PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Legally Blonde ★★★★

donderdag 9 februari 2023Stadsschouwburg Antwerpen

Legally

Met ‘Legally Blonde’ brengt Au Fond Producties een vrolijke, feel good musical met een hoop jong talent en vlotte choreografieën, verpakt in roze en afgewerkt met een grote glitterstrik naar de Stadsschouwburg van Antwerpen. Helle Vanderheyden schittert in de rol van de sexy blondine Elle Woods die meer kaas gegeten heeft van mode dan van rechten, maar toch in Harvard wil studeren omwille van de liefde. Lars Cuynen is de verrassende nieuwkomer in de Vlaamse musicalwereld en hij bewijst met zijn vertolking van Emmett dat hij heel wat talent in huis heeft. Dat mag trouwens ook gezegd worden over de volledige cast. Au Fond Producties heeft dan misschien niet meteen de meest bekende namen op de affiche staan, maar ze bewijzen met hun cast eens te meer dat er in Vlaanderen een jonge generatie klaarstaat in de coulissen om haar plaats in de spotlights op te eisen. Loes Van den Heuvel kunnen we moeilijk nog bij de jonge, aanstormende generatie rekenen, maar ook zij presteerde boven verwachting. We waren onder de indruk van haar vocale talenten en … haar ‘buig en oeps’.

De musical ‘Legally Blonde’ is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2001 en vertelt het verhaal van Elle Woods die naar Harvard trekt om rechten te studeren en moet vechten tegen zichzelf en de vooroordelen t.o.v. blondines om te bewijzen wat ze werkelijk waard is. Het is een komische musical die door Allard Blom vertaald is voor een Vlaams publiek door te refereren naar Astrid Coppens, K3 en Temptation Island. De humor zit in de situatie, de insinuatie en dankzij de regie van Manu Jacobs in de visuele grappen en de accenten. 

‘Legally Blonde’ van Au Fond Producties is een voorstelling waarbij je lekker achterover kan leunen in de theaterstoeltjes en kan genieten van een ontspannen avondje theater. Er passeren geen al te zware thema’s en de productie bruist en swingt langs alle kanten. Dankzij de vrolijke choreografieën van Sandrine Wouters en Laurenz Hoorelbeke spat het enthousiasme van het grote ensemble werkelijk van het podium af. Kleurrijke pakjes, strakke ritmes en vloeiende lijnen die naadloos in elkaar overgaan, geven het geheel een heel fris en levendig karakter.

Fris en levendig; dat kan ook gezegd worden van de acteerprestatie van Helle Vanderheyden. Ze speelt de rol van het stereotype ‘domme blondje’ perfect en bruist daarbij van enthousiasme terwijl ze uitblinkt in naïviteit. Ze zet een heel sterke Elle Woods neer en weet het publiek daarbij ook perfect in te palmen met haar zang. In ‘Wat Je Wilt’ klinkt ze krachtig en strijdlustig met lekker veel girlpower terwijl ze in ‘Wettelijk Blond’ bewijst dat ze ook heel intiem en gevoelig vocaal volledig tot haar recht kan komen. Au Fond Producties had absoluut gelijk dat ze Helle Vanderheyden kozen voor deze rol.

En dat geldt ook voor Lars Cuynen die de rol van Emmett voor zijn rekening mag nemen. Hij speelt de seut die op het juiste moment toch ballen aan zijn lijf blijkt te hebben en niet over zich heen laat walsen. Hij is echt hilarisch wanneer hij tijdens het eerste contact met Brooke Wyndham over zijn mama begint te vertellen. Het is dat soort van situaties dat ‘Legally Blonde’ zo heerlijk maakt. Lars is wat ons betreft dé revelatie van deze productie die vooral tijdens ‘Een Vechter, Een Zwoeger’ vocaal zijn talent volledig kan etaleren. Solo komt hij zeer goed tot zijn recht en ook in samenzang met Helle weten de stemmen zeer goed te blenden.

Kato Aerts, Barbara Verbergt en Isabelle Hermans verdienen wat dat betreft ook een eervolle vermelding. Samen vertolken ze het persoonlijke ensemble van Elle Woods. Ze zijn de stemmetjes in haar hoofd en tegelijk een handig trio voor regisseur Manu Jacobs om enkele visuele grappen in de voorstelling te krijgen.  En ook met de keuze voor deze dames in de rollen van Pilar, Margot en Serena bewijst Au Fond Producties dat Vlaanderen nog heel wat zangtalent heeft klaarstaan om definitief door te breken in musicalland.

Nu we toch met complimentjes aan het strooien zijn, mogen we Loes Van den Heuvel niet vergeten. In het verleden werden affiches van musicals wel vaker opgesmukt met de hoofden van BV’s om volk naar de zalen te lokken. Achteraf bleek dit meer dan eens ten koste te gaan van wat we zien en vooral te horen kregen. We geven toe dat we vooraf een beetje schrik hadden dat ze om gelijkaardige reden ook Loes Van den Heuvel gecast hadden voor de rol van Paulette. Maar ondertussen kunnen we met heel wat opluchting verkondigen dat deze schrik totaal ongegrond bleek te zijn. Loes Van den Heuvel heeft haar plaats in deze productie van ‘Legally Blonde’ absoluut verdiend. Ze speelt de rol van Paulette met brio en vooral: ze kan wel degelijk zingen. Tijdens ‘Ierland’ mag ze haar vocaal talent laten horen en ze presteert daar eigenlijk best goed. Straffer nog: ze laat zelfs zien dat ze het Ierse dansen ook onder de knie heeft.

‘Legally Blonde’ van Au Fond Producties is een vrolijke familiemusical die humor én kwaliteit weet te brengen in een modern en functioneel decor. Het liet ons wel achter met de vragen of het nu erger is om Waal of gay te zijn én of we niet beter overstappen naar DHL voor al de leveringen van pakjes omwille van de ‘persoonlijke service’. Hmmmm… Misschien moeten we toch nog een keertje terug om meer inzicht te krijgen in deze kwesties.

< Sascha Siereveld > 

Cast:

Helle Vanderheyden: Elle Woods
Loes Van den Heuvel: Paulette
Ivan Pecknik: Professor Callahan
Jo Hens: Warner
Lars Cuynen: Emmett
Line Ellegiers: Brooke Wyndham
Kato Aerts: Pilar
Barbara Verbergt: Margot
Isabelle Hermans: Serena
Justine Maureau: Kate
Eline Hodeige: Vivienne
Eline Goetgeluk: Enid 

Creatives:

Muziek & Lyrics – Laurence O’Keefe en Nell Benjamin
Script – Heather Hach
Nederlandse vertaling – Allard Blom
Gebaseerd op het boek van Amanda Brown en de film van Metro-Goldwyn-Mayer
Regie – Manu Jacobs
Choreografie – Sandrine Wouters & Laurenz Hoorelbeke
Muzikaal repetent – Laure Campion
Decorontwerp – Eric Van der Palen
Kostuumontwerp – Griet Van Landeghem
Hair & Make up – Gert Botty
Technische coördinatie – Bart Vandersmissen


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter