton John getoerd. In het interview met Disney+ voor de show begon, stelt ie dat ie dat niet zal missen. Hij wil zich focussen op het vaderschap de volgende jaren en bij zijn gezin zijn. Vandaar ook dat ie aan de wereld zijn gezin op het einde van het concert voorstelde tijdens ‘Goodbye yellow brick road’. Elton John vergeleek het concert dat ie nu in Dodger Stadium ging geven met dat van 1975. “Toen was ik fysiek en mentaal niet best (de man was jaren verslaafd aan drugs n.v.d.r.).” Maar nu is hij duidelijk gelukkiger dan ooit en dat merk je ook op het podium.

Dat ie met Britney Spears en Dua Lipa de jongste maanden nog in de hitparade scoort, toont ook aan dat zijn muziek de generaties overstijgt en de artiest nog steeds relevant is. “Het houdt me aan de gang en geeft me energie” zei ie daarover. Elton John zette zijn afscheidsconcert in met de gekende akkoorden van ‘Bennie and the jets’ waaraan ie ‘Philadelphia Freedom’ koppelde. Uit ‘Don’t shoot me I’m only the piano player’ dat ie in 1973 uitbracht, speelde Elton John ‘Have Mercy on the Criminal’. Een song die ie al een tijd niet meer live gespeeld had, zei ie. Twee jaar later bracht ie ‘Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy’ uit. Daaruit koos ie ‘Someone Saved My Life Tonight’ een van zijn favoriete nummers uit dat album, om het live te brengen tijdens zijn afscheidsconcert van Noord-Amerika. Hier werd ie onder andere live begeleid door de pauken van Ray Cooper waar hij al in 1973 120 shows mee speelde.

Elton John en Bernie Taupin worden terecht geprezen voor hun cinematografische muziek en teksten. ‘Rocket Man’ is zo’n juweeltje dat in de live versie die Elton John liet horen, met lange instrumentale fase, gewoon verrukkelijk is. Episch was dan ook deze live versie die maar liefst 10 minuten duurde. In ‘Levon’ demonstreerde hij zijn vingervlug pianospel terwijl we ook de elektrische gitaar van Davey Johnstone en de drums van Nigel Olsson die Elton al van 1969 kent duidelijk hoorden in de geluidsmix tijdens een uitmuntend instrumentaal moment.

‘Don‘t Let the Sun Go Down on Me’ dat Elton John voor de gelegenheid live bracht met Brandi Carlile droeg ie op aan de bandleden die hij in die meer dan halve eeuw van zijn carrière helaas heeft verloren. ‘Don‘t Go Breaking My Heart’ zong Elton John voor het eerst sinds 2006 live met Kiki Dee. Voor het eerst tijdens deze Farewell-tour stond het nummer overigens op de setlist. Het is daarnaast van 2016 geleden dat Elton John het nummer nog live gebracht had. Maar wat een historisch moment was het, hoewel Kiki Dee wat hees klonk en niet al te toonvast bleek, als je weet dat het duo ook in 1975 in het Dodger Stadium dit nummer samen zong.

Tijdens ‘Candle in the wind’ bewoog het podiumelement waarop Elton John met zijn piano zat naar de rechterkant van het podium. Vervolgens keerde hij terug met een andere outfit aan en met een blauwe glitterbril die zijn rode van het begin van het concert verving tijdens ‘Funeral for a Friend/Love Lies Bleeding’. ‘Burn Down the Mission’ kende een héérlijke tempoversnelling naar het einde toe, ‘Crocodile rock’ droeg Elton John op aan zijn fans die het ‘lalala’-stuk maar al te graag voor hun rekening namen en zongen, en confetti en vuurwerk hield ie voor het laatst bij ‘Saturday night’s alright for fighting’.

(lees steeds verder onder de video’s)

Voor de gelegenheid maakte Gucci van Eltons fonkelende Dodger-uniform uit 1975 een mantel en Bob Mackie maakte Eltons iconische Dodger-pet na. Die toonde de artiest aan het publiek bij de eerste toegift net voor ie met Dua Lipa ‘Cold heart’ zong, het enige nummer van de avond dat helaas live on tape te horen was en dan ook niet kon rekenen op het verhoopte publieksenthousiasme.

Voor ie als laatste toegift ‘Goodbye yellow brick road’ inzette, bedankte Elton John het Amerikaanse en Canadese publiek voor de jarenlange liefde, generositeit en loyaliteit. “Zonder Amerika zou ik hier niet staan.” zei hij goed wetende dat hij voor het eerst succesvol werd op dat continent. Met de woorden “Ik wens jullie een goede gezondheid, liefde en voorspoed toe” nam hij van zijn fans afscheid en hij vroeg hen ook om lief te zijn voor elkaar: “Vaarwel!”

Verspreid over de drie concerten zakten er 140.000 fans af naar het Dodger Stadium in Los Angeles op 17, 19 en 20 november 2022. In Canada en de States trad Elton John maar liefst 183 keer op tijdens deze ‘Farewell Yellow Brick Road’-tour. Die cijfers tonen aan dat Elton Johns wens is uitgekomen, afscheid nemen op een moment dat ie piekt. En of ‘I’m still standing’ dus nog steeds van toepassing is op hem!

< Bert Hertogs >

Het integrale concert kan je bekijken op Disney+

De setlist:

 1. Good Morning to the Night
 2. Bennie and the Jets
 3. Philadelphia Freedom
 4. I Guess That‘s Why They Call It the Blues
 5. Border Song (opgedragen aan Aretha Franklin)
 6. Tiny Dancer
 7. Have Mercy on the Criminal
 8. Rocket Man (I Think It‘s Going to Be a Long, Long Time)
 9. Take Me to the Pilot
 10. Someone Saved My Life Tonight
 11. Levon
 12. Candle in the Wind
 13. Funeral for a Friend/Love Lies Bleeding
 14. Burn Down the Mission
 15. Sad Songs (Say So Much)
 16. Sorry Seems to Be the Hardest Word
 17. Don‘t Let the Sun Go Down on Me (met Brandi Carlile)
 18. The Bitch Is Back
 19. I‘m Still Standing
 20. Don‘t Go Breaking My Heart (met Kiki Dee)
 21. Crocodile Rock
 22. Saturday Night‘s Alright for Fighting

Bis:

 1. Cold Heart (met Dua Lipa) (PNAU remix)
 2. Your Song
 3. Goodbye Yellow Brick Road (Elton stelt zijn gezin en Bernie Taupin voor)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter