PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Axelle Red

vrijdag 3 mei 2013Ancienne Belgique Brussel

Axelle

Axelle Red had de Brusselse AB al een hele tijd op voorhand doen uitverkopen voor de voorstelling van haar nieuwste werk ‘Rouge Ardent’. Het is een album doorspekt van grote liefdesverhalen en het verdriet die daar vaak op volgt. Ze noemt het zelf haar beste album uit haar twintigjarige (!) carrière. Ook het grote publiek onthaalt het met enthousiasme: amper twee weken na de release behaalde de plaat goud in België.  Voor het concert in de Roma (17 mei) zijn er al lang geen tickets meer te krijgen. Voor wie er dus nog bij wil zijn, is er dit najaar nog een tour die halt houdt in Leuven, Oostende, Luik, Hasselt, Gent, Antwerpen, Charleroi en de AB in Brussel.

De gelukkigen die er wel bij waren in Brussel, konden genieten van de Franse soul die werd voorgeschoteld. Ze zette de avond in met ‘Amour Profond’, het eerste nummer  op het album. Het leek zolang geleden dat we Axelle Red’s prachtige stem nog gehoord hadden. Krachtig maar op het zelfde moment zo fragiel en breekbaar. Op het podium stonden lichtbalken in verschillende formaten met afwisselend witte en rode lichten. Goed voor een diepdramatisch effect die aansluit bij de thematiek van Red’s nummers.

‘ À tâtons’ kondigde het tweede energiekere deel van de avond aan. Het publiek, dat sinds het begin een vooral luisterende houding aannam, begon nu wat losser te komen. Het duurde wat lang voor er echt contact was tussen Red en haar publiek. De zangeres leek eerst vooral meegesleept te worden door de emoties in haar nummers. Halverwege keerde ze terug naar ’98 met ‘Rester femme’. Een krachtig nummer dat live nog versterkt werd met een geweldige opbouw. De drie backing vocals deden hier zeer goed werk. De dames vulden Axelle Red aan, en gaven de nummers diepgang.

De zangeres verdween voor een tweede keer in de coulissen, en kwam terug met ‘Le monde tourne mal’. Meteen het hoogtepunt van de avond. Met ‘Ma prière’ waanden we ons even in een Amerikaanse gospelkerk. Red preekte, de backings waren het koor. ‘Écoute ma prière!’ schreeuwde ze, en ze werd gehoord. Het laaiend enthousiaste publiek klapte mee en werd zowaar extatisch.

Onder luid applaus eindigde ze met ‘Rouge Ardent’, zonder twijfel het sterkste nummer van haar nieuwe  plaat. Een hevig melancholisch gevoel en een deuntje dat tot lang na het optreden in ons hoofd blijft steken.

Een hele straffe performance van Axelle Red en co, die na afloop zeker haar staande ovatie verdiend had.

< Delphine De Metsenaere >

De setlist:

  1. Amour Profond
  2. Sur la route sablée
  3. Elle danse seule
  4. C’est une ville
  5. Je te l’avais dit
  6. Quelque part ailleurs
  7. À tâtons
  8. Jure
  9. Jusqu’au bout
  10. Rester femme
  11. Ce coeur en or
  12. Un été pour rien
  13. Parce que c’est toi
  14. La claque
  15. De mieux en mieux
  16. Le monde tourne mal
  17. Ma prière
  18. Aphrodisiaque

Bis

  1. Rouge Ardent


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter