PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Beauty and the Beast in Concert ★★★★★

vrijdag 3 maart 2023Stadsschouwburg Antwerpen

Beauty

In 1991 gaf Walt Disney Pictures ons het magische verhaal van de prins die door een tovenares wordt veranderd in een beest dat door pratend meubilair wordt bediend in een betoverd kasteel. De onschuldige Belle moet voor het laatste blaadje van de betoverde roos valt de betovering doorbreken door verliefd te worden op het Beest. De tekenfilm leverde toen niet alleen spannende en romantische momenten, maar gaf ons ook de geweldige muziek van Alan Menken. De originele versie van ‘Beauty and the Beast’, gezongen door de legendarische Angela Lansbury, heeft nog altijd een speciaal plekje in ons muzikale hart. In 2017 besloot Walt Disney Pictures er nog een schepje bovenop te doen door een live action versie uit te brengen met o.a. Emma Watson in de rol van Belle. Nu tilt het Noordpool Orkest het geheel naar een nog hoger niveau door alle muziek live op het podium te spelen terwijl u kan genieten van de filmversie uit 2017. De schoonheid en de kracht van de muziek die Menken componeerde voor dit sprookje komen hierdoor nog extra uit de verf.  

Wanneer de filmscore live gespeeld wordt door een groot, symfonisch orkest, is dat toch een hele andere ervaring dan wanneer je dezelfde film in de cinema gaat zien. In ‘Beauty and the Beast in Concert’ ervaar je hoe de muziek live ontstaat en kan je de soundtrack voelen en zien. De composities van Alan Menken zijn niet zomaar ergens klank op de achtergrond, maar door de live-uitvoering door het Noordpool Orkest krijgt de muziek de plaats die het verdient. In deze setting krijg je nog meer respect voor het werk van de componist én voor het talent van de degenen die het werk uitvoeren. De muzikanten mogen een keertje uit de schaduw van de acteurs treden en hun plaats op de scène opeisen. En dat stelt de toehoorder voor een gigantisch luxeprobleem. 

Het nummer ‘Be our guest’ is op meesterlijke wijze verfilmd en een lust voor het oog, maar tegelijkertijd is het geweldig om te zien hoe de professionele muzikanten van  het Noordpool Orkest die vrolijke melodie uit hun instrumenten toveren. Je wordt als het ware op dubbele magie getrakteerd en komt ogen tekort om alles op te kunnen nemen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat het publiek van een bijna uitverkochte Stadsschouwburg in Antwerpen spontaan een groots applaus gaf om deze heerlijke prestatie te belonen. 

Het feit dat het Noordpool Orkest duidelijk zichtbaar is, maakt het ook heerlijk om te zien hoe spanning en romantiek muzikaal worden opgebouwd. Wanneer op het scherm de dreiging van de wolven komt, zie je vier contrabassen en vijf cello’s de eerste diepe tonen produceren en de sfeerzetting zit direct goed. Het grote aantal strijkers levert een heerlijk volle klank op en de keuze van instrumenten geeft direct het onheilspellende gevoel en tegelijk ook nog warmte van het hout. Waar je in de cinema deze gevoelslaag vooral op de achtergrond meekrijgt, gaat die tijdens de live-uitvoering veel meer leven.  Je gaat als toeschouwer en toehoorder ervaren hoe ook buiten de liedjes muziek en compositie een belangrijke rol spelen in de totaalbeleving van de film. 

Een ander sterk punt van deze hele beleving, is de grootte van het Noordpool Orkest. In een scène zoals de aanval op het kasteel zorgt die ervoor dat je een hele gevarieerde en vooral ook heel volle klank krijgt. Een hele batterij violen, cello’s en contrabassen, een stevige sectie houtblazers en een ferme groep koperblazers worden bijgestaan door vijf percussionisten om een sound te produceren die je waarlijk om het hart slaat. Muziek komt tot leven en vervult je terwijl je naar de film aan het kijken bent. En dit is de kracht van het concept; de meerwaarde van een live-orkest bij een film. Dit was duidelijk ook wat het publiek in de Stadsschouwburg in Antwerpen zo geweldig kon waarderen. Bewijs hiervan was de minutenlange, staande ovatie die de muzikanten en de dirigent van het Noordpool Orkest  te beurt viel na afloop van de voorstelling. 

< Sascha Siereveld >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter