PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Apassionata | Samen voor altijd

vrijdag 6 januari 2012Lotto Arena Merksem

Apassionata

Mens en paard, een combinatie die tot de verbeelding blijft spreken. 3 Dagen slaat Apassionata zijn tenten op in Merksem en brengt er 6 shows in de Lotto Arena. Heel wat kinderen kregen dankzij Amika van Studio 100 een extra zetje om aan paardensport te doen of om er op zijn minst in geïnteresseerd te worden. Gek dus dat er niet gek veel paardenshows binnen de entertainmentindustrie te bespeuren vallen. En dus vult de jongste “Samen voor Altijd”-productie de Lotto Arena tot zes keer toe. Dat het publiek de edele dieren mag aaien na afloop maakt de band tussen publiek en productie er een van gelijkgezinden. Community building noemen ze zoiets. 

Voor de leken is er het flinterdunne verhaal, weliswaar overgoten met een saus van levenswijsheden als “Vertrouw je hart, volg je verlangens” en diets meer, de projecties, muziek, dans – jawel er zit behoorlijk wat flamenco en ballet in deze show – en verschillende disciplines die zeer afwisselend op een aangename en toegankelijke manier worden gebracht. 

Paardenliefhebbers likkenbaarden op hun beurt en zien de moeilijkheidsgraad van de verschillende passen in. De Spaanse pas, draf, passage en piaffe kunnen ze naar waarde schatten tijdens dressuuroefeningen. Al in de middeleeuwen maakten ruiters en paarden synchrone figuren. Ook bij Apassionata kan omwille van het showelement – (ijs)revues hebben het ook maar dan zonder dieren – het carrouselrijden niet ontbreken.  

Andalusiërs, Friezen, Lusitano’s, shetlandpony’s en een ezel betreden onder andere met hun baasjes de piste. Hasta Luego zorgt voor prachtige poëtische momenten wanneer ie zijn paarden vanop de begane grond doet gehoorzamen, figuren laat uitvoeren, om hen op het einde te laten buigen. Groot contrast met de mannen van de Tao Horse Show die stunts met hun paarden doen. Drie paarden in een span, één ruiter met op elke rug van de twee achterste paarden een been op, die dan enkele hindernissen vlekkeloos neemt. Een klein kunstje zo lijkt het wel. Wanneer een ruiter zich vanuit zijn zadel onder het paard begeeft om zich aan de andere kant terug op te hijsen, zonder één voet in het zand te zetten, terwijl zijn paard loopt, kijken we stomverbaasd. Voor de humoristische toets zorgt dan weer Laurent Jahan en zijn ezel. En zo toont Apassionata op een zeer toegankelijke manier een rijk scala aan emoties via verschillende disciplines. Of dat nu per se in twee delen moest, met een behoorlijk lange pauze tussenin, laten we in het midden. Het tweede deel voegt in veel mindere mate nog iets toe aan de show en de boodschap is dan al zo goed als verteld. 

In 2013 wordt Apassionata 10 jaar. Ook dan tekent het gezelschap dat verschillende equipes in één show samenbrengt, present in ons land. Dat het een mooie, uiterst genietbare familievoorstelling zal worden, staat nu al vast net zoals de onvoorspelbaarheid van wat we te zien gaan krijgen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de verschillende teams kan elke Apassionata-show immers wijzigen. 

< Bert Hertogs > 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter