Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
<<    >>

Recensie Rembrandt fotograaf avant la lettre ★★★★1/2

desc

maandag 30 januari 2023 Museum De Reede AntwerpenBert Hertogs

Rembrandt was een fotograaf avant la lettre. Dat bewijst de Nederlandse privéverzamelaar Jaap Mulders in het Antwerpse museum De Reede. De tijdelijke expo toont een tachtigtal werken van Rembrandt die minder gekend zijn dan zijn schilderijen. Hij tekende en etste nochtans (zelf)portretten, landschappen, religieuze en mythologische thema’s, en het straatleven (zoals in ‘Het pissende mannetje’ uit 1631) met onder andere bedelaars. De tentoonstelling loopt nog in Antwerpen tot en met 22 mei 2023.

Recensie: Rembrandt fotograaf avant la lettre ★★★★1/2

Recensie Cezanne ★★★★

desc

woensdag 11 januari 2023 Tate Modern LondenBert Hertogs

Voor het eerst in meer dan 25 jaar kunnen Britten het werk van Cezanne (her)ontdekken. Plaats van afspraak is Tate Modern waar een overzichtstentoonstelling nog tot 12 maart dit jaar loopt.

Recensie: Cezanne ★★★★

Recensie Golden Boy Gustav Klimt ★★★★1/2

desc

zondag 6 november 2022 Van Gogh Museum AmsterdamBert Hertogs

Het grootste overzicht van Gustav Klimts oeuvre ooit tentoongesteld in Nederland. Daarvoor kan je terecht bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Daar loopt nog tot en met 8 januari 2023 de expo Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse… Onder andere de topstukken ‘Judith’ uit 1901, het eerste schilderij waarin Klimt gebruikmaakte van bladgoud en wiens vergulde lijst hij zelf ook ontwierp, ‘Emilie Flöge’ dat een jaar later gemaakt werd en ‘Waterslangen II’ uit 1904, dat laatste werk is voor het eerst in 60 jaar in het openbaar tentoongesteld, zijn er onder andere te zien naast werken van andere kunstenaars zoals o.a. Fernand Khnopff, Toulouse Lautrec, Edvard Munch en Jan Toorop waar hij inspiratie bij vond. Die vier hebben misschien dan wel niet de ondertitel van de tentoonstelling gehaald, maar hun werk naast dat van Gustav Klimt zien, maakt het er niet minder fascinerend op. Integendeel. ‘De kus’, zijn bekendste werk uit de periode 1907-1908 mag dan wel niet te zien zijn in deze expo, deze tentoonstelling geeft een bijzonder goed beeld op het werk van deze Oostenrijkse kunstenaar. De tentoonstelling toont last but not least ook het onvoltooide ‘De bruid’ uit 1917-1918. Dat werk stond op de ezel in Klimts atelier toen hij overleed in 1918. Hij werd slechts 55 jaar.

Recensie: Golden Boy Gustav Klimt ★★★★1/2

Recensie Joan Miró ★★★

desc

zaterdag 8 oktober 2022 BAM BergenBert Hertogs

Nog tot 8 januari 2023 kan je in het BAM in Bergen naar een tentoonstelling met werk van Joan Miró (1893-1983). Opvallend veel Nederlandstaligen hoorden we het Waalse museum voor moderne kunst bezoeken tijdens het openingsweekend van deze expo. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat die tijdens het openingsweekend gratis te bezoeken is – eat that KMSKA! – en daarnaast ook nog eens op zondagen 6 november en 4 december. Het is voor het eerst dat er een monografie bij ons te zien is met het werk van deze Catalaanse schilder, beeldhouwer, graficus en keramist. De laatste keer dat zijn werk te zien was in een museum in ons land dateert immers alweer van 1956 in Brussel.

Recensie: Joan Miró ★★★

Recensie KMSKA ★★★★

desc

woensdag 21 september 2022 KMSKABert Hertogs

Elf jaar en 100 miljoen euro later – ‘een paar Vlaamse centen’ dixit een schalkse Bart De Wever tijdens de persconferentie – is het moment eindelijk daar. Het KMSKA is terug open voor de Antwerpenaars en bij uitbreiding de wereld. Het negentiende eeuwse monument werd niet alleen gerestaureerd en gerenoveerd, een aanzienlijk deel van het budget ging naar noodzakelijke ingrepen zoals asbestsanering, een nieuw dak, en nieuwe technische installaties om de collectie in de beste klimatologische omstandigheden te bewaren. Maar bovenal: er kwam ook een heel nieuw volume bij, dat voor de Moderne Meesters dat via een inbreiding toegevoegd werd onder hetzelfde dak. Aanvankelijk hoopte het architectenbureau dat het museum tijdens de werkzaamheden gedeeltelijk toegankelijk kon blijven. Toepasselijk heette hun ingediende plan ‘Mijn vrouw en ik blijven‘, verwijzend naar het schilderij Zittend naakt van Amedeo Modigliani. Beeldend kunstenaar Joep Neefjes ontwierp een reeks van acht posters om het ambitieuze plan te promoten. Elke poster zou een volgende fase in de realisatie van de renovatie aankondigen. Dat plan ging uiteindelijk niet door omwille van de vele bijkomende uitdagingen die zich stelden tijdens de werken.

Recensie: KMSKA ★★★★

<<    >>
Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter