PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Jónsi

maandag 22 november 2010Koninklijk Circus Brussel

Jónsi

Eerder dit jaar stond Jónsi nog in de AB om zijn nieuw project en album voor te stellen. Een optreden waar trouwens een live cd en dvd uit voortgekomen is. Twee dagen stond ie op rij in het Koninklijk Circus het perfecte optreden af te leveren. Knappe belichting, sterke visuals die als een pleidooi voor natuurbehoud lazen, maar vooral uitmuntend musiceren en loepzuivere zang zorgden voor een meer dan terechte staande ovatie van het publiek achteraf.

Jónsi is een man die de muziek voor zich laat spreken. Pas halverwege de set spreekt hij het publiek even toe. Hij meldt dat de groep gisteren ook al een optreden had in  het Koninklijk Circus en dat ze daarna een bar bezocht hebben. Niets wereldschokkends dus. Een heel stuk relevanter is de filmische soundtrack in een half Engelse half imaginaire taal die hij creëerde. Niet toevallig maken veel tv- en filmmakers graag gebruik van Jónsi’s materiaal.

Op klassieke gitaar zet hij Stars on still water in dat met enkele subtiele vibrafoonaanslagen wordt voorzien. Op de achtergrond zien we een doek met en desolaat woudlandschap. Enkele dieren uit een boek zoals een hert, rat en uil zien we erin afgebeeld. De rechterpagina zal in vlammen opgaan. Met twee strijkstokken, jawel u leest het goed,  wordt de vibrafoon bespeeld tijdens Hengilás. Icicle sleeves begint vroom, met en wat kerkelijk aandoend orgel. De band zien we in verouderde zwart-witbeelden met de nodige witte puntjes of strepen die over de beelden gaan alsof we naar en oude pellicule kijken. Later gaat die over in vale kleurbeelden. Met steeds dreigender wordend gedrum dat slag na slag harder nazindert in de buik, eindigt het.

Vanaf dan kunnen we de hoogtepunten in de set nauwelijks tellen. Synchroon met de animatiebeelden horen we Kulnider dat naar een muzikale climax gaat op het moment dat een vos achter een hert begint te rennen. Dat hert zal een gewei aangegroeid krijgen en beide dieren clashen samen met de muziek. Sterk.

Nog zo’n muzikaal wauw-gevoel beleven we tijdens het ondertussen herkenbare “Tornado” dat ingezet wordt als 4 mains op vibrafoon. Water zien we op ruiten stromen, dan weer vult het kolkend meer en meer van onderen het beeld als een glas dat volloopt. De strijkers mogen dan wel op tape meelopen tijdens Sinking friendships, wat we live horen van het kwartet is indrukwekkend. Wat een sfeer weten ze te scheppen. Het nummer zal via het geluid van een soort muziekdoosje neergelegd worden.

Jónsi en zijn muzikanten blijven ontzettend op niveau verder musiceren op het feilloze af. Saint naive kenmerkt zich door zijn dromerige melancholie.  Groot contrast met het meer up tempo en dynamischer Go do. De zanger koos niet onlogisch om net tussen die twee nummers een woordje aan het publiek te richten. De song wordt ondersteund door visuals van bloemen. De aanzwellende bass drum krijgt de handen van het publiek in geen tijd op elkaar. Een insectenparade die takjes, bladeren, stukjes partituur, een blikje, enz. wegslepen zien we tijdens Boy Lilikoi waarin we een clavecimbelsound horen.

Begeleid door vibrafoon en zichzelf aan de toetsen, brengt Jónsi het nieuwe, voorlopig “New piano song” gedoopte nummer waar later metalen gerinkel met en ketting en drum aan toegevoegd worden. Naar het einde toe horen we steeds dominantere pianoakkoorden. Via een effectenmachine verlengt de frontman de eindtoon van zijn zang. Afsluiter Around us wordt aanvankelijk muzikaal zeer klein gehouden maar zal later losbreken met een frontman die de micro zoals beatboxers doen, bijna in zijn mond steekt. Vuurvliegjes zien we op de schermen.

De muzikanten zullen terugkomen en brengen tijdens de bisronde  “Sticks and stones” en “Grow till tall”. Wanneer we het blad van de setlist erbij nemen, valt de humor van de tourmanager op die duidelijk mee is met de actualiteit. Op de setlist staat “Saint Condom” in plaats van “Saint Naive”.  Of wat te denken van andere creatieve titels zoals “Beers are not still water”, “Hendmetheparacetamolás”, “Icciclelost shoes”, “Kolnidurtoanotherbar?”,”Tornadomoerectus”, “Sinking Shoes”, “Go Doddi to the gym, you are wearing the right shoes”, “Homo Erectimetic”, “Socks and no shoes” en “Grow a moustache and you get laid”.  Allemaal ontsproten na het bezoeken van een Belgische pub?

Hopelijk is hun tourleven even spannend, avontuurlijk en creatief als enkele titels doen vermoeden…  Maar wij vermoeden dat de verveling, eigen aan het touren en het vele wachten wel eens wil toeslaan voor en na optredens. Muzikaal, qua belichting en visuals was daar allessinds niets van te merken. Dit was veruit een van de betere concerten waar eindelijk nog eens het volledige plaatje in klopte.

Vanaf 29 november is ‘Go Live’ verkrijgbaar: een live cd/dvd met de registratie van Jónsi’s optreden in de AB van 29 mei 2010.

< Bert Hertogs >

De setlist:

1.      Stars on still water

2.      Hengilás

3.      Icicle sleves

4.      Kulnider

5.      Tornado

6.      Sinking friendships

7.      Saint naive

8.      Go do

9.      Boy Lilikoi

10.   Animal arithmetic

11.   Piano des

12.   New piano song

13.   Around us

Bis:

14.   Sticks and stones

15.   Grow till tall


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter