PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Grease De Hitmusical ★★★★1/2

zondag 15 september 2024Stadsschouwburg Antwerpen

Grease
Interview: 

Albert Verlinde mag dan wel een Nederlandse producent zijn, zijn ‘Grease De Hitmusical’ is echt wel een Vlaamse musical. Een sterrencast met toppers als Tinne Oltmans, Lauren De Ruyck, Danny Dorland, Pieter Casteleyn en Ruth Beeckmans voeren het publiek mee naar de wereld van de opgroeiende pubers van Rydell High School in de tijd van de rock-’n-roll. Kostuums en muziek schreeuwen jaren ’50, maar decor, choreografie en taalgebruik zijn wel degelijk 2024. Floris Devooght zorgde voor een hippe, Vlaamse hertaling die een musical van meer dan vijftig jaar oud weer helemaal bij de tijd brengt. De vernieuwde Stadsschouwburg in Antwerpen wordt de plaats waar de liefde tussen Sandy en Danny Zuko mag openbloeien en Tinne Oltmans de harten verovert met haar pakkende versie van ‘Hopeloos verlang ik naar jou’ (‘Hopelessly Devoted To You’).

Lees verder onder de audio interviews:

Interview Tinne Oltmans en Lauren De Ruyck

Interview Thomas Van Goethem

Interview Albert Verlinde

Interview James Cooke

Pubers zijn en blijven pubers. Of je nu leeft in de jaren ’50 van de vorige eeuw of in de communicatiemaatschappij van nu: het leren omgaan met anderen, de liefde, de kliekjes op school, het experimenteren, de zoektocht naar jezelf …  het hoort er nu eenmaal allemaal bij. De verpakking is nu misschien anders, maar de groeipijnen van de puber zijn in essentie dezelfde gebleven. Mede daarom is het verhaal van ‘Grease De Hitmusical’ zo’n tijdloos gegeven. 

Sandy en Danny zijn zomerliefjes. Maar wanneer Sandy plots op dezelfde school komt te zitten als Danny Zuko gedraagt hij zich plots heel afstandelijk en ‘anders’. Als lid van de coole T-birds hoort hij immers stoer te doen en de macho uit te hangen. Je gevoelige kant laten zien t.o.v. de brave en ietwat ‘seutige’ Sandy past dan niet in het plaatje. Sandy zoekt dan maar aansluiting bij de stoere Rizzo en haar Pink Ladies. (Neen, het gaat hier niet om appels, maar om een groepje meiden.) Terwijl ze luisteren naar Vince Fontaine laat Sandy zich overhalen om gaatjes in haar oor te laten prikken. Ondertussen zijn de jongens het wrak van Kenickie aan het opknappen tot zijn droomauto: Greased Lightnin’. Om de liefde tussen Danny en Sandy een kans te geven, gaat Sandy op zoek naar het stoerdere kantje in zichzelf en met behulp van Miss Lynch gaat Danny op zoek naar de verantwoordelijkere kant van zichzelf. Zoals je kan verwachten, loopt die zoektocht niet altijd van een leien dakje. 

Olivia Newton-John en John Travolta maakten de rollen van Sandy en Danny onsterfelijk. Het zijn dan ook grote schoenen die Tinne Oltmans en Danny Dorland moeten vullen. De eerste grote test is er al bij de opening: ‘Die zomernacht’ (‘Summer Nights’). Daan Wijnands voorzag voor dit nummer een heel bruisende choreografie waardoor Tinne en Danny van links naar rechts gereden worden op beweegbare trappen terwijl ze rustig moeten blijven zingen. Het ziet er geweldig dynamisch uit, maar het levert uiteraard een extra uitdaging voor de acteurs. 

We kunnen u geruststellen: Tinne en Danny slaagden met brio voor deze eerste vuurproef. De zang voelde goed aan, maar werd lichtjes overstemd door het live orkest. Vooral de drums zaten iets te uitdrukkelijk in klankmix waardoor bij de stevigere nummers de zang meer dan eens een beetje ondergesneeuwd geraakte. In sommige producties zou dat niet zo erg zijn, maar hier was de zang goed en mocht die echt wel prominenter op de voorgrond klinken. 

‘Hopeloos verlang ik naar jou’ is gelukkig een veel rustiger nummer en daar hadden we dat probleem dus helemaal niet. We konden hier ten volle genieten van de zangprestatie van Tinne Oltmans en genieten is echt wel het juiste woord. ‘Hopeloos verlang ik naar jou’ wordt met heel veel gevoel gezongen, maar heeft tegelijkertijd ook heel wat kracht. De hoge noten worden probleemloos gehaald. De uitvoering zit er ‘boenk op’ en het is hier dat Tinne echt wel ons hart wist te veroveren. Het zijn dan misschien wel grote schoenen om te vullen, maar Tinne vult ze met overtuiging. 

De combinatie met Danny Dorland in de rol van Danny Zuko werkt ook. Vocaal konden we dit al even horen in  ‘Die zomernacht’, maar het komt helemaal tot zijn hoogtepunt in ‘Voor jou wil ik gaan’ (‘You’re The One That I Want’). Het swingt allemaal lekker de pan uit terwijl Tinne en Danny hun wederzijdse liefde uitzingen. Iets eerder in ‘Grease De Hitmusical’ opent Danny zijn hart al een keer in ‘Sandy’. De klank van de saxofoon versterkt het romantische karakter van deze ballade terwijl Danny zich afvraagt waarom Sandy niet inziet hoe graag hij haar ziet. Het is hét solomomentje voor Danny Dorland en hij grijpt dit volledig. 

Hetzelfde geldt voor Lauren De Ruyck wanneer ze als Betty Rizzo ‘Het zou erger kunnen zijn’ (‘There Are Worse Things I Could Do’) brengt. Het is een donker nummer met een behoorlijk grof kantje, maar het is tegelijkertijd ook een heel kwetsbaar lied. De uitvoering vraagt om een juiste balans tussen ruw en zacht, kracht en tederheid. Het is vocaal koorddansen waarbij Lauren De Ruyck erin slaagt om steeds het juiste evenwicht te behouden. Met deze prestatie spreken we niet meer van een bijrol, maar kunnen we gerust zeggen dat Betty Rizzo een derde hoofdrol is, naast Sandy en Danny. 

En Vince Fontaine tekent voor de vierde hoofdrol. Thomas Van Goethem zag zichzelf dan aanvankelijk niet als de zoetgevooisde radioster, maar zijn prestatie in ‘Grease De Hitmusical’ bewijst het tegendeel. Wanneer hij zijn hit ‘Ik voel het wonder’ brengt, wil hij zich volledig geven, maar krijgt hij concurrentie van Aaron Van Goethem die in de huid kruipt van Doody. We klinken ondertussen een beetje als een langspeelplaat die blijft hangen, maar ook hij was zeer goed gecast voor deze rol en wist te overtuigen. En ja, … u voelt hem al komen, maar ook Pieter Casteleyn verdient het om vernoemd te worden. Wanneer hij als Kenickie ‘Greased Lightnin’ brengt, is het moeilijk om nog stil te blijven zitten in de zetel. Gelukkig heeft de Stadsschouwburg in Antwerpen tegenwoordig nieuwe zeteltjes waardoor je niet meer met je knieën in de nek van je voorganger zit en je je dus met een gerust hart kan laten gaan. Daan Wijnands voorzag in ieder geval weer een vlotte choreografie die je nostalgisch meevoert naar het beeld dat het hebben van een auto vrijheid brengt. 

Ons wierrokvat is nog niet leeg, want ook Ruth Beeckmans moet absoluut vermeld worden. Zij kruipt in de huid van Miss Lynch, de directrice van Rydell High School met haar traditionele opvattingen, maar ook met haar hitsig kantje. Ze zorgt voor het komische kantje van deze musical en wordt daarin bijgestaan door de onnavolgbare Luuk Haaze in de rol van seut Eugene. Het is heerlijk om die twee aan het werk te zien. Luuks lichaamstaal en expressie brengen een laagje slapstick dat net als een snuifje zout tijdens het koken elke scène net dat beetje extra geeft. De interactie tussen Ruth en Luuk voelt gewoon heel natuurlijk aan; ze zijn de ‘Gaston en Leo’ van deze voorstelling. 

Daarnaast speelt Ruth ook nog de andere Miss Lynch; de uitbaatster van de snackbar en tweelingzus van de directrice. Het Antwerps accent zorgt hier voor een heel toegankelijk en volks karakter waardoor dit personage heel aanspreekbaar is voor de jongeren. In deze hoedanigheid is Ruth Beeckmans heel gul met goed advies en toont ze meer gezond verstand dan haar tweelingzus. 

‘Grease De Hitmusical’ is een heerlijke, Vlaamse familiemusical die de oudere generatie meeneemt op een nostalgische trip langs onsterfelijke hits en de jongeren introduceert in de bruisende wereld van de vetkuiven, Cadillacs en rock-‘n-roll.   

< Sascha Siereveld >

Cast:

Sandra “Sandy“ Dombrowski: Tinne Oltmans
Betty Rizzo: Lauren De Ruyck
Frenchy: Megane Moerenhout
Marty: Nina Rey
Jan: Esther Nwanu
Danny Zuko: Danny Dorland
Kenickie: Pieter Casteleyn
Doody: Aaron Van Goethem
Sonny: Beau Jones
Roger: Nolle De Kock
Miss Lynch: Ruth Beeckmans
Eugene Florczyk: Luuk Haaze
Patricia “Patty“ Simcox: Manon Van Riel
Charlene “Cha-Cha“ DiGregorio: Elise Wanner
Vince Fontaine/Teen Angel: Thomas Van Goethem 

Creatives:

Script, muziek en liedteksten: Jim Jacobs en Warren Casey
Vertaling: Allard Blom
Vlaamse hertaling: Floris Devooght
Regie: Servé Hermans
Choreografie: Daan Wijnands
Arrangementen: Ad van Dijk
Muzikaal leider: Marco Braam
Lichtontwerp: Marc Heinz
Geluidsontwerp: Maarten Houdijk
Decor- en kostuumontwerp: Joris Van Veldhoven
Producenten: Albert Verlinde Theater i.s.m. House of Entertainment, JK Theater en Senf & partners


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter