PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Piet Piraatshow: Radio de Scheve Schuit

vrijdag 15 april 2011Zaal Elckerlyc Antwerpen

Piet

Een wel zeer goede Piet Piraatshow serveert Studio 100 ons dit jaar. Perfect afgeklokt op iets meer dan een uur, een boeiend verhaal, sterke songkeuze, fijne humor en voor de ouders ook wel wat knipoogjes hier en daar. En dan is er nog de boodschap die Piet Piraat en zijn vrienden mee willen geven: dat je beter van dingen afblijft waar je niet aan mag komen en ook al maak je wel eens ruzie, dat niet meteen het einde moet betekenen. Twee uiterst belangrijke elementen voor de doelgroep, de kleuters dus.

Piet Piraat heeft een nieuwe bezigheid: Radio de Scheve Schuit. Vanop zijn schip zendt de enige piratenzender die bestaat uit. Stil is de radiotechnicus van dienst, Brokkenpap komt met een kookprogramma op de proppen. Alleen Stien Struis vindt radio maken maar niets. Zij vindt boeken lezen veel leuker, zoals de klassieker “De piratenhut van oom Tom”. De piratenzender pakt al meteen uit met een stevige stunt. Er valt een reisje te winnen naar Palerimos. De eerste die met een banaan in de studio komt, wint.

Na een slow motion spelletje elkaar om ter vlugst de banaan aftroeven, komt het stuk fruit in handen van Struis. Maar Piet Piraat vindt niet dat ze recht heeft op het reisje. Enkel voor luisteraars, niet voor medewerkers van de radiozender, vindt ie. Valt dat even mee voor Struis, want ze is helemaal geen medewerker van de radio. Zij dus richting Palerimos en vooral Brokkenpap is daar niet zo gelukkig mee. De kok verveelt zich te pletter en tot overmaat van ramp gaat zijn eerste radioprogramma “Taarten van Brokkenpap” waar hij Stil tot assistent-kok promoveert hopeloos de mist in. Zeg maar “dag tegen de luisteraar” vraagt Piet waarop Brokkenpap die zin letterlijk herhaalt. De jonge toeschouwertjes kunnen er aardig om lachen. Brokkenpap blijkt ook niet de snuggerste van de bende te zijn. Wanneer Struis een ontvanger meekrijgt zodat ze op haar eiland naar de radio kan luisteren, denkt ie dat de Piraat in dat kleine doosje gekropen is. Brokkenpap hoort de stem van de piraat er immers door.

Grappig is de knipoog naar Bert en Ernie wanneer de kok een banaan in zijn mond heeft. Terwijl ie eet, praat hij met Piet Piraat die er uiteraard allemaal niets van verstaat. Goede grap, sterke timing en de herhaling als methodiek wordt hier efficiënt gebruikt. Ondertussen is Piet bezig met zijn Piraten Top 10 waar “Bitter zeemanslied” deze week gezakt is van zes naar negen. “Hip hip hoi” zingen de kleuters in de zaal stevig mee in “Leve het piratenleven”. Ondertussen is Struis aangekomen op haar eiland. Daar heeft ze enkele boeken bij: “De helaasheid der piraten”,  maar de film had ze al gezien, “SOS Piet Piraat”, een kookboek van Brokkenpap dat ze verkeerdelijk had meegenomen en de klassieker “Piraat naast Mathilde”. Het enige wat ze nog mist is een cocktail. Maar die blijkt ze moeiteloos tevoorschijn te kunnen toveren uit een kist die al haar wensen inwilligt. Ook later wanneer ze pannenkoeken met chocoladesaus bestelt, komen die er vlotjes uit. Een last minute verandering: geen enkel probleem voor deze kist. In geen tijd krijgt ze een stapel pannenkoeken met chocoladesaus én slagroom erop geserveerd.

Maar Brokkenpap maakt het te bont in de Scheve Schuit en begint op alle knoppen met jingles op tegelijk te drukken zodat de zendapparatuur stuk gaat. De kinderen in de zaal moeten Stil dan maar meehelpen de apparatuur terug te maken. Het programma “1000 mijl onder zee” waarbij Piet Piraat een verhaal vertelt alsof ze in een onderzeeboot zitten, krijgt de verkeerde geluidjes mee van Brokkenpap. Het geluid van de walvis klinkt nogal sterk op dat van een hond. “Een zeehond” probeert Brokkenpap nog waarna een zeebel en een zeekoe nog de revue passeren. Berend wordt dus weggestuurd en hij vat dat niet al te best op. Met zijn teddybeer verlaat hij de Scheve Schuit om wat hem betreft nooit meer terug te komen. Maar zopas had ie nog het weerbericht voorgelezen van het PMI dat voor Piraten gevolgd door een veel te moeilijk woord en Instituut staat. Een stevige storm voorspelde dat instituut dat de raad gaf om het anker uit te gooien en in de kajuit te blijven. Net op het moment dat Brokkenpap en Struis niet aan boord zijn, slaat de bliksem in op de (zend)mast van radio de Scheve Schuit en knakt die in twee. Stil en Piet Piraat krijgen het ding met zijn twee niet meer omhoog. Ze hebben de hulp nodig van Struis en Brokkenpap, maar hoe krijgen ze die terug aan boord?

De show draait voornamelijk rond Dirk Bosschaert die als “Mega Berend” Brokkenpap het kleine kind mag uithangen dat met een kinderlijke interesse zich stort op het radiogebeuren. Piet Piraat ziet in dat hij hem misschien wel veel te streng heeft aangepakt. De show is voldoende spannend, kent een boeiend verloop en ook de allernieuwste single “Wij gaan duiken” wordt zeer goed onthaald door de kids. En de klassiekers “Piet Piraat”, “Leve het piratenleven” en “Storm op zee” blijven het live zeer goed doen. En voor de ouders is er ook voldoende humor. Alleen al de hilarische jingles en de wel zeer 80s-achtige manier van radio maken en presenteren, werkt op de lachspieren. Kortom: deze Piet Piraatshow is veruit de beste van de afgelopen 3 jaar. 

De Piet Piraatshow “Radio de Scheve Schuit” staat nog tem 17 april in zaal Elckerlyc in Antwerpen en reist daarna naar CC Zwaneberg (Heist-op- den –Berg) op 19 april, CC De Werf (Aalst) op 11 mei en eindigt in het Kursaal van Oostende op 29 mei 2011.

< Bert Hertogs >

 De setlist:

  1. Piet Piraat
  2. Piet Piraat is op vakantie
  3. Bitter zeemanslied (over de Zoute Zee)
  4. Leve het piratenleven
  5. Wij gaan duiken
  6. Wij plukken de dag
  7. De zeven zeeën
  8. Storm op zee
  9. Eind goed al goed


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter