PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie A bois ★★★★1/2

zondag 3 september 2023Park Groot Schijn Deurne

A

Met de allerlaatste voorstelling in een circustent zit Zomer van Antwerpen er nu helemaal op. Terwijl de zomerbar al enkele dagen geleden sloot, was het Tempo d’Eole die met A bois een prachtig orgelpunt mocht neerzetten na een meer dan geslaagde 29ste editie van Antwerpens fijnste cultuurfestival. Zeer benieuwd wat programmator Patrick De Groote volgend jaar uit zijn hoed gaat toveren.

Heel wat gezinnen met kinderen trokken naar deze laatste circusvoorstelling in Deurne. A bois is dan ook perfect op maat gesneden van de allerjongsten. De circusvoorstelling met paarden en acrobatie is eerst en vooral woordenloos. Dat verlaagt alvast de drempel voor de allerjongsten. Daarnaast is de productie ook behoorlijk speels, en zie je niet zelden de kinderwereld uitgebeeld. Lees: we zien de acrobaten met vier achter elkaar op handen en voeten stappen, een appel proberen plukken door een menselijke toren te creëren of met vier armen een wipplank maken zodat ze een collega de lucht in kunnen katapulteren, en dan weer spelen ze gewoon een spelletje verstoppertje zo lijkt het wel… Maar bovenal is er het ecologische verhaal: een moderne circusfabel over een houthakker die een boom waarin wezentjes leven en paarden, omver wil hakken, ook al levert die boom appels op.

Wat A bois zo boeiend maakt, is dat de circusvoorstelling zowel de intieme en magische kaart trekt, zo zien we een wit paard onder andere geknuffeld worden en lijkt het zich te gedragen als een vijfde man, zo synchroon en knap menselijke emoties weergevend ook wanneer het geplaagd wordt door een acrobaat die zijn appel eerst niet, en vervolgens heel zuinig wil delen met het paard. Maar de voorstelling trekt ook de kaart van het spektakel, zeker naar het einde toe wanneer we een weergaloos staaltje trick riding zien. Fraai zijn de choreografieën met takken waaraan 1 appel hangt. Alleen al met die scène weet het Belgische gezelschap uit Jauchelette in geen tijd de sfeer van een bos of woud op te roepen. De voorstelling laat dus paarden zowel vanuit hun sierlijkheid zien maar ook als trekpaard om een last te verslepen. Net zoals de kleur van de paarden, vindt die ook perfect de balans tussen licht en donker(te).

Conclusie: vergeet Cavalluna in het Sportpaleis. A bois was dé circusvoorstelling met paarden die je dit jaar gezien had moeten hebben. Heb je deze of andere voorstellingen gemist? Zet dan dit alvast in je agenda: de 30ste editie van Zomer van Antwerpen vindt volgend jaar plaats van 20 juni tot 1 september 2024.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter