PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Piet Piraatshow | Expeditie Noordpool

zaterdag 13 april 2013Zaal Elckerlyc Antwerpen

Piet

Kapitein Ijsbaard (Marijn Devalck) woont op de Noordpool.  Piet Piraat (Peter Van de Velde), Berend Brokkenpap (Dirk Bosschaert) en Stien Struis (Anke Helsen) gaan er op zoek naar zijn schat. In de kist: de heerlijkste roomijs die er te vinden valt. Maar de kist zal pas open gaan wanneer Ijsbaard voor het eerst in zijn leven zal lachen. Een moeilijke klus voor Piet en zijn vrienden. Steven Stil (Dirk Van Vooren ) is er niet bij in Antwerpen, hij is op de Scheve Schuit gebleven.

Nieuw is het niet voor Studio 100, ook in K3 en het Ijsprinsesje en de Samson en Gert Kerstshow van 2009 moest iemand opgebeurd worden of aan het lachen gebracht als uitdaging. Nu is het dus aan Piet Piraat en zijn vrienden om het te proberen bij Kapitein Ijsbaard. Met een liedje, met een dansje, zelfs met de Beste Piratenmoppen proberen ze het. “Waarom heeft een piraat een houten been?” en “Waarom heeft een piraat een lapje voor zijn oog?” zijn maar enkele vragen waarop een “grappig” antwoord komt.  Dat Ijsbaard niet meteen kan lachen, kunnen we enigszins begrijpen. Piet Piraatshow Expeditie Noordpool mist vaart en humor. Het wel erg melige “Ik verlang zo naar huis” kon het jonge volkje - terecht - niet smaken. Fijn is wel het spel tussen Berend Brokkenpap en zijn echo, de visuele grap dat ie en Piet aanvriezen en Devalcks quote “alweer een ijsfabriek gesloten op de Noordpool. ’t Gaat slecht in de business. Mijn gedacht.” dat ie op de toon van Boma zegt.

Verder zit er erg weinig humor in de show. Veruit is Dirk Van Vooren als Steven Stil het grappigst in zijn mimiek. Hij komt te voorschijn in de “Spiegel der mist” wanneer we “Ik mis Steven” roepen. Zetten de vrienden de spiegel even scheef, dan komt de Scheve Schuit er wat schever in te liggen. De spiegel toonde eerder tijdens de show een zwart beeld. Erg professioneel ging Van de Velde ermee om. Omdat het een essentieel onderdeel van de show is, ging ie even naar de Piratentechniekers. Het duurde maar een minuutje om de video terug op te starten. Van de Velde kwam terug op, paste zijn tekst aan wanneer de kinderen iets zagen verschijnen in de spiegel, en wanneer ie zich omkeerde niets (meer) zag. “De Piratentechniekers en de kinderen houden me voor de gek” klonk het overtuigd tegen Stien Struis.

Naast die ene Spiegel der Mist valt het trouwens erg op dat Studio 100 teruggrijpt naar goeie oude decorstukken in zijn theatershows die uit de nok komen en van het zijtoneel op de bühne gebracht worden. Zouden Verhulst en Bourlon tegen de beperkingen en kosten/baten van 3D gestoten zijn of de risico’s hebben ingezien dat als er iets mis gaat met de visuals/video, het moeilijk is om de show voort te zetten? Piet Piraatshow Expeditie Noordpool kon dankzij Peter Van de Velde en de alerte technici aan de mengtafel op een haartje na een showstop vermijden. Een verdienste.

Maar los daarvan blijft de conclusie eenvoudig : “De Piet Piraatshow het geheim van de verzonken stad” was zo veel malen beter vorig seizoen dan deze Expeditie Noordpool. Zeer benieuwd of de nieuwe Piet Piraatfilm die ingeblikt werd op Malta, en deze zomer in de zalen komt, wél het beste uit het concept zal halen.

Piet Piraatshow Expeditie Noordpool neemt afscheid van Vlaanderen in Antwerpen, op woensdag 17 april 2013 om 14:00 en 16:15.

< Bert Hertogs >

De setlist:

  1. Piet Piraat
  2. Dappere piratenclub
  3. Wij gaan duiken
  4. Ik verlang zo naar huis
  5. Mega Berend
  6. Zeepiraten
  7. Bitter zeemanslied (Over de zoute zee)
  8. Piraten zijn niet bang
  9. Eind goed al goed


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter