PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd review The Beatles 1 remastered 2011

zondag 06 november 2011


Cd

Foto: EMI Music

‘Slechts 2 sterren?’, horen we u al zeggen. Inderdaad een ‘net niet perfect score’, niet zozeer om de kwaliteit, maar vanwege de marketingstrategie. Want dat laatste ontgaat ons compleet. Tot vervelens toe zitten we te switchen tussen de ‘1’-versie van 2000 en datgene wat voor ons ligt. Maar ligt het aan de stereo-installatie, de PC of die oren, maar op geen enkel moment horen we een verschil tussen die twee remaster-versies. Voor de volledigheid: deze 2011-versie is geremasterd zonder ‘Sonic Solutions NoNoise digital noise reduction’ en zonder ‘heavy digital limiting’, beiden wel gebruikt in de 2000-versie. 

We durven er echter ons linkeroor voor te geven dat Jan Modaal het verschil ook niet zal horen als hij dit downloadt in mp3- of mp4-formaat. Welk nut heeft het dan? Inderdaad, geen. Alleszins niet voor de consument. De uitmelkcultuur van sommige platenmaatschappijen kent echter geen grenzen. Of juist wel, maar die worden systematisch overschreden totdat het product de overbodigheid zelve wordt. 

Hoe dan ook, als u als leek een opstap wil doen in het oeuvre van de Fab Four, is dit een kerstgeschenk om te onthouden: een trip trough memory lane gaande van hun Mersey Beat over hun folk-rock via hun psychedelica tot uiteindelijk de pure rocksongs. Maar aangezien dit plaatje alleen maar de nr. 1-hits in de VS en Groot-Brittantië weergeeft, zal u voor het iets uitgebreide werk toch richting ‘de blauwe’ en ‘de rode’ moeten gaan. Daarop vindt u nog pareltjes zoals ‘You’ve Got to Hide Your Love Away’, ‘Drive My Car’, ‘Here comes the sun’, ‘Strawberry Fields Forever’ en ‘Back In the USSR’.  Anders zal u het moeten doen met deze uitstekende compilatie van één van de zowel meest commercieel succesvolle als de meest invloedrijkste groepen in de muziekgeschiedenis. 

< Danny Héroufosse >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter