PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Cats

zaterdag 3 augustus 2013Kursaal Oostende

Cats

In het mooie Kursaal van Oostende speelt de musical Cats. Een spetterend spektakel dat van begin tot eind tot de verbeelding spreekt. Een klassieker.

‘Cats’ werd geschreven door de meester himself : Andrew Lloyd Webber. De musical is gebaseerd op het boek ‘Old possum’s book of practical cats’ van Thomas Stearns Eliot en kende zijn internationale première op 11 mei 1981. Zo viert ‘Cats’ dit jaar dus zijn 32ste verjaardag. Place to be was toen het Londense West End en nauwelijks een jaar later verhuisde de productie naar Broadway. Sinds de start zette de hitmusical een ware triomftocht in die meer dan 30 jaar later nog steeds niet ten einde is. 

Ondertussen zagen meer dan 50 miljoen mensen in meer dan 20 landen de productie. Dat maakt van ‘CATS‘ de langstlopende musical op West End, maar eveneens de musical met de meeste voorstellingen op Broadway én de langst tourende productie in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Geen verrassing dan ook dat de productie in 1983 maar liefst 7 Tony Awards (de ‘Oscar‘ voor musicals) won, waaronder die voor beste musical. Het was ondertussen al 17 jaar geleden dat de musical ons land had aangedaan.

Het verhaal is alom bekend. Het decor is een vuilnishoop waar de katten samenkomen en zich eerst voorstellen aan het publiek. De wijze leider, Old Deuteronomy komt als laatste aan bod. Hij zal het publiek vertellen dat de avond heel bijzonder wordt aangezien een van de katten wordt uitverkoren om herboren te worden op een plaats die bekend staat als ‘Heavyside Layer’. Het personage van de kat is natuurlijk een metafoor voor de mens. De katten doen soms gek, maken ook ruzie en zijn soms bang.

Het publiek kon genieten van een fonkelnieuwe Engelstalige show. De originele productie die zowel in het Nederlands als het Frans ondertiteld werd, blonk vooral uit door zijn creativiteit en veelzijdigheid. De kostuums oogden prachtig, de acteurs waren in adembenemend mooie katten veranderd en iedereen op de scène bleek erg goed op elkaar te zijn ingespeeld. Uiteraard vormde de heerlijke muziek de basis van de voorstelling. De bekende hit ‘Memory‘, heel knap vertolkt door Joanna Ampil, die uitblinkt als Grizabella en uiteindelijk wordt uitverkoren, werd luid toegejuicht. Het publiek genoot met volle teugen van de perfecte choreografie, waarvoor choreografe Gillian Lynne op de recentste Olivier Awards de Special Award voor haar buitengewone bijdrage aan het theater en de kunsten kreeg.

Na Mamma Mia! in 2011 en Riverdance in 2012 valt er dus opnieuw een topspektakel in de koningin der badsteden te beleven. De musical Cats loopt nog tot 18 augustus exclusief in het Kursaal van Oostende. Inmiddels zijn er al meer dan 25.000 tickets verkocht. Er zijn zowel avond- als matineevoorstellingen. 

< Steven Verhamme >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter