PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Romeo en Julia

vrijdag 5 september 2014HetPaleis

Romeo

Na het succes van vorig seizoen, maakte Het Paleis zich klaar om Romeo en Julia van Simon De Vos terug vier keer op te voeren. We woonden de eerste voorstelling uit de reeks bij, en begrepen meteen de keuze van de theaterzaal om deze ploeg opnieuw het publiek te laten wegdromen in alom bekende Shakespeareverhaal.

Het theater opende met Julia (Evgenia Bendes) en Donna (Scarlet Tummers) die aan het spelen waren en in een gevecht verzeild raakten met de Montecchis. Dat gevecht werd gesymboliseerd door een fysiek uitputtende dans, die geleid werd door dwingende muziek. De vorst (Bert Dobbeleare) heeft genoeg van al dit geweld, doet het zitje van zijn rolstoel stijgen, en roept voor de zoveelste maal op voor vrede tussen de Montechhis en de Capuletis. Dat doet hij aan de hand van de woorden van de Amerikaanse president Obama en de Duitse filosoof Kant. Vrede, R2P, genocide, … de link met de actualiteit was nog nooit zo groot: Israël – Palestina, Oekraïne – Rusland. 

Regisseur Simon De Vos slaagde erin om de klassieker Romeo en Julia op een succesvolle manier te moderniseren. In het kamp van de Montecchis waren de praatjes en grapjes van Benvolio (Boris Van Severen), Mercutio (Pieter-Jand De Wyngaert) en Romeo (Lukas De Wolf) over de liefde, de vrouwen en seks o zo herkenbaar en alledaags, dat ze Romeo en Julia nog dichter tot bij ons brachten. In het Capuleti-kamp, waren Julia en Donna iets speelser. De woorden van Romeo en Julia waren vaak even dromerig als in de originele versie, waardoor de link met de poëtische Shakespeare duidelijk aanwezig was. 

We waren jaloers op de liefde die van het toneel af spetterde. Wanneer Romeo Julia in zijn handen hield of wanneer ze elkaar kusten, vergaten we dat we naar theater keken en geloofden dat het jonge koppel genoot van de prille liefde. De twee tellen vurig af naar wanneer ze de nacht samen zullen doorbrengen. Als ze dan eindelijk samen zijn, kleden ze elkaar teder uit. Naakt bespreken ze hoe ze samen zullen blijven ondanks hun naam. Hoe het afloopt, hoeven we niet meer te vertellen. 

Deze opvoering van Romeo en Julia werd beloond met een staande ovatie. De acteurs en de muzikanten gaven twee uur het beste van zichzelf en sleepten ons mee in een moderne versie van deze romantische klassieker. 

< Melissa Vermeulen >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter