PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Triggerfinger grote winnaar MIA’s 2012 naast Netsky en Jef Neve

zaterdag 08 december 2012


Triggerfinger

Interview: 

4 Op 4 MIA awards 2012 gaan naar Triggerfinger. Zij en enkel zij zijn de grote overwinnaars van de MIA‘s 2012, na Jef Neve (2 MIA‘s) en Netsky (2 MIA‘s). “We zijn twee minuten bezig en er is al gevloekt op de nationale televisie. Goed bezig Luyten.” zei presentator Peter Van de Veire tegen zijn collega Cath Luyten toen die de openingsact De Kreuners aankondigde. Ze stak het niet onder stoelen of banken dat ze de Rolling Stones van Vlaanderen niet graag afscheid ziet nemen. Alle officiële kinderen van Walter Grootaers gaven hem de Lifetime Achievement Award na openingssong “Ik wil je”. “Als we hadden geweten dat we deze zouden krijgen, ik was vroeger gestopt. Bedankt. Tot ziens.” zei Walter Grootaers.


Interview Boris Daenen - Netsky

“I love alternative rockers” zei Astrid Bryan die de award Alternative mocht uitreiken aan Triggerfinger. “Als er een kale tussen is dan kus ik hem op zijnen bol. “ voegde ze daaraan toe. “Ik heb fijn ne kus op mijne ketel gehad van een schoon madam. Voor mij kan de avond al niet meer stuk.” antwoordde bassist Paul Van Bruystegem.

Triggerfinger verklapte al dat ze eerder op de avond de Live Award hadden gewonnen. Twee op vier nominaties waren dus al verzilverd. Daarna volgde die van Beste Groep ook uit de handen van twee Quiz me Quick-acteurs. De band was erg vaak onderweg voor live shows, en de bandleden zagen elkaar meer dan hun vrouw. Opvallend: tijdens de interviews na het Red Carpet-event voor de show, bleven de drie erg down to earth over hun winstkansen. Dat ook de Hit van het Jaar naar Triggerfinger ging, hoefde niet te verbazen. 9 Weken stonden ze op 1 met Follow Rivers. 4 Op 4 MIA awards gaan dus naar Triggerfinger. Zij en enkel zij zijn de grote overwinnaars van de MIA‘s 2012.

5 Van de zes sectorawards werden uitgereikt tijdens het sectorfeest net voor de show begon. Jef Neve werd bekroond als beste auteur/componist en muzikant. Sweater van Willow is de beste videoclip van 2012. En Creature With The Atom Brain ontving voor The Birds Fly Low van de sector de prijs voor beste artwork. De sector schat de band hoger in dan het volk, zo bleek uit hun dankwoord… Conclusie: Jef Neve haalt twee op twee. Een puike prestatie.

Eén weet zelf niet dat Netsky maar liefst 6 keer genomineerd is en niet 5 . Boris Daenen was ook als auteur/componist genomineerd. Uiteindelijk moet de topfavoriet het met 2 awards stellen. “Ik gebruik te vaak het woord ongelooflijk. Dankuwel voor de steun van het publiek en mijn ouders, bedankte Daenen. Hij bedankte iedereen van zijn groep toen ie later op de avond ook de MIA voor beste solo artiest binnenhaalde. Maar een echt ongelooflijk resultaat kan je 2 op 6 bekroningen bezwaarlijk noemen.

“Spannend” liet Freek Braeckman zijn collega Thomas De Soete meermaals in Vlaamse gebarentaal uitbeelden. “Ik heb goed nieuws. De Romeo’s zijn hier niet.“ klonk het toen het trio de award voor Vlaams Populair mocht ontvangen. Is het nog zinvol om deze prijs uit te reiken, durven we ons afvragen omdat er bijzonder weinig vissen in die vijver zwemmen die nog iet of wat meetellen.

Topmodel Hannelore Knuts mocht op de tonen van Florence and the Machine’s Spectrum de prijs voor beste soloartieste uitreiken aan Selah Sue. Rolling Stone noemt haar het gezicht van 2012. Chanel voorziet de outfits van Sanne Putseys, bevestigde de drieëntwintigjarige singer-songwriter. Crazy Suffering Style bracht ze samen met Flip Kowlier terwijl er gestunt werd in de studio op twee wielen. Die andere artiest uit Leuven, Milow verzilverde de prijs voor beste Pop.

4 Keer haalde Bart Peeters de MIA binnen voor beste Nederlandstalig in het verleden. Ray Cokes en Marcel Vanthilt gaven de MIA van 2012 op de tonen van Loreens Euphoria. “Ik presenteerde het vorig jaar en het was een inferno“ liet Vanthilt weten, en verwees daarmee naar het incident met Greet Rouffaer. ‘t Hof van Commerce kreeg de prijs voor beste Nederlandstalig. Kobe Ilsen en Kris Wauters reikten de award voor Doorbraak aan Marco Z die zijn huiswerk had gemaakt. Hij liep zijn lijstje af.

Kim Clijsters en Jeroen Meeus reikten de award voor beste Album uit aan Balthazar voor Rats. Beide speelden een taalspelletje: “Ik heb een goede bakhand.” zei Clijsters terwijl de “Volley vent” van Meeus top is. Cath Luyten rekende daarna uit dat Balthazar het uiteindelijk met 1 MIA moest stellen op 4 nominaties.

dEUS en Hooverphonic mochten geen MIA 2012 in de wacht slepen en zijn de opvallende verliezers. Erg vreemd want beide bands verrasten dit jaar, de ene met een album dat er plots kwam, de ander door een zeer gesmaakte plaat en tour met orkest.

< Bert Hertogs >

DE WINNAARS: 

PUBLIEK

ALTERNATIVE

Absynthe Minded
Balthazar
dEUS
Triggerfinger

POP

Hooverphonic
Marco Z
Milow
Tom Dice

DANCE

Dimitri Vegas & Like Mike
Goose
Milk Inc.
Netsky

SOLO MAN

Arno
Marco Z
Netsky
Tom Dice

DOORBRAAK

Geppetto & The Whales
Glenn Claes
Marco Z
SX

SOLO VROUW

Natalia
Renée
Sarah Ferri
Selah Sue

GROEP

Balthazar
dEUS
Hooverphonic
Triggerfinger

VLAAMS POPULAIR

Christoff
Nicole & Hugo
De Romeo‘s
Will Tura

NEDERLANDSTALIG

De Held
Het Zesde Metaal
t Hof Van Commerce
Will Tura

HIT 

Netsky, ‘Come alive’ 
Marco Z, ‘I’m a bird’ 
Triggerfinger, ‘I follow rivers’ 

SECTOR

ALBUM

Balthazar Rats
dEUS Following Sea
Goose Control Control Control
Netsky 2

ARTWORK

Balthazar Rats
Creature With The Atom Brain The Birds Fly Low
dEUS Following Sea
SX Arche

AUTEUR‐ COMPONIST

Bram Vanparys (The Bony King Of Nowhere)
Bert Ostyn (Absynthe Minded)
Boris Daenen (Netsky)
Jef Neve

LIVE ACT

Goose
Hooverphonic
Netsky
Triggerfinger

MUZIKANT

Bjorn Eriksson
Jef Neve
Liesa Van der Aa
Tijs Delbeke

VIDEOCLIP

dEUS Quatre Mains
Dez Mona Suspicion
The Hickey Underworld The Frog
Willow Sweater


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter