PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie InStallation

maandag 25 juli 2011Nieuw-Zuid Antwerpen

InStallation

Wie in 2007 “Le fil sous la neige” gezien heeft op de Zomer van Antwerpen, herkent in “inStallation” Ulla Tikka en Andreas Muntwyler. In de voorstelling die nu te zien is in Antwerpen, lieten ze een prachtig duet zien. Ze trekken elkaar aan, stoten dan elkaar af, dansen – of was het eerder springen van één been op het ander – op het koord. Bij momenten vergeet je als toeschouwer dat er een koord is. Beiden willen elkaar overtroeven zo lijkt het. Grandioos is de achterwaartse salto die Muntwyler op het koord voert. Faut-le faire!

De voorstelling begint wanneer het publiek de tent binnenkomt. Laat komen, is dus geen optie! Installation werd gecreëerd in de stallen van circus Monti en ontstond heel organisch. Paardentemmer Niklaus Muntwyler zien we de piste schoonkeren met een hark terwijl een wit paard al meteen in de piste komt. Die eet in verschillende kommetjes iets, gaat later er even bij liggen terwijl een man op een harmonium speelt. De sfeer is gezet, die van de spontaneïteit, net zoals de voorstelling ontstaan is.

Gitaar, drum en synthesizer begeleiden de paarden die een voor een in de piste komen en mooi synchroon stappen, dan weer in galop gaan, omkeren, of achteruit gaan. Kinderen kijken hun ogen uit. Een sensueel moment volgt wanneer er tangomuziek speelt en we een dansend koppel te zien krijgen. Die passie komt ook in beeld wanneer de vrouw een wortel die met een haarspeld in de manen van het paard hangt, verwijdert en er verleidelijk mee zwaait naar het paard. Niets dierlijks – of is het menselijks? – is de viervoeter vreemd. Een joekel van een erectie van de hengst, zorgt voor de nodige hilariteit bij de jongeren.  Net daarvoor mocht Petronella V. Zerboni haar knappe diabolokunsten tonen terwijl ze op een paard zat. Cajon, akoestische gitaar en melodica gaven het tafereel een warme klankkleur.

De paarden zijn sterk getraind. Ze gaan op hun achterwerk zitten terwijl we een eenvoudige melodie horen uit de melodica. Dan weer leggen de dieren zich op hun rechterzij. De voorstelling weerspiegelt pure romantiek en neemt vooral de tijd om zich te vertellen. Mooie poëtische beelden levert dat op, in een diaboloduet tussen V. Zerboni en Roman Müller op de vleugel die – willens nillens, “enfin” dixit een lid van het gezelschap – neergepoot wordt in het midden van de piste. Ook het acrobatische duet met twee aan een stoffen doek of later die met 3 artiesten ondersteboven, een paraplu in de hand, levert knappe beelden op.

Installation is een pracht van een voorstelling geworden, die weliswaar een inspanning vergt door zijn traag vertelritme. Maar wie die inspanning wil leveren als toeschouwer wordt daar uiteindelijk zeer rijkelijk voor beloond. Mooiste voorstelling die we totnogtoe gezien hebben tijdens Zomer van Antwerpen 2011.

< Bert Hertogs >

inStallation speelt nog tem 6 augustus 2011 op de circusplek van Zomer van Antwerpen. Voor de voorstelling van 31 juli en 6 augustus zijn er nog tickets beschikbaar. Daarnaast loont het steeds de moeite om je op de wachtlijst te zetten, indien de voorstelling die avond uitverkocht is.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter