PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Wouter Deprez | Hier is wat ik denk

woensdag 6 maart 2013Arenbergschouwburg Antwerpen

Wouter

Met ‘Hier is wat ik denk’ zit Wouter Deprez al aan zijn 7e theatervoorstelling. De sympathieke West-Vlaming heeft er zopas een sabbatsjaar opzitten waarin hij, samen met vrouw en kinderen, Zuid-Afrika eens van een andere kant heeft gezien.

In het begin van de show is er een wisselwerking tussen enerzijds zijn persoonlijke wedervaren in en bedenkingen over Zuid-Afrika, anderzijds de financiële zorgen op het thuisfront. Waarom kennen Zuid-Afrikaners hun eigen cultuur niet, waarom wordt zwarte koffie door een zwarte geserveerd en is het mogelijk dat huizen in townships zo overbevolkt zijn dat een zwarte die er als eerste binnengaat, er als albino uitkomt? Dit en andere levensvragen worden door Deprez op het publiek losgelaten. Ditzelfde publiek wordt bij de zaak betrokken als hij de crisistoestand in dit land onder de loep neemt. Een architectenkoppel met eigen huis en auto, een student die pinten tapt of een zopas gepensioneerde leraar wiskunde worden op de rooster gelegd. (‘Was u streng?’ ‘Ik was eerlijk.’ ‘Tja, dat zeiden de nazi-beulen ook.’).

Telkens onderbreekt hij zijn gedrevenheid door terug te grijpen naar een notaboekje waarin hij (flauwe) mopjes had neergepend tijdens zijn sabbatjaar (‘Als je alle ansjovis uit de zee haalt, zou de zee dan minder zout zijn?, ‘Als vetweefsel zich nu onder de spieren zouden bevinden, dan zagen dikke mensen er veel gespierder uit.’). Gaandeweg worden de vragen naar het publiek toe bouter: ‘Wie haalt er een gemiddelde van 3 vrijpartijen per week?’, ‘Wie kijkt er porno?’. Maar buiten een sporadische lachpartij, blijft de zaal steken op wat monkellachjes.

Deprez voelt zich duidelijk is zijn sas in de schemerzone tussen retoriek en retorica, maar laat zich vangen door zijn overmoed. De show, die bijna 2 uren duurt, is duidelijk een half uur te lang. De tragikomische begeestering die hij opwerkte in bijvoorbeeld ‘Eelt’ is hier ver te zoeken. Zoals hij het zelf zei: ‘Is stilstaan, achteruitgaan? Ja, Wouter, in dit geval wel.

< Danny Héroufosse >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter