PDF-versie voor persoonlijk gebruik

De meest memorabele concerten van 2022

woensdag 21 december 2022


De

Foto: RV

Welk concert was het meest memorabele van 2022 volgens onze hoofdredacteur? Ontdek hieronder onze top tien.

1. Samson en Gert Afscheidsshow - Studio 100 pop up-theater

De Samson en Gert Afscheidsshow behoort tot een van de beste voorstellingen die Studio 100 uit haar hoed toverde sinds haar bestaan. Tijdens het laatste nummer ‘Het allerlaatste liedje’ reageert Gert even verbaasd hoe stil het ondertussen geworden is tijdens die song in het Studio 100 Pop Up-theater. Een meisje doorbreekt de geladen sfeer en de stilte door ‘We love you Gert!’ te roepen. Het is slikken wanneer hij samen met Samson op het podiumelement waarop sterretjes geprojecteerd worden net als op alle andere ledschermen stilletjes aan opgaat in de achtergrond en ster onder de sterren wordt terwijl het publiek de man en medebedenker van het duo dat voor Studio 100 is wat Mickey Mouse is voor Disney een laatste volledige staande ovatie en daverend applaus geeft. Na 90 shows, goed voor meer dan 140.000 toeschouwers, viel in april dit jaar definitief het doek over Samson en Gert. Kippenvel.

2. Anouk - Nostalgie Beach Festival

De Hollandse had het prima naar haar zin, en loofde het publiek omdat het zo respectvol was. Je kon dan ook een speld horen vallen tijdens haar ballads die ze voortreffelijk bracht, iets wat ze nooit eerder had meegemaakt. ‘Zijn jullie oud?’ vroeg ze plagerig. Uiteraard had ze daar in zekere zin een punt. Nostalgie bereikt nu eenmaal niet meteen de jonkies die hippe radiozenders voor zich proberen te winnen. Niet veel verder zou ze ook het spontane applaus dat ontstond bij de piano intro van een van haar songs bijzonder waarderen, ook nog zoiets wat haar band zelden meemaakt, wist ze. Anouk hield haar bindteksten beperkt en koos vooral om de klemtoon te leggen op zingen en muziek brengen. Al van bij de start van haar concert at het publiek uit haar hand. Respect dat verdien je als je er helemaal voor gaat en kwaliteit brengt van begin tot einde. En Anouk ging voor meer dan dat.

3. Olivia Rodrigo feat. Lily Allen - Glastonbury Festival 2022

Dé catharsis van Glastonbury Festival 2022 staat op naam van Olivia Rodrigo ****1/2. Met Lily Allen als surprise act zong ze Fuck you, een welgemeend statement richting Supreme Court van de VS dat het verbieden van abortus lokaal terug mogelijk maakt. Voor tienermeisjes vormt Rodrigo hét hoogtepunt van dit festival. Het moet gezegd, haar set zit bijzonder goed in elkaar. Ze blijkt ook een detaillist. In haar rokje en topje was paars de hoofdkleur. Ook haar micro was paars, net als de vlinder die we aan een statief zagen hangen. En de fans? Die zwaaiden voor de gelegenheid met paarse vlaggen.

4. Paul McCartney - Glastonbury Festival 2022

De tachtigjarige kever bleek ook ontzettend gul te zijn qua verrassingen die hij pas naar het einde van zijn optreden een voor een op het publiek losliet. Zo liet ie speciaal voor het One Night Only optreden Dave Grohl (met een ABBA-trui aan) overvliegen. Samen brachten ze I saw her standing there en Band on the run. Of dat nog niet genoeg was, bleek dat ie ook The Boss himself had laten overkomen om Glory Days en I wanna be your man samen op The Pyramid Stage te brengen. In spanning wachtte het publiek op I've got a feeling, het virtuele duet met John Lennon, met dank aan Peter Jackson (ja, de regisseur van o.a. Lord of the Rings) die Macca had verteld dat je tegenwoordig de zangstem uit een video kan halen waardoor het virtuele duet technisch mogelijk werd.

5. Queen + Adam Lambert - Antwerps Sportpaleis

Queen + Adam Lambert bevestigde in het Sportpaleis nog maar eens dat die de greatest rock ’n roll band of all time is. Klokslag acht uur begonnen de fans al massaal het ritme van We will rock you te klappen. Pas twee uur later zou dat nummer ook in de toegiften volgen na een weergaloos, heerlijk theatraal en bombastisch concert waarbij de band werkelijk alles uit de kast haalde.

6. The Cleement Peerens Explosition - Linkerwoofer

Of ze Foorwijf nu opdroegen aan Siska Schoeters of Charlotte de Witte, The Cleement Peerens Explosition laat een leemte achter in de Antwerpse rockscene na hun afscheid in 2022. Niets zal nog hetzelfde zijn. There is only one Sylvain, dat zal wel. Maar er is zeker ook slechts één Lady Dave. Met wat geluk worden alle kandidaten voor Eurosong in januari gediskwalificeerd in Paleis 12 en sturen we deze vrouw die in haar overgang zit als waardige vervangster naar het Eurovisiesongfestival in het VK zodat ze dat overjaars chiromeisje Laura Tesoro daar eens een poepie kan laten ruiken.

7. Dua Lipa - Antwerps Sportpaleis

Dua Lipa begon er een kwartier later aan zodat de show om tien voor elf gedaan was. We kregen een strakke show voorgeschoteld met de zangeres die al in even strakke spandex gehesen was. Relatief weinig kledingwissels kregen we te zien, wat atypisch is voor een internationaal popconcert. Voordeel was dat zo de vaart in de show bleef hoewel halfweg het concert die een klein beetje inzakte. Toch bleven er meer dan voldoende visuele prikkels.

8. ABBA Voyage - ABBA Arena Londen

Een virtueel optreden dat het midden houdt tussen een lichtshow, een Screen X-bioscoopervaring en een concert. Dat biedt ABBA Voyage aan in de daarvoor speciaal opgetrokken tijdelijke ABBA Arena in Londen (waarin heel wat hout verwerkt is, en de foyer in openlucht maar wel overdekt is, wat ons vragen doet stellen hoe de ervaring in de winter zal zijn). Een anderhalf uur durende overrompelende ervaring, waarin de beats aan een gigantisch hoog volume de concertzaal ingepompt worden. De show zelf is gedeeltelijk on tape (de stemmen van ABBA), maar de uitstekende band speelt wél live. Helaas weet het concept niet altijd goed kiezen wat het nu wil. Trekt ze de filmische kaart dan zakt de sfeer in, zien we de avatars alsof ze live op het podium, langs zij belicht, optreden met aan de beide kanten van de zaal de bandleden in het groot geprojecteerd alsof het om een écht concert zou gaan, dan gaat het publiek wél loos.

9. Toots Thielemans 100th Anniversary Official Concert - Bozar

Tutu Puoanes magistrale versies van Smile en What a wonderful world bezorgden me kippenvel in Bozar. Zelden heb ik deze nummers zo doorleefd en tevens kwetsbaar live gehoord. De man die je een staande ovatie ziet geven na Smile op de parterre ben ik. Doe geen moeite om de recensie te zoeken op deze website. Want die is er niet. Sommige dingen krijg je niet uitgelegd aan je lezer, wil je niet uitleggen of op papier zetten waarom precies deze songs me zo diep wisten te raken en troost bezorgen dit voorjaar op een moment dat het heel hard nodig was. “Between a smile and a tear, that’s where you find Toots”. Dat geldt ook voor mezelf.

10. Can’t stop won’t stop – - Sziget Festival

Cabaret, circusvoorstelling, concert, burlesque avond,  party (op Red Light Green Light van Duke Dumont en Who do you think you are van de Spice Girls bijvoorbeeld) … Can’t stop won’t stop ★★★★1/2, bracht het allemaal. Regisseur Scott Maidment en choreografe Melanie Hawkins creëerden deze show speciaal voor Sziget Festival en lieten zich omringen door toptalent. Ashley Stroud kan bijvoorbeeld makkelijk gerekend worden tot een van de beste zangeressen van Sziget Festival. Moeiteloos haalde ze haar hoge noten, onder andere tijdens een feestelijk I’m coming out van Diana Ross. Kirren deden de vrouwen in het publiek – elke avond stond de Magic Mirror afgeladen vol voor deze show – tijdens de striptease act van Jake DuPree die bij de vrouwen, mannen én non-binairen scoorde terwijl gastartiest Ernest Palchikov zijn kracht etaleerde door onder andere op 1 hand te staan. Angie Sylvia’s act was ronduit fenomenaal. Ze ontdoet zich van overtollig textiel door het bijvoorbeeld in de fik te steken. Ze stript terwijl ze vuurspuwt. En finaal zet ze haar tepelkwasten in vuur en vlam om daarna te eindigen met haar slipje! En dat allemaal op de tonen van I’m still hot van Luciana. Dit is het strafste dat we sinds lang gezien hebben. Wauw!

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter