PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Frank Vander linden solo

zaterdag 24 januari 2009Arenbergschouwburg Antwerpen

Frank
Foto: Eva Asdou
Interview: 

Een half jaartje geleden zagen we Vander Linden met de De Mens het beste van zichzelf geven op het Casa Blancafestival in Hemiksem. Vanderlinden en zijn groep wilden best nog wat doordoen. Helaas hadden de programmatoren een strikt uurschema. Slechts een uurtje kon de groep op een B-podium spelen. Een foute keuze, zo vond ook het publiek. De Mens verdient immers nog steeds een A-podium.

Vander Linden zat op een wolk tijdens dat concert. En 2008 bleek een vruchtbaar jaar. Resultaat daarvan is zijn nieuwste boreling die hij solo op de wereld zette, met hier en daar wat muzikale hulp van zijn de Mensmuzikanten en vrienden. Het resultaat mag er zijn en is een zeer homogene plaat geworden. De sfeer die het schijfje uitademt is er eentje van pure en oprechte melancholie. Al moet gezegd, dat het “Ben je een autodief of breng je mij naar huis” best wel vrolijk klinkt.

Op de cd horen we naast de klassieke gitaar (een L-09 of een Martin) oa nog een melotron, piano, percussie, drums en een cello. Tijdens Vander Lindens soloconcerten kleedt hij die nummers nog meer uit. Hij staat helemaal alleen op het podium met zijn twee gitaren. Niks in de zakken, niks in de mouwen. Geen konijn dat hij uit zijn hoed haalt. Behoorlijk naakt dus staat hij er het beste van zichzelf te geven.

Vander Linden bracht niet alleen nummers uit zijn nieuwe album. Ook eerder solowerk, zoals “Patti Blues” bracht hij. Daarnaast ook enkele covers, zoals “Always on my mind” van Elvis, dat hij naadloos liet overvloeien in “Lukt het?”.

“Gitarist omgordt met moeite gitaar,” zo bedacht Vander Linden, die nog voor HUMO en Knack in de jaren ’90 muziekredacteur was, een mogelijke kop. Het klopt dat hij worstelde met de band van zijn gitaar, die wel eeuwig leek om te krullen. Dat, en enkele van zijn andere grappige bindteksten, zorgden voor wat extraverte emoties, in een behoorlijk introverte set. Maar niet alles was pure melancholie. Dan zouden we een verkeerd beeld ophangen van dit optreden. “Sex verandert alles” was hilarisch. In het nummer verwijst Vander Linden naar de relatie tussen VRT- journaliste Greet Opdebeeck en Open Vld Kamervoorzitter Patrick Dewael. Ook “Been” kon op heel wat glimlachjes rekenen. Vander Linden zingt er “Marleen, zelfs al heb je er maar één. Het is een prachtig been”. Een nummer over liefde dat alles overwint, zo kondigde de zanger het droogjes aan. De singer-songwriter deed ook een kleine enquête wie er al naar Loft was gaan kijken. Toen bleek dat enkelen nog niet waren gaan kijken, antwoordde Vander Linden gevat: “ Je hebt mensen die naar overspel gaan kijken, en je hebt er die het doen.” Op die manier legde hij al een pleister voor de wonde zou komen. “Achtergrondgeluid” is misschien wel het meest zakelijke en harde nummer. “Niets houdt mijn wakker. Morgen is haar stem een achtergrondgeluid” zo kondigt de zanger een liefdesbreuk aan.

Vander Linden weet niet alleen te begeesteren wanneer hij zingt. Voor hij “Jeroen Brouwers schrijft een boek” zingt, vraagt hij het publiek om een halve meter dichterbij te komen. Na wat aarzeling doet men wat hij vraagt. Wat dan volgt is een poëtische beschrijving van een zonsondergang aan zee. Even rondkijken, en we zien iedereen aan Vander Lindens lippen hangen.

Muzikaal horen we een straffe set, die op een klein vergissinkje tijdens “Broodje niets” nagenoeg perfect verliep. Vander Linden bewees nog maar eens een begenadigd gitarist te zijn en sterke songs neergepend te hebben. Na “Lachen en mooi zijn” bracht hij een ontroerende rustige versie van “Ik wil je” van de Kreuners. Een ontdekking, om dat nummer, uitgekleed in zijn puurste vorm op gitaar, zo zwoel te horen. Mooi.

Met dit soloproject heeft Vander Linden zoals hij in een interview met ons zegt, een (muzikaal) appartementje naast zijn huis (De Mens) geplaatst. In beide wil hij kunnen leven en zijn ding doen. Beide kunnen hem aanvullen. Wat ons betreft mag aan dat appartementje gerust uitgebreid worden.

Onze favorieten van zijn jongste cd Frank Vander Linden: Stomme Machines!!! , Nachtwaker, Achtergrondgeluid, Een broodje niets, Ben je een autodief of breng je mij naar huis en Een vriend zien huilen.

< Bert Hertogs >

Setlist Frank Vander linden solo:

  1. Nachtwaker
  2. In de walszaal
  3. Achtergrondgeluid
  4. Overdag
  5. Zware schoenen
  6. Patti Blues
  7. Kim is dood
  8. Been
  9. Einde van de eeuw
  10. Ben je een autodief of breng je mij naar huis
  11. De klokken
  12. Jeroen Brouwers schrijft een boek
  13. Mislukt
  14. Dirk doet raar
  15. Dolfijn
  16. Always on my mind (Elvis)/ Lukt het?
  17. Een vriend zien huilen
  18. Broodje niets
  19. Klein verdriet

Bis 1:

  1. Rolstoel (Jan De Wilde)
  2. En in Gent
  3. Hoofddoek
  4. Sex verandert alles

Bis 2:

  1. Lachen en mooi zijn/Ik wil je
  2. Zij zit daar


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter