PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Disney Frozen de musical ★★★★★

zondag 9 juni 2024AFAS Circustheater Den Haag

Disney

Het lukt niet. Het lukt echt niet! Elsa zingt nochtans uit volle borst: “Laat het gaan. Laat het los!”, maar we kunnen het gewoonweg niet. ‘Disney Frozen’ de musical in het AFAS Circustheater in Scheveningen is zo geweldig sterk dat het je niet loslaat. Terwijl we dit schrijven klinkt de echo van ‘Voor het eerst na al die jaren’ nog altijd door ons hoofd en hebben we nog steeds zin om een sneeuwpop te maken. Deze productie van Stage Entertainment neemt je mee naar een wereld van sneeuw, ijs en pure magie waar Steven Roox de sneeuwpop Olaf tot leven wekt en Vajèn van den Bosch als koningin Elsa letterlijk en figuurlijk schittert.  De liedjes van Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez zijn lekker aanstekelijk en blijven als oorwormpjes hangen terwijl je hart wordt gestolen door Aysia-Mae Wijnaldum als de Kleine Anna. ‘Disney Frozen’ is waar magie tot leven komt.

Een goede voorstelling weet je vanaf het prille begin vast te grijpen en je dan niet meer los te laten. En dat is ook exact wat er gebeurt bij ‘Frozen’. Dit is voor een heel groot deel de verdienste van Aysia-Mae Wijnaldum die de rol van de Kleine Anna speelt. Meteen vanaf haar eerste verschijning weet ze met haar guitigheid je hart te veroveren. De manier waarop ze haar ouders de kamer uit stuurt om toch maar tijd te hebben om met Elsa een sneeuwpop te maken, is grappig en schattig tegelijkertijd. Daar pakt Aysia-Mae Wijnaldum haar publiek om het dan niet meer te lossen. Ze straalt in haar rol en zet perfect de toon voor het personage van Anna: speels, wat naïef, maar heel enthousiast. ‘Een tikkeltje van jou’ is een lief duetje tussen Aysia-Mae en Jenia Pekar die de rol van de Kleine Elsa vertolkt. Het is heel mooi gebracht en subtiel versterkt door kleine stukjes magie in de belichting. 

‘Frozen’ is dan ook een magische musical. Uit het niets schieten de ijspegels uit de grond, wordt een zomerdag plots een ijskoude nacht en staat Elsa in een glinsterend ijspaleis. Het decorontwerp samen met het strak getimede video-ontwerp brengen de wonderbaarlijke wereld van Arendelle tot leven. De grafische ontwerpen zijn zo ingesteld dat het lijkt alsof een gebaar van Elsa ze aanstuurt om delen van het decor in ijs te veranderen. De video-mapping in combinatie met uitgekiende belichting brengen de magische krachten van koningin Elsa helemaal tot leven. 

Net zoals het poppenspel van Steven Roox de ijspop Olaf helemaal tot leven brengt. In de handen van Steven is Olaf ontwapenend vrolijk en kinderlijk onschuldig. Het klinkt misschien cliché, maar hij is echt om voor te smelten. Olaf heeft zijn eigen momentje in het spotlicht wanneer hij ‘De zomer’ zingt. Het is een heerlijk ouderwets liedje met niet te veel inhoud dat vooral dient om het goed gevoel te stimuleren en daarin slaagt Steven Roox perfect. Het klinkt voortreffelijk en vooral met de laatste “De zomer!” bewijst Steven dat hij best een sterke stem heeft. 

Nu we het toch over sterke stemmen hebben, kunnen we absoluut niet rond Vajèn van den Bosch. Wat een heerlijk geluid heeft die vrouw. Vajèn speelt de rol van koningin Elsa en heeft de eer om het nummer ‘Laat het los’ te brengen. Dit is ongetwijfeld hét nummer waar iedereen op zit te wachten en er rust dus behoorlijk wat druk op haar schouders. Maar mijn god, wat een uitvoering! Het is als een roos aan een struik. Het zien van de knop schept verwachting en toont al een heel klein beetje van de kleur die je gaat zien. En wanneer die knop dan openbarst is er de volle kleurenpracht, de vorm en de geur die alle zintuigen in vervoering brengt. ‘Laat het los’ is vergelijkbaar. De opening is beheerst en gevoelig, maar je wordt vervuld met anticipatie voor wat er gaat komen. Je wordt meegezogen in de spanning van het lied om dan bij het openbarsten de volle glorie van Vajèns stem te mogen ervaren wanneer ze voluit mag gaan. 

Je merkt dan plots dat je van pure spanning tien centimeter naar voor bent geschoven op je stoel en dat je de ontlading in elke vezel van je lijf kan voelen. En alsof dat nog niet genoeg is, is er net op dat moment van uitbarsting ook nog eens een geweldig snelle kledingwissel die maakt dat Elsa als bij donderslag plots in een witte glinsterjurk op de scène staat. Het is een technische ingreep die de magie van het moment alleen maar versterkt. Het nummer valt gelukkig vlak voor de pauze zodat het publiek tijd heeft om met een groot applaus de fenomenale prestatie van Vajèn van den Bosch te belonen. 

En hoewel we grote fan zijn van ‘Laat het los’, is er één nummer uit de Disney-musical ‘Frozen’ dat nog meer in het oor blijft hangen, namelijk ‘Voor het eerst na al die jaren’. Het is een zalig, hoopvol nummer dat ingezet wordt door Nienke Latten. Zij vertolkt de rol van de volwassen Anna en mag hier haar positieve uitstraling laten doorklinken in ‘Voor het eerst na al die jaren’. Haar présence en haar stem vervullen je ziel met optimisme. En terwijl het warme gevoel volop door je aderen tintelt, komt Vajèn mee inzetten en groeit het lied uit tot een heilzaam duet. Het is een heerlijk feel-good-moment in deze familiemusical. 

We hadden het al over Aysia-Mae en Jenia. Staken de loftrompet al over Steven, Vajèn en Nienke, maar algemeen kunnen we stellen dat Stage Entertainment voor deze productie van ‘Frozen’ geweldig sterk gecast heeft. Tristan van der Lingen speelt zijn rol als prins Hans voortreffelijk en je hebt een instant hekel aan de Graaf van Wesselland en zijn misogynie. Naidjim Severina is geweldig als de ijsverkoper Kristoff. De magie tussen Kristoff en Anna werkt en komt perfect tot uiting in het vrolijke ‘Liefde, wat weet je ervan?’. In het tweede deel van de voorstelling mag Naidjim het even hernemen en dan klinkt datzelfde liedje juist weer super gevoelig en ingetogen. 

Dat is ook wel een deel van de kracht van deze Disney-musical: Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez schreven geweldige muziek. Heel wat musicals zijn gekend voor één of twee grote nummers, dan een reeks mindere en enkele ronduit zwakke liedjes. ‘Frozen’ de musical heeft daar absoluut geen last van: er zit geen enkel zwak nummer in, hoogstens een minder bekend nummer. Zo schreef het duo speciaal voor de stage-musical de song ‘Monster’ voor Elsa. Het zal u onbekend in de oren klinken, maar het is een geweldig mooi lied waarin de innerlijke tweestrijd tussen het goede willen doen en toch leed veroorzaken perfect wordt uitgewerkt. Na ‘Laat het los’ is het misschien technisch het moeilijkste nummer, maar ook hier weet Vajèn van den Bosch meer dan te overtuigen. Het opent de deur naar de grote finale waarin Anna voor de ogen van het publiek verandert in een blok ijs om dan uiteindelijk bevrijd te worden door Elsa. 

“Liefde ontdooit!” Het is de moraal van het magische verhaal van twee sterke vrouwen die zich staande weten te houden in een mannenwereld. ‘Frozen’ de musical in het AFAS Circustheater in Scheveningen zorgt voor hartverwarmende momenten in een voorstelling over een ijskoningin en brengt daarbij magie tot leven. 

< Sascha Siereveld > 

Cast:

Elsa - Vajèn van den Bosch

Anna - Nienke Latten

Kristoff  - Naidjim Severina

Hans - Tristan van der Lingen

Olaf - Steven Roox

Graaf van Wesselland - Jorge Verkroost

Sven - Mathijs Pater en Nicholas Li

Jonge Elsa – Jenia Pekar

Jonge Anna – Aysia-Mae Wijnaldum

Eik Van Houten – Martijn van Voskuijlen

Pabbie – Michael Konings

Bulda – Kimberly Thompson

Koning Agnarr – Jermaine Faber

Koningin Iduna – Lynn Mancel 

Creatives:

Muziek en liedteksten - Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez

Script - Jennifer Lee

Vertaling - Erik van Muiswinkel

Regie - Michael Grandage

Choreografie - Rob Ashford

Muzikale supervisie - Stephen Oremus

Decor- en kostuumontwerp - Christopher Oram

Poppenontwerp - Michael Curry

Lichtontwerp - Natasha Katz

Geluidsontwerp - Peter Hylenski

Video-ontwerp - Finn Ross


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter