PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Hamlet Symphony

donderdag 1 mei 2014Bourla Antwerpen

Hamlet

Mokhallad Rasem (concept, regie en tekst) linkt de dood van zijn eigen vader aan Hamlet, het bekende stuk van Shakespeare, waarin de koning vermoord wordt door zijn broer Claudius die daarna met de koningin trouwt. Hamlet, de zoon van de vermoorde koning, rouwt en zint op wraak.

Nadat de doodskist het podium is opgedragen, prijst Claudius (Geert Six) zichzelf als de nieuwe heerser van het land. Tegen het einde van zijn speech, verstaan we hem minder goed. Wanneer Claudius neervalt, roept Hamlet (Mokhallad Rasem) “stop”, het bleek slechts een act te zijn. Gertrude (Marie De Corte) en Claudius gaan in de zaal zitten, waarop Hamlet, Hamlet II (Mohamed Boujarra) en Ophelia (Kayoko Minami) bijna onverstaanbaar met elkaar discussiëren. Hamlet en Ophelia praten Arabisch en Hamlet II Engels en Nederlands. Het lijkt over een geheim te gaan. Vanuit de zaal roepen Claudius en Gertrude “stop”, opnieuw alsof wat we net zagen slechts een repetitie van een toneelstuk was. We vinden Hamlet Symphony tot hiertoe redelijk onduidelijk. 

Mokhallad toont ons een video met beelden van zijn vader, een Syrische acteur die onverwachts overleden is. Daarna zien we Ophelia, Gertrude, Claudius en Hamlet II ronddraaien, dansen en zichzelf pijnigen, een manier om hun rouw te uiten. Fysiek moet dit voor de acteurs een zeer zware rol geweest zijn. In het stuk wordt namelijk heel weinig gesproken, dans en bewegingen staan hier centraal. Maar we hebben weinig feeling met deze dans, we worden er niet echt door geëmotioneerd. 

Slechts enkele keren wordt het stuk onderbroken door Arabische monologen van Hamlet. We zien de Nederlandse vertaling op het scherm, en we horen verdriet en onrecht in Hamlet’s stem. Dit zijn de stukken die ons het meeste raakten tijdens de voorstelling. Wanneer Ophelia danst, horen we een Engelstalige monoloog, geen vertaling. Wij konden volgen, maar vergeet niet, beste productie, dat je hiermee enkele mensen in het publiek kan uitsluiten. 

Terwijl de acteurs dansen en repetitieve bewegingen uitvoeren, dwaalt Hamlet rond op het podium. Wanneer Gertrude en Claudius in de zetel zitten, en Hamlet deze zetel begint rond te draaien, terwijl Hamlet II en Ophelia blijven dansen, schiet de term gekkenhuis ons te binnen. Het wordt duidelijker: hoe vind je troost bij mensen die zelf rouwen? Hoe troost je anderen als je zelf rouwt? Wat doet de onwetendheid met je? Hamlet Symphony werd beloond met een warm applaus van de zaal, maar wij waren niet echt aangegrepen door deze voorstelling. 

< Melissa Vermeulen >

Tickets en info op https://www.toneelhuis.be/#!/nl/readmodus/production/?id=6440


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter