PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Pukkelpop 2011 #pp11: minstens 5 doden, 10 zwaargewonden, 3 vechten voor hun leven

donderdag 18 augustus 2011


Pukkelpop

Pukkelpop 2011 wordt dan uiteindelijk toch geannuleerd nadat het noodweer dat er iets na zessen losbrak op donderdag 18 augustus 2011 al minstens 5 doden heeft veroorzaakt en 10 zwaargewonden. Het festival betreurt minstens 5 doden (waarvan er 2 te betreuren vielen op de festivalwei zelf, een ander op een camping en 2 aan hun verwondingen bezweken in het ziekenhuis). Verder is de voorlopige balans: 10 zwaargewonden waarvan er 3 voor hun leven vechten. 140 Festivalbezoekers hadden medische verzorging nodig. Daarnaast is er heel wat materiële schade. De Chateau- en Boiler Room tent zijn ingestort, een boom is gevallen op een kraampje van een sponsor, de geluidstoren naast de Main Stage is omgevallen en het terrein omgedoopt tot een modderpoel. De eerste festivalavond afgelasten, was dan ook logisch. De afgelasting van het ganse festival leek een logische keuze. Maar Pukkelpop wou daar aanvankelijk niet van weten en plande optredens op vrijdag en zaterdag. Bedoeling was om in de nacht van donderdag op vrijdag enkele podia terug in orde te brengen alsook de belichting en de geluidsintallaties. Chokri Mahassine kocht de ganse donderdagavond tijd om een beter beeld te krijgen over de situatie. Crisiscommunicatie is duidelijk niet het sterkste ding van Pukkelpop. Kampeerders konden de nacht doorbrengen op de Philips-site en in de Grenslandhallen. Pukkelpop legde extra bussen in.

Het is duidelijk dat Pukkelpop zelf lange tijd geen zicht had over de grootte van de ramp. Maar nadat duidelijk werd dat het dodenaantal opliep tot minstens 5 en Pukkelpop ook de publieke opinie tegen zich kreeg omdat het nog dacht om het festival maar dan met een beperkt aantal podia en dus kleiner terrein te laten doorgaan, kwam het terug op die beslissing tijdens de nacht van donderdag op vrijdag. Concertnews.be had heel wat vragen bij scenario B om het festival toch te laten doorgaan op een kleiner terrein en met minder podia. De vraag die wij ons stelden was of dat op vlak van veiligheid allemaal wel geregeld kon worden. Pukkelpop dacht van wel, al mocht er stevig doorgewerkt worden om het terrein en de podia in orde te krijgen en ook de programmatie diende herbekeken te worden.

Een zicht krijgen op het juiste aantal doden en slachtoffers, de vraag hoe je 60 000 man kon verwelkomen op een kleiner terrein met minder podia en de veiligheid kon garanderen, en de verzekeringspolissen bekijken, was/is dan ook aan de orde voor vzw The Factory. Dit kan naast het drama dat sowieso al erg is op menselijk en materieel vlak een serieuze financiële aderlating worden voor Chokri en co. Vandaar wellicht ook de keuze om Pukkelpop aanvankelijk te laten doorgaan. The show must go on. Maar de tol: 5 doden en de publieke opinie deden Pukkelpop alsnog van gedachten veranderen.

Bert Hertogs is hoofdredacteur van concertnews.be

Links naar foto‘s schade: https://www.festigram.com/index.php?option=com_instagram&view=instagram&layout=mostrecent&sid=201&Itemid=2 https://twitpic.com/681256 en de gevallen geluidstoren aan de Main Stage https://yfrog.com/kjurrtyj


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter