PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Philippe Geubels

dinsdag 20 september 2016Arenberg Antwerpen

Philippe

‘Bedankt voor alles’ heet de recente voorstelling van Philippe Geubels die exact een uur en een kwartier duurt. Ondertussen is de stand up comedian vader geworden. En dat is heus geen lachertje. Het optreden voelt aan als een oproep om de dagelijkse sleur te omarmen die in een relatie van 14 jaar kruipt. Maar het is even zeer ook een mooie ode aan zijn grootmoeder die vroeger goochelde en waardoor hij zelf op het podium is gekropen, tien jaar geleden ondertussen op een free podium in Oelegem. Een van de mooiste uitspraken is ongetwijfeld: ‘Mijn bomma zei altijd: ontgoochelen is ook goochelen.’ Op dat vlak ontgoochelt ‘Bedankt voor alles’ niet.

Met ‘u zit gewoon schaamteloos te filmen. Dat is niet marginaal of zo hoor.’ zet de comedian alvast bij de start van de voorstelling een toeschouwer op zijn plaats op de voorste rijen. Het publiek kan er hartelijk om lachen al is het iets geremder op een dinsdagavond dan pakweg in het weekend. Geubels gaat ook verder in de show in interactie met zijn toeschouwers, vooral dan met diegenen die op de eerste rij zitten. Zoals de Nederlander Marco die wat pocht dat hij met de Vlaamse Vanessa maar liefst zes keer per jaar op reis gaat. Geubels heeft al meteen in het snuitje wat haar mogelijks dreef om een relatie met hem aan te gaan: het geld. Verder is er nog de 24-jarige Kirsten  - veel te jong volgens een oudere dame voor Philippe – maar die is het niet eens met haar: ‘Als er gras op het veld staat mag er gesjot worden’. Hij betrekt Kirsten bij zijn goocheltruc met een boek kaarten waar zij een kaart mag uittrekken zodat hij mag achterhalen welke kaart het was. Geubels houdt de magie van goochelen – eigen aan circusacts zoals acrobatie ook overigens - overeind door te mislukken en te lukken. Dat geeft het goochelen niet alleen een menselijk kantje mee (de beperking) maar ook dat speciale (doen alsof men iets bovenmenselijks doet).

Veel thema’s om over te praten, hebben stand up comedians niet voor handen weet Geubels. Politiek, relaties, de actualiteit en seks zijn zowat de meest gebruikte. Niet in het minst zoomt hij tijdens zijn show in op seksualiteit en zijn relatie nu hij een kind van anderhalf heeft. Over de geboorte: ‘Als er iets uit komt dan kan ze (zijn vrouw nvdr.) wel lawaai maken hoor’ zo stelt ie het gebrek aan feedback van zijn vrouw tijdens de seks aan de kaak. Geubels vindt het niet praktisch van de natuur dat een baby veel te groot is bij de geboorte waardoor het altijd een zware bevalling wordt. Makkelijker had het geweest wanneer een kind in de vorm van een penis, zo’n 16 centimeter groot,er zou uitkomen en pas na verloop van tijd zich zou ontwikkelen tot een baby. Het zou het aanstaande moeders alvast een stuk makkelijker maken, idem voor geboortekaartjes die voor de pamperrekening dan een slogan zouden kunnen meekrijgen als ‘geef gul voor onze lul’.

Verder kaart hij ook de bemoeizucht van Kind & Gezin aan die je er steeds op zullen wijzen dat je iets niet goed doet. Dat het bedje wat schuin moet hellen, er niet te veel knuffels in mogen liggen, enz. Verder is Geubels een voorstander van complimenten geven, hoewel hij daar uiteraard ook een angel in steekt. Ook qua toon toont ie het verschil tussen ‘jij staat zo goed met dit kleed.’ en ‘dat kleed, dat is helemaal jij.’ Idem voor de daad zelf. Daar kan je zeggen ‘je bent een hete hoer’ wat een compliment is en ook iets negatiefs in zich heeft of je kan een trapje hoger gaan: ‘uw papa zou fier op u zijn!’ Geubels vindt er niets romantisch aan om samen in bad te kruipen: ‘op dat stoppeke zitten, is niet erg comfortabel en je moet je scheten ook kunnen inhouden.’

Wanneer vluchtelingen een inburgeringscursus gekregen hebben en hem vragen rond de bevoegdheidsoverlap tussen het federale en het gewestelijke niveau, maant hij hen aan om zich aan te passen en het over het weer met hem te hebben zoals iedereen in ons land doet. Het is een van de weinige politieke uitspraken – namelijk de desinteresse in politiek van veel Belgen – die Geubels in deze show doet. Verder voelt het tegenwoordig aan wanneer hij nog eens seks heeft met zijn vrouw dat ie zijn computer aan het bedriegen is. Wanneer hij inzoomt op het moment dat ie betrapt werd toen hij naar porno aan het kijken was en op zoek ging naar een valabele uitleg, werkt ie moeiteloos op de lachspieren van het publiek. Hachelijke situaties brengen, de underdog spelen, het blijft werken en behoort tot een van de succesrecepten van Geubels. Hij is daarnaast ook erg herkenbaar wanneer hij het absurde van de orde die zijn vrouw hem opdringt bij het inladen van de vaatwasser in vraag stelt bijvoorbeeld. ‘Moet ik de messen bij de messen steken om hun groepsgevoel te bevorderen of wat?’

De sleur van het dagelijkse leven doorbreken zou alvast makkelijker zijn door een streepje muziek toe te voegen. Dat hebben tv series of films nu eenmaal meer dan het gewone leven. Geubels’ gitarist Jorn Van der Straeten toont dat door ‘Eye of the tiger’ te spelen waarna een banale bij de bakker-scène van de komiek volgt: ‘voor mij twee pistolets alstublieft’. Of hoe de sleur, het alledaagse dan een stuk cooler wordt. Daarnaast steekt hij nog de draak met andere alledaagse dingen zoals het contradictorische van een winterbbq en koffiekoeken die je in de supermarkt met een tang moet nemen.  Finaal moet ook ‘Afscheid van een vriend’ van Clouseau eraan geloven. Het werd overigens hoog tijd dat iemand dat clichématige begrafenisnummer van zijn sokkel haalde.

‘Bedankt voor alles’ kent een goeie timing. Zoals steeds doet Geubels het iets trager en wat monotoner dan andere comedians (waardoor hij ook slimweg grappen kan sparen). Hij vindt een goede mix tussen het vulgaire enerzijds en de schoonheid van het falen.   

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news