PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Metejoor ★★★★1/2

zondag 20 augustus 2023Grote Markt Antwerpen

Metejoor
Foto: RV

Gesandwicht tussen twee sublieme momenten zat Metejoor op het Bollekesfeest in Antwerpen. Net voor Joris, zijn zus Lisa en de band (Michael Asnot en Stef Delbaere op gitaar, Frank Oliver James op toetsen, Jan Detremerie op bas, Peter Schneider op percussie en Jordi Geuens op drums) opkwamen, kreeg het publiek namelijk een kind op het podium aan het werk te zien dat spontaan begon te dansen achteraan en beetje bij beetje de voorgrond opzocht en zo minutenlang de show stal met improvisatiedans. Kijk, zo’n spontane momenten maken ook een zomerfestival. Na Metejoor mocht Günther Neefs het Bollekesfeest afsluiten. Ook tijdens zijn set maakten we iets legendarisch mee. Toen ie ‘Sexbomb’ coverde vroeg ie volwassen vrouwen het podium op. Sommigen volgden zijn instructies niet om via de backstage te gaan en kozen voor de kortste maar tevens moeilijkste weg door het podium op te kruipen. Daar aangekomen bleek Emmy dé vedette en publiekslievelinge. Ze schudde met haar bovenlijf, sprong (zodat je haar groene onderbroek kon zien) en werd ook uitgedaagd door de zanger om zowel hoog als laag een stuk uit het nummer te zingen. Tot ieders verbazing bleek de dame bijzonder stemvast. En zo werd ook de laatste avond van het Bollekesfeest eentje om niet snel te vergeten.

Zo’n gelijkaardig moment misten we echter tijdens het optreden van Metejoor in Antwerpen. Dat het concert dik in orde was, staat buiten kijf maar het werd zo ook net niet legendarisch. Eerlijk? We hebben de groep deze zomer al live aan het werk gezien, tijdens Suikerrock in mindere weersomstandigheden. Het moet gezegd: in open lucht komt de groep beter tot zijn recht als het goed weer is zoals dat het geval was tijdens het Bollekesfeest. Net het feit dat we die twee shows als ijkpunt kunnen gebruiken, stelt ons ook in staat te zeggen dat de sets vergelijkbaar waren.

De band speelt erg goed, broer en zus klinken hemels samen, en de publieksinteractie is geweldig net als het geflirt ermee in het begin tijdens ‘Kijk ons nou’ waarbij ze telefoonnummers van het publiek probeerden te scoren en ‘Rendez-vous’ waarbij een fan een afspraakje wou versieren met Lisa, wat we een prima keuze vonden terwijl Joris lichtjes verrast mocht afdruipen en de song verder dankzij die lekkere bas en basdrumpartij stevig werd meegeklapt en -gezongen. 

Niet dat Lisa, Joris en de groepsleden niet spontaan zijn. Dat zijn ze wel hoor. Zo zagen we Lisa even gesandwicht worden tussen de kont van de gitarist en die van haar broer waarbij ze dan maar op die van Joris sloeg tijdens ‘Kijk ons nou’ wat een heerlijk moment om zien was. Leuk ook was de zelfrelativering waarmee Joris op het podium stond: ‘Ik won de Zomerhit niet, nee’ zong ie even in het nog steeds bijzonder actuele ‘Laat ons een bloem’ van Louis Neefs dat ie coverde. Relevant vinden we die award überhaupt niet (concertnews.be stemt er trouwens al jaren niet voor). Wél belangrijk is de grote verdienste van Metejoor. Want dankzij dit erg strakke arrangement heeft de band wel mooi het stof van de song geblazen. En da’s veel belangrijker dan een stukje plastic in je handen krijgen om dat vervolgens dan te dumpen op een of andere schouw van een familielid. Nog een bewijs dat ie van zelfrelativering houdt, was de bindtekst waarin hij naar de mannen vroeg die van hun vrouw of hun kinderen mee moesten naar zijn optreden. Een man die tot die groep behoorde, bleek zelfs redelijk vooraan te staan. ‘Dan ben je dubbel gejost’ zei Joris plagend.

We tekenden dus leuke momenten op, maar Metejoor zou een stapje verder kunnen gaan door even de regie van hun eigen strakke show uit handen te geven bijvoorbeeld, door iets te doen waarbij ze zelf niet weten hoe het zal uitdraaien, een risico nemen zeg maar, door even voor avontuur te kiezen, iets spontaans.

Al bij de start nodigde Metejoor iedereen uit bij zijn inclusief concert. Tijdens ‘Kom dichterbij’ klonk het: ‘Kijk niet naar gender, kleur of geloof.’ terwijl het publiek al meteen begon mee te zwaaien. In september komt er een nieuw album uit, zei ie waarna ie alvast ‘Anders’ inclusief gitaarsolo liet horen. Het klonk qua sound minder vertrouwd, minder als de Metejoor zoals we hem kennen. Benieuwd of het publiek dat straks gaat lusten. In Antwerpen namen de toeschouwers een afwachtende houding aan tijdens het nummer.   

‘Wat wil je van mij’ was met stip de eerste song in de set waarbij Metejoor aantoonde erg internationaal te klinken. Deze song is niet alleen ijzersterk, live komt die helemaal tot zijn recht. En die korte battle tussen de gitaristen vonden we gewoon niet alleen sterk maar ook heel tof.

Lisa’s cola viel even om. Het feit dat ze zo’n zoet drankje op het podium had staan, vonden we raar. Wij hebben immers altijd meegekregen dat zo’n drankje je stem al snel wat plakkerig doet klinken.

‘Pleintje’ gaat over hun jeugd in Vosselaar. Het valt op dat zowel in Tienen als in Antwerpen het nummer eigenlijk in het begin niet zo geweldig onthaald wordt. Wellicht heeft dat met het te persoonlijke karakter van de song te maken. Die fraaie conga- en bongosolo van Peter was dus zeker meer dan welkom zodat het publiek in de handen kon meeklappen. De verdere publieksparticipatie tijdens dat lied deed de rest: de linker en rechterkant werd vakkundig uitgespeeld tegenover elkaar en finaal bleef iedereen ‘oho’ zingen zodat Metejoor daarop a capella en begeleid door een streepje akoestische gitaar de song nog even kort hernam.     

De strafste vocale prestatie tijdens het concert van Metejoor? Die kwam van Lisa of wat had je gedacht? ‘Shallow’ van Lady Gaga en Bradley Cooper zong ze samen met haar broer in een naar ‘Schaduw’ vertaalde versie. Daarin gaat Lisa zo hoog en met schijnbaar gemak dat ze moeiteloos en in haar eentje ons even de middelmatigheid van de Vlaamse showbizz wist te doen vergeten. En of dat nog niet genoeg was, tekende ze ook in ‘1 op een miljoen’ voor een fenomenale vocale uithaal. Wat een klok van een stem heeft ze!

Met ‘Dit is wat mijn mama zei’ heeft Metejoor gewoon een stadion anthem op zak, bewees de groep op de Grote Markt in Antwerpen. Die oh’s straks door tienduizenden stemmen horen galmen in het Sportpaleis dit najaar? Het is nu al iets waar we erg naar uitkijken. Want één ding mag duidelijk zijn: Metejoor bewees tijdens het Bollekesfeest meer dan ooit Sportpaleiswaardig te zijn.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Kom dichterbij
 2. Anders
 3. Ze meent het
 4. Kijk ons nou
 5. Wat wil je van mij
 6. Rendez-vous
 7. Pleintje
 8. Schaduw
 9. Dit is wat mijn mama zei
 10. Laat ons een bloem
 11. 1 op een miljoen
 12. Hoe kon ik zo dom zijn?
 13. Dit is wat mijn mama zei (a capella)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter