Concertnews.be

Concertnews.be, een van de grootste onafhankelijke cultuursites van ons land, experimenteert deze festivalzomer met robotjournalistiek in samenwerking met een hightechbedrijf uit Shanghai. Een robot, die luistert naar de naam Robert, zal verslag uitbrengen van wat er zich allemaal afspeelt op onder andere de wei van Werchter, Kiewiet en Dessel.

De afgelopen maanden werd Robert intensief getest op crowdsurfen, headbangen, moshen, dansen, bier over zich heen krijgen, boeren, meuren, te pas en te onpas ’Doureuh!’ uitbrullen en vooral: of zijn batterijen het een gans festival kunnen uithouden in weer en wind, zonder dat ie ook maar één keer in de slaapstand valt. Robert slaagde met glans.

De robot zal aan live verslaggeving doen dankzij de nieuwste software die AI combineert met een chatbot. Zo verzamelt hij zijn eigen indrukken én die van de festivalgangers om zich heen. Een primeur voor de concertjournalistiek. Terwijl de muziekliefhebber naar een concert aan het kijken is, zal die tegelijkertijd op concertnews.be kunnen volgen hoe Robert zijn recensie schrijft, en hem instant feedback kunnen bezorgen waar hij verder mee aan de slag kan. De eerste reacties bij het testpubliek waren unaniem lovend: ’Amaai zeg!’, ’Ongelooflijk!’ en ’Formidabel!’