PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Oliver en Spamalot winnen elk 3 Vlaamse musicalprijzen

maandag 7 november 2011Capitole Gent

Oliver

Acteurs, producenten, regisseurs, sympathisanten en pers waren verzameld op het podium van de Capitole in Gent om te vernemen welke musicals dit jaar in de prijzen zouden vallen. De vakjury o.l.v. Leah Thys had 11 prijzen uit te delen waaronder de prijs voor de beste musical van het voorbije seizoen. Onder de laureaten zaten toppers als ‘Dans der vampieren’, ‘Toon’, ‘Spamalot’ en ‘Oliver!’ met respectievelijk 4,5,9 en 10 nominaties. In tegenstelling tot vorig jaar, toen ‘Ganesha, een perfecte god’ 5 prijzen mee naar huis mocht nemen, werd de koek dit keer eerlijk verdeeld. In het algemeen konden we ons goed vinden in de beslissingen van de jury. Al moeten we toch toegeven dat de laatste prijs onze wenkbrauwen toch even deed fronsen. 

De musical ‘Spamalot’ kon drie nominaties verzilveren: Nordin De Moor voor ‘Beste mannelijke bijrol’, Jonas Van Geel voor ‘Aanstormend talent’ en Stany Crets voor ‘Beste regie’. Nordin stond te trillen op zijn benen toen hij zijn prijs in ontvangst mocht nemen. Hij vertrouwde ons achteraf toe dat hij zelf enorm verbaasd was dat hij door de jury was uitverkoren. Wat ons betreft mag Nordin gerust genieten van zijn moment in de spotlights alvorens opnieuw te verdwijnen in het ensemble, dit keer van ‘Fiddler on the roof”.  Misschien opent deze avond wel nieuwe deuren voor grotere rollen. 

Stany Crets was bij het afhalen van zijn trofee duidelijk minder overmand door een aanval van bescheidenheid. Hij bedankte niet alleen de producenten, maar in zijn gekende, flamboyante stijl prees hij ook de baarden van de musicaljanetten. Toen het relatief stil bleef in de zaal wanneer hij “Always look at the bright side of life” inzette, repliceerde hij met: “Het is niet omdat ge niet gewonnen hebt, dat ge niet kunt meezingen.” Stany was duidelijk in zijn element. Toch stopte de overmacht van Spamalot in de erelijst van 2011 bij deze derde erkenning. 

‘Dans der vampieren’ kon ondanks vier nominaties maar één onderscheiding in de wacht slepen. De prijs voor ‘Beste Vrouwelijke Bijrol’ ging naar Goele De Raedt voor haar rol als Magda, de meid van Chagal. Goele kon haar award niet zelf in ontvangst nemen omdat ze op dit ogenblik dezelfde rol vertolkt in de Duitse productie van ‘Dans der vampieren’. Via mail liet ze in ieder geval al weten dat ze elke keer een stukje België meeneemt op het podium in Berlijn als ze haar tanden insteekt. 

Nic Balthazar en Sam Verhoeven mochten o.a. de prijs voor ‘Beste inhoudelijke prestatie’ weggeven. Maar voor het zover was, grepen ze eerst nog de kans om al een tipje van de sluier op te lichten in verband met hún nieuwe projecten. Zo werkt Nic momenteel samen met componist Dirk Brossé en regisseur Frank Van Laecke aan de musicalversie van ‘Ben X’. Hij schatte dat we deze productie tegen september 2012 in de zalen mogen verwachten. Sam staat dan weer veel dichter bij zijn volgende première. Eind deze maand wordt zijn nieuwste troetelkindje ‘Lelies’ aan het publiek voorgesteld. De trofee ging uiteindelijk naar Rory Six voor de muziek en het libretto van ‘Een leven zonder jou’. 

Piet De Koninck en Stefaan Haudenhuyse werden gelauwerd omwille van hun vernieuwende en creatieve ideeën bij het maken van de 3D-projecties als decor voor de K3-show ‘Alice in Wonderland’. Ze gaven toe dat bij het realiseren van hun fantasiewereld niet alleen hun creativiteit een belangrijke rol heeft gespeeld, maar vooral ook diepe zakken van Studio 100 een bepalende factor was om het geheel te bekostigen. 

De strijd voor ‘Beste vrouwelijke hoofdrol’ moet echt een dubbeltje op zijn kant geweest zijn. We zagen Ann Van de Broeck schitteren als diva in ‘Spamalot’ en Deborah De Ridder uitblinken in ‘Tell me on a Sunday’. Uiteindelijk koos de jury voor  Hilde Norga en haar vertolking van de prostituee Nancy in de Vlaamse productie van Oliver! Hilde was duidelijk onder de indruk toen ze haar beeldje ging afhalen, want ze werd er sprakeloos van.  Toen even later ook het ensemble van ‘Oliver!’ een nominatie kon verzilveren, was deze musical aan een ferme inhaalbeweging bezig t.o.v. ‘Spamalot’. 

Om het rijtje een beetje te breken, was er de terechte overwinning voor Alex Klaasen als ‘Beste mannelijke hoofdrol’. We waren bij het zien van de musical ‘Toon’ al in de wolken over zijn inleving in de onsterfelijke figuur van Toon Hermans en konden ons dan ook perfect vinden in de keuze van de vakjury. Jammer genoeg heeft deze rol net iets te veel gevraagd van de acteur en zit hij op dit moment met oververmoeidheid thuis. Producent Albert Verlinde richtte in zijn naam een woordje tot het Vlaamse publiek. Alex was bij zijn tour blijkbaar, net als Toon, gegrepen door het Vlaamse publiek: ze zijn stil, genieten, luisteren en geven op het einde een duidelijke blijk van waardering. Hij begrijpt nu waarom zoveel Nederlanders graag in ons land komen spelen. 

De onderscheiding voor de ‘Beste amateurmusical’ ging naar Compagnie Mithe vzw voor hun enscenering van de Sondheim-musical Company. Bezielster Kristel Lamerichs, die o.a. ooit meespeelde in ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’ en ‘Beaty and the beast’, was zelf erg verbaasd. Ze vertelde achteraf dat het niet de meest toegankelijke productie was die ze ooit op touw hadden gezet, maar was we erg dankbaar voor de erkenning van de vakjury. 

Ook het publiek mocht had zijn zegje op dit musicalfeest. De luisteraars van een radiostation van de openbare omroep hadden de voorbije weken hun stem mogen laten horen en het was netmanager Jan Knudde die in hun naam de musical  ‘Oliver!’ aan zijn derde trofee van de avond mocht helpen. Producent Geert Allaert was erg blij met de erkenning en bekende in zijn dankwoord dat hij de publieksprijs de warmste prijs van allemaal vond:” Musical kan niet bestaan zonder de waardering van het publiek.” 

En dan was er de grote verrassing van de avond. Geheel tegen onze verwachtingen in, was het ‘Toon’ die met de prijs voor ‘Beste musical’ ging lopen. Wij hadden verwacht dat de vakjury de keuze van het publiek zou bevestigen, maar blijkbaar hadden ze er anders over geoordeeld. Albert Verlinde was er in ieder geval niet rouwig om. Zijn eerste commentaar was: “Ik sta hier te puffen.” De obligate dankwoordjes werden nog uitgesproken en de show kon afgesloten worden. 

Bij een hapje en een drankje werden overwinningen gevierd en de teleurstellingen weggespoeld. Nieuwe contacten werden gelegd en oude herinneringen aan vroegere producties opgerakeld. Het feestje duurde nog tot in de vroege uurtjes. 

< Sascha Siereveld > 

Volledige lijst genomineerden en winnaars: 

Beste Mannelijke Bijrol

Nordin De Moor – Spamalot

Sébastien De Smet – Dans der vampieren

Jan Elbertse – Toon 

Beste Vrouwelijke Bijrol

Goele De Raedt – Dans der vampieren

Wanda Joosten – Oliver!

An Lauwereins – Oliver! 

Aanstormend Talent

Jonathan De Moor – Sprookjesboom de Musical

De Dodgers  - Oliver!

Jonas Van Geel – Spamalot 

Beste Inhoudelijke Prestatie

Stany Crets – Spamalot (bewerking en vertaling)

Rory Six - Een Leven Zonder Jou (muziek en libretto)

Pieter van de Waterbeemd – Toon (script) 

Beste Creatieve Prestatie

Marnik Baert – Oliver! (kostuums)

Piet De Koninck & Stefaan Haudenhuyse  - Alice in Wonderland (decor)

Kentaur Erkel Laszlo – Dans der vampieren (kostuums) 

Beste Regie

Stany Crets – Spamalot

Frank Van Laecke – Oliver!

Ruut Weissman - Toon 

Beste Vrouwelijke Hoofdrol

Deborah De Ridder – Tell me on a Sunday

Hilde Norga – Oliver!

Ann Van den Broeck - Spamalot 

Beste Mannelijke Hoofdrol

Alex Klaasen - Toon

Peter Van den Begin – Oliver!

Koen Van Impe – Spamalot 

Beste Ensemble

Dans der Vampieren

Oliver!

Spamalot

Beste Amateurproductie

Boek Zonder Verhaal – Muzart (Beveren)

Company - Compagnie Mithe vzw (Leuven)

Anna, de musical – Kamer 58 (Gent) 

Publieksprijs

Alice in Wonderland

Oliver!

Spamalot 

Beste Musical

Oliver!

Spamalot

Toon


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter