PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Kool and The Gang

dinsdag 7 november 2017Stadsschouwburg Antwerpen

Kool

Een feestje, dat zette het iconische Kool and the Gang neer in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Openen deed de groep die met maar liefst 11 op het podium stond met ‘Fresh‘ en al snel bleek dat de funk/disco van de band nog steeds erg vers in de oren klinkt. Bassist Robert ‘Kool‘ Bell en tenor saxofonist Ronald Bell maken net als alt saxofonist Dennis Thomas en drummer George Brown nog steeds deel uit van de band, en dat al sinds 1964. ‘How are you doing tonight? Are you ready to party with Kool and the Gang?‘ klonk het in de bindtekst na ‘Tonight‘ waarbij het publiek al meteen de ‘oh yeah!‘ nariep bij de start van ‘Too hot‘ dat gezongen werd door Shawn McQuiller en tevens een geweldige saxsolo meekreeg. De Amerikaanse band die begin jaren ‘80 de successen aan elkaar reeg, ‘Celebration‘ kregen we letterlijk in de wieg te horen, bracht een slimme set mee naar Antwerpen waarbij ze hun tijd namen om een nummer lekker funky op te bouwen (‘Ladies night‘ bijvoorbeeld) en dat eigenlijk ook deden met het concert an sich. Resultaat: vanaf ‘Let‘s go dancing‘ lieten de toeschouwers de stoeltjes voor wat ze waren en begonnen ze te dansen dat het een lieve lust was.

Al vroeg in de set vroeg de band welke nummers het publiek wou horen. Uiteraard zat daar ‘Celebration‘, ‘Get down on it‘ en ‘Ladies night‘ tussen. Die nummers spaarde de band voor de finale. De band onderstreepte wel degelijk veel meer hits in de catalogus te hebben dan die drie. ‘Joanna‘ bijvoorbeeld waarbij de koperblazers mee de backing vocals voor hun rekening namen. Ook fijn om te zien: die aanstekelijke synchrone dansjes van de heren achter hun microstatief terwijl de kopstem van de zanger feilloos aangesproken werd en de trombonesolo uitmuntend bleek.

Bell mocht een heerlijke baspartij laten horen bij de start van ‘Jungle boogie‘. Michael Ray maakte de zaak helemaal af op trompet. ‘Hollywood swingin‘‘ klapte het publiek dan weer stevig mee terwijl we opnieuw een sterke trombonepartij te horen kregen. ‘Summer madness‘ bracht de band voor de jazzliefhebbers en verwees daarmee naar de roots van de groep. Kool and the Gang begon in de jaren ‘60 immers onder de naam The Jazziacs. Enige minpuntje van kritiek op deze voor de rest uitstekende avond was dat de synths van Curtis Williams veel te luid stond. Die hoge en luide tonen deden tijdens het instrumentale nummer zo waar pijn aan de oren, en we waren lang niet de enigen die de oren even bedekten.

Kool and the Gang besefte dat het lang geleden was dat de groep nog op Belgische bodem had opgetreden en stelde dan ook dat ze veel muziek bij hadden om dat goed te maken. Dat de heren nog steeds weten te charmeren, liet de groep horen toen ze stelde dat ze altijd veel liefde gevoeld heeft in ons land. ‘Ik zie veel geliefden in de zaal.‘ liet de zanger optekenen waarna die vaststelde dat er een koppel in de zaal was dat al 25 jaar lief en leed deelt. ‘Jullie doen alles voor elkaar‘ stelde ie waarna hij met ‘Cherish‘ liet optekenen dat liefde in de huidige tijden erg belangrijk is. De man dook ook het publiek in, ging op de knieën voor een vrouw, kortom, de klassieke showbizztruc werd bovengehaald én bleek nog steeds te werken ook. De positieve vibes en de energie – bij de start ging er onder andere een crash cimbal tegen de vlakte - die de band het publiek instuurde tijdens het ganse optreden vertaalden zich in een ongedwongen feestje vanaf ‘Let‘s go dancing‘ in die mate dat zelfs de nieuwe singleSexy (Where‘d You Get Yours)‘ die nauwelijks gekend is in ons land, het publiek ook aan het dansen hield. Op zo‘n uitgelaten sfeer was het dan ook een makkie voor Kool and the Gang om het optreden grandioos te eindigen met een spetterende finale. Bij ‘Get down on it‘ liet de band het publiek eens lekker gillen terwijl de discoballen de zaal verlichtten in een ultiem ‘Celebration‘ dat de spreekwoordelijke kers op de taart van dit heerlijke feestje was.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Fresh
 2. Tonight
 3. Too Hot
 4. Joanna
 5. Funky Stuff
 6. Jungle Boogie
 7. Hollywood Swingin‘
 8. Summer Madness
 9. Cherish
 10. Take My Heart
 11. Let‘s Go Dancing
 12. Ladies‘ Night
 13. Sexy (Where‘d You Get Yours)
 14. Get Down On It
 15. Celebration


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter