PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Scream VI ★★★

zondag 19 maart 2023Kinepolis Antwerpen

Scream

Heerlijk, die metahumor in de zesde Scream-film die zijn beste openingsweekend in de VS kende van alle Screamfilms en wereldwijd al meer dan 88 miljoen dollar heeft opgehaald aan de kassa terwijl de prent zo’n 35 miljoen zou gekost hebben. ‘“Who gives a fuck about movies?”, “I missed the monologue again?” en “Fuck this franchise!” zijn maar enkele van de pareltjes die we erin te horen krijgen. Fans van Jenna Ortega, dé rijzende ster sinds ze de hoofdrol speelde in de hitserie Wednesday op Netflix, kunnen haar nu ook opnieuw op het grote scherm bewonderen in deze uiterst vermakelijke Scream VI.

Ortega speelt daarin de rol van Tara Carpenter, de halfzus van Sam (Melissa Barrera). Die laatste is de buitenechtelijke dochter van Billy Loomis, de originele Ghostface-moordenaar. De twee jonge vrouwen overleefden de moordreeks in Woodsboro.

Nu zijn we een jaar later in NY waar Sam wel en Tara niet naar haar therapiesessies gaat. In NY blijken ze echter niet veilig wanneer Laura Crane (Samara Weaving) die over slasherfilms doceerde aan de Blackmore universiteit, waar ook zij naar school gaan, neergestoken is. De dader: een student van haar die met Halloween een Ghostface-masker droeg. Maar al snel worden die student en zijn kamergenoot Greg uitgeschakeld door een andere Ghostface. Alsof Scream VI wil zeggen: met Ghostface en de franchise mag niet gesold worden, en zeker niet met docenten slasherfilms.

Naast Tara en Sam gaan ook Chad Meeks-Martin (Mason Gooding) en zijn tweelingzus Mindy (Jasmin Savoy Brown) naar de Blackmore universiteit. Mindy heeft een vriendin: Anika Kayoko (Devyn Nekoda). Verder zijn er nog Quinn Bailey (Liana Liberato) die een kamer deelt met Tara en Sam. Zij is de dochter van detective Wayne Bailey (Dermot Mulroney). En Ethan Landry (Jack Champion)? Die deelt een kamer met Chad.  

Dat de twee halfzussen ook in NY niet veilig zijn, blijkt wanneer Sams psycholoog (Henry Czerny) vermoord werd en Sams dossier gestolen. De moordenaar lijkt dus het werk van Ghostface te willen afwerken en zich te richten op Tara, Sam en hun vrienden door steeds wat dichterbij te komen. Eerder moesten Tara en Sam namelijk al in een winkeltje zien te ontsnappen aan hun aanvaller, die deze keer niet alleen met een mes gewapend was…

Maar met deze aanvaller is er iets merkwaardigs. Na elke moord vindt de politie namelijk een masker terug die een eerdere Ghostface gebruikte. In een cinemazaaltje ontdekken Tara en Sam met FBI-agent Kirby Reed (Hayden Panettiere), dat een verzamelaar alle belangrijke items uit de franchise verzameld heeft en er tentoonstelt. Alleen blijken alle maskers ondertussen weg en lijkt het er sterk op dat ie van achter naar voor gaat wanneer hij bij elke moord een van de maskers op het plaats delict achterlaat. Het laatste masker zal dus dat van Billy Loomis zijn dat ie als visitekaartje zal laten liggen bij zijn laatste moord... Wie zou dat slachtoffer dan kunnen zijn? En wie zit(ten) er achter het masker/de maskers?

Ook deze Scream VI is een fijne whodunit al moet gezegd dat deze slasherfilm toch vooral excelleert als zwarte komedie en satire op de filmbusiness op zich met haar franchises. Het publiek mag zich dus aan van alles verwachten, en het lot van de hoofdpersonages is he-le-maal niet meer zeker. Of wordt die these gedropt om de kijker op het verkeerde been te zetten?

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be