PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Guga | Maestroloog

donderdag 15 mei 2014Arenberg Antwerpen

Guga

Guga Baúl kruipt al geruime tijd met zijn collega’s van “Tegen de Sterren op” in de huid van bekende Vlamingen. In “Maestroloog” mocht stemmenimitator Guga de klus in zijn eentje klaren. Op anderhalf uur tijd wist hij meer dan 40 BV’s na te doen waaronder publiekslievelingen als Geert Hoste, Kris en Yves, Raymond Van het Groenewoud, Sergio Herman, Jeroen Meus, Alex Agnew en uiteraard ook Jan Becaus. Het was vooral de sterke benadering van de manier van praten en bewegen die erg op de lachspieren wist te werken. Guga’s interpretaties van Geert Hoste en Gunter Lamoot waren zowaar grappiger dan wat de twee komieken tegenwoordig zelf live brengen.

Als kind was Guga Baúl gefascineerd door de verschillende typetjes van Chris Van den Durpel. Soms tot ergernis van zijn familie en leerkrachten wist hij Kamiel, Jimmy B en Firmin erg goed te imiteren. Om dit verhaal kracht bij te zetten, voegde Guga de daad bij het woord en leverde hij een heerlijke demonstratie. Wanneer we onze ogen sloten, zouden we gezworen hebben dat Chris zelf op het podium stond. Fascinatie en observatie resulteerden in een puike prestatie. 

En wanneer we het vervolg van de show bekeken, moet Guga heel veel nieuwsuitzendingen gezien hebben. Als nieuwsanker was Jan Becaus niet bepaald de grootste grapjurk. Maar wanneer hij gespeeld werd door Guga, werd het hilarisch. Met een overdreven nadruk op de uitspraak en het taalgebruik van Jan, werd de droogstoppel omgetoverd tot een heerlijk komisch typetje. In “Maestroloog” mocht hij verschillende keren zijn opwachting maken en nooit ging het vervelen. 

Een andere absolute topper was de aangeschoten versie van Raymond Van het Groenewoud.  De houding en de stem waren treffend. Aangevuld met enkele leuke grappen, wat taalhumor, een paar flinke steken naar de artiest zelf, een absurde situatie en een mix van liedjes die uiteindelijk wel eindigden bij een nummer van Raymond was het vooral zorgen dat we niet onder de zetel rolden van het lachen. 

Dat imitatie heel vaak ook de spot drijven is met de BV’s in kwestie is gewoon een feit. Maar dat is vaak juist zo grappig. Guga deinsde er zelfs niet voor terug om ook Kris en Yves uit “Man Bijt Hond” op te nemen in zijn programma. Er mocht dus ook gelachen worden met een thema waar heel wat komieken hun vingers niet aan willen verbranden: het syndroom van Down. En voor u nu allemaal spontaan in de pen gaat kruipen om Guga te schrijven dat dit niet door de beugel kan, kunnen we nu al vertellen: ja, er werden grappen gemaakt over mongolen, maar ze werden nooit uitgelachen. Het bleef te allen tijde smaakvol en daar kan Gunter Lamoot misschien nog iets van leren. 

Een opsomming maken van alle bekende Vlamingen die de revue passeerden, zou ons te ver leiden. Guga Baúl wist er meer dan 40 op te voeren. En toegegeven, niet alle imitaties waren even sterk. Zo trok Guga’s interpretatie van Stef Bos niet echt op Stef Bos en ook de stem van Michel Wuyts zat misschien niet helemaal goed, maar het grootste deel van de persiflages waren echt geweldig om te horen en te zien.   “Maestroloog” was dan ook een erg vermakelijke voorstelling waarin Guga zijn grote imitatietalent meer dan eens wist te bewijzen. En voor wie spijt heeft dat hij de show niet heeft kunnen zien, is er goed nieuws: de voorstelling werd opgenomen om uit te brengen op DVD. 

< Sascha Siereveld >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter