PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Vaiana

vrijdag 14 april 2017Kinepolis Antwerpen

Vaiana
Foto: Disney

Vaiana, de 56ste animatiefilm van Disney, is een ware avonturen- en actiefilm geworden. Zo een die zeer goed tot zijn recht komt in een bioscoopzaal. Sinds dertig november vorig jaar is hij in de zalen te zien. Goed voor een run van meer dan vier maanden. Het is een atypische Disneyprent geworden omdat de personages opvallend natuurlijke maten hebben. Geen panlatten of ongezond smalle en onrealistische wespentailles te zien dus in de hoofdrol. Wel een tienermeisje van vlees en bloed dat zich niet aan de regels wil houden en wil varen voorbij de klif. Vaiana, verwijst niet zelden naar Hercules. Niet toevallig, want de makers van Aladdin en The Little Mermaid zaten mee aan de tekentafel wat tot een zeer kleurrijke film leidde. Ook is Pocahontas – in de dorpscènes bijvoorbeeld – nooit ver weg. Vaiana gaat over doorzettingsvermogen, een missie tot een goed einde proberen brengen, ook al zijn de uitdagingen enorm en ken je soms tegenslagen. Een film met een ecologische boodschap, over angsten overwinnen, vaders omzeilen, grootmoeders die een geheim kunnen bewaren, liefde die niet van een kant mag komen maar vooral ook die van op zoek gaan naar je roots, je voorouders en je identiteit (her)ontdekken.

Maui, de halfgod van de zee en de wind, heeft het hart (een steen) van de godin Te Fiti gestolen. Dat deed ie om zo de liefde van de mensen terug te winnen vermits hij verstoten is door hen en opgevangen werd door de goden. Te Ka, een demon van aarde en vuur wint een gevecht tegen Maui die daardoor zowel het hart als zijn magische vishaak waarmee hij zich kan veranderen in om het even wat, kwijtspeelt.

Vele jaren later kiest de oceaan de tiener Vaiana uit om de orde te herstellen wanneer ze het water ingaat aan het Polynesische eiland Motunui. Daar ziet ze het hart maar ze laat het vallen. Wanneer niet veel later de visvangst uitdraait op niets en de kokosnoten ook rot zijn, is chef Tui ervan overtuigd dat andere technieken ervoor kunnen zorgen dat hun stam zal overleven. Zijn moeder en Vaiana denken daar anders over, Vaiana’s grootmoeder Tala overtuigt de tiener om de zee op te gaan, verwijst naar het verleden van de stam als zeelieden (maar uit angst voor Maui durfden ze de zee niet meer op), en heeft het hart uit het water gevist toen Vaiana het liet vallen.

Vaiana’s grootmoeder sterft maar zal als geest mee de tocht ondernemen. Eerst moet Vaiana de halfgod Maui, die vol tattoos staat (een verwijzing naar Oud-Grieks aardewerk, zie daar de link met ‘Hercules’ onder andere) zien te vinden en te overtuigen om op haar boot mee te zeilen. Samen moeten ze de Kakamora, de kokosnootpiraten, zien te verslaan wanneer die het hart stelen. Vervolgens moeten ze de vishaak terug te pakken krijgen die de kokoskrab Tamatoa tussen al zijn bling bling heeft steken, en leert Maui Vaiana zeilen. Maar wanneer ze de ultieme confrontatie aangaan met Te Ka, moeten de twee opnieuw hun meerdere in hem herkennen. Maui’s vishaak is erg broos geworden, de twee zijn ver weggedreven en de boot is aan herstelling toe. Maui verlaat Vaiana dan ook na deze tweede nederlaag. Zij is zo teleurgesteld dat ze haar missie wil opzeggen door het hart terug aan de oceaan te geven. Maar dan verschijnt de geest van haar grootmoeder die haar op andere ideeën brengt en haar opnieuw de kracht geeft om ervoor te gaan.

In de Vlaamse versie horen we onder andere Jik Snoeks als de peuter Vaiana, Laura Tesoro als de tiener Vaiana, Sean Dhondt als Maui, Hilde Norga als oma Tala en Ivan Pecnik als vader Tui. De regie van deze gedubde versie lag in handen van Frank Hoelen. Het stemmenwerk is erg goed, alsook de zang. Hoewel de prent geen wereldhit kent die ‘Frozen’ bijvoorbeeld wel had, is ‘Ooit zal ik gaan’, gezongen door Laura Tesoro, een stevige oorwurm naast onder andere ‘Geen dank je’ door Sean Dhondt . In de Vlaamse dialogen horen we een heerlijk taalspelletje in ‘Moei du niet’ (Motunui) en noteren we ‘een cadeau van een godin kan je moeilijk afslaan’.

Maar Vaiana is vooral een visueel feest om naar te kijken, met geweldig mooie landschappen en details die het best tot hun recht komen op het brede scherm. Ook de actiemomenten zijn opmerkelijk en sluiten eerder aan bij wat we in sciencefiction-actiefilms zien dan wel wat tekenfilms doorgaans bieden. Mooi is trouwens de verwijzing naar de oude getekende animatiefilms wanneer Maui en Vaiana als computer geanimeerde 3D-figuurtjes wandelen op een 2D getekende achtergrond.

Naast Vaiana is verder ook ‘Inner Workings’ te zien voor de hoofdfilm begint. ‘Inner workings’ is een erg knappe kortfilm over komaf maken met een bore out, en het saaie repetitieve kantoorleventje. Ook deze is net als Vaiana tot in de puntjes verzorgd.

< Bert Hertogs > 

Vaiana is beschikbaar op DVD, Blu-Ray™, 3D Blu-Ray™ en op aanvraag bij Telenet en Proximus - op iTunes, Google Play en in de Microsoft Store.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter