PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Footloose

dinsdag 30 juni 2009Stadsschouwburg Antwerpen

Footloose

De musical Footloose is gebaseerd op de gelijknamige muziekfilm uit de jaren ’80 met Kevin Bacon. Het verhaal is dan ook gekend: Ren McCormack trekt met zijn moeder Ethel weg uit Chicago nadat zijn vader hem en zijn moeder in de steek gelaten heeft. Het duo trekt naar een oom, Wes, in het kleine dorpje Bomont. Het is dominee Shaw Moore die daar de plak zwaait en sinds het auto-ongeluk van vier jongeren uit het dorp is het er verboden om te dansen. Ren, die een heel ander leven gewoon is, heeft het dan ook zeer moeilijk om zich daaraan aan te passen en neemt het op tegen de dominee en zijn regel. Dit verloopt uiteraard niet zonder slag of stoot, niet in het minst omdat hij als en blok valt voor Ariël, de dominees dochter.

Mijn verwachtingen over de musical waren niet al te hoog omdat ik de film eerder aan de trage kant vind en er dus alles behalve wild van ben. De musical daarentegen bleek stukken beter. Hij begint meteen zeer energiek en groots met het titelnummer Footloose. Daarna wordt er wat gas teruggenomen om langzaam maar zeker op te bouwen naar het einde, de climax. Tussendoor wisselen levendige, uptempo nummers en intiemere, zacht ballades elkaar af.

Bij aanvang leek de musical echter te lijden aan iets waar naar mijn gevoel vele Nederlandse musicals  mee kampen hebben. De verstaanbaarheid in de samenzang is nogal beperkt. Geen slecht woord over de verstaanbaarheid van elke acteur op zich maar zodra er samen gezongen wordt met meer dan vier à vijf mensen is het opletten geblazen wil men echt verstaan wat er gezongen wordt. Dit euvel blijkt zichzelf op te lossen naarmate de musical vordert.

In de versie die in Antwerpen werd gebracht was de rol van Ethel weggelegd voor Marjan van Klaveren die bekend is van het programma “Op zoek naar Maria”. Voor wie dit programma niet gezien heeft: Marjan was de enige amateur die het tot de liveshows heeft geschopt en het vervolgens ook nog eens vijf shows volhield om daarna op eigen vraag te worden geëlimineerd.

Het is in de musical echter nauwelijks te zien dat Marjan geen ervaring heeft als professionele musicalartieste. Enkel wie er echt op let ziet enige tekenen in die richting. Toch ook een punt van kritiek aan haar adres. Aangezien de musical geen Vlaamse productie is maar Nederlands zitten er enkele oer-Hollandse uitdrukkingen in. Het valt te betreuren dat Marjan deze niet naar haar hand heeft gezet door ze te “vervlaamsen”. Verder niets dan lof over de manier waarop ze haar rol neerzette.

Ook over de prestaties van andere acteurs kan ik zeer positief zijn. William Spaaij ,die de hoofdrol vertolkt, blijkt een terechte winnaar van de in Nederland zeer prestigieuze John Kraaijkamp- award voor beste mannelijke hoofdrol te zijn. Zowel zijn dans-, zang- als acteerprestaties zijn van een zeer hoog niveau en hoewel ook de andere acteurs een zeer goede beurt maken, springt hij er echt uit.

De gekende nummers werden goed vertaald. De songs zijn op zo’n manier vertaald dat ze prima in het verhaal passen en dat ze niet gekunsteld in de oren klinken.

Kortom, Footloose, de swingmusical, blijkt dus een echte feelgoodmusical die boordevol humor zit. Een aanrader voor iedereen die van musicals houdt.

< Mieke Van Cotthem >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter