PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Jools Holland and his Rhythm and Blues Orchestra

donderdag 24 maart 2011Arenbergschouwburg Antwerpen

Jools

“He blew us away”. Voila, daarmee is alles gezegd. Vanaf de allereerste tot de allerlaatste noot blies Jools Holland en zijn Rhythm en Bluesorkest ons weg in de Arenberg. “Enjoy yourself (it’s later than you think)” was het credo een ganse avond lang. Een stomend optreden zette de Brit en zijn band neer. Zo stomend dat de noodzaak voor airco in de Antwerpse zaal aangetoond werd. Eind april gaat de zaal dicht voor werken aan het dak.

Sarah Ferri opende al ijzersterk als support. Deze jonge wolf gaat voor een eerste album dat wellicht dit najaar verschijnt. De AB nam haar al onder haar vleugels, niet meer dan terecht. Met haar gipsy jazz swing en bossa nova paste ze ook perfect als voorprogramma van Holland. Collega redacteur Danny had me vooraf getipt om haar in het oog te houden. Hij had haar als support al aan het werk gezien bij Caro Emerald in de AB. Zelden nog zo geboeid blijven luisteren naar het voorprogramma. De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we meestal even een tweetal nummers meepikken en dan richting bar trekken als we niet overtuigd zijn. En dat gebeurt steeds vaker. Nu vonden we het verdorie jammer dat ze een korte set bracht met onder andere “Boemboeling” en “The man who was bored” in. Op 7 mei staat ze op Manu Mundo in Boom. Ga dat zien!

Ferri had trouwens niet gelogen toen ze zei dat “er ons heel wat te wachten stond met Jools Holland” na haar set.  De man zette een ijzersterk optreden neer waar het maximum gehaald werd uit elk instrument of het nu het orgel, piano, een trompet, trombone, sax of elektrische gitaar was. Het gezelschap toonde de meesterlijke virtuositeit waarover het beschikt.

In “Love O’ Love” werd getreurd en afgevraagd waar het fout ging in de liefde. Meteen mocht Holland zijn pianotalent tonen. Ook later kwam dat meermaals sterk uit de verf. Vooraleer hij dé vocaliste van de avond: Ruby Turner aankondigde gooide hij graag nog even “a little piano interlude” ertussen dat uiteindelijk een zinderende boogiewoogie werd. Minpunt van de show was Rico Rodriguez die mede de grondlegger van de ska is. Maar in “What a wonderful World” bewees ie dat ie moeite had met de hoge noten.

“Got My Mojo Working” kende een stevige saxsolo waarna Holland bewees dat ie wist in welk land dit fijne muziekinstrument uitgevonden is. Elk instrument kreeg zowat zijn  moment de gloire. Maar het was toch vooral ook een uitmuntende Gilson Lavis op drums die ons een duizelingwekkende solo liet horen. “De beste drumsolo die u mogelijks ooit op een podium gezien hebt.” wist Holland die er fijntjes aan toevoegde dat ie al meer dan dertig jaar bij de groep hoort. Nu, we hebben al wat solo’s gezien maar deze zit zeker mee in de top.

Hoogtepunten om verder op te noemen zijn talrijk, eigenlijk zat er nergens een écht zwak moment. Holland hield het strak en stomend met een “Shaking all around the clock“ waarbij de zaal helemaal uit zijn dak ging. Toen Ruby Turner opkwam was het feest helemaal compleet. Openen deed ze met “The informer” om dan via de gospelsong “Remember me” aan te komen bij de Billy Prestoncover “You are so beautiful” en te eindigen met een zeer energieke gospel.

Luidkeels werd de band en Holland teruggeroepen om aan de toegiften te beginnen. Dat deden ze blijkbaar het liefst aan de zonnige kant van de straat. Het gezelschap was gul in zijn toegiften want ook een tweede bisronde werd ingelast. Daarvoor werd Turner opnieuw uit de coulissen gehaald. Die bracht onder andere nog “I‘ll be seeing you” van Billie Holiday en met het jazzy “Alright, Okay, You Win “ van Maymie Watts & Sid Wyche waarin ze zich overgeeft aan de liefde stuurde ze ons naar huis. Een mooie afsluiter van een grandioze avond.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter