PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Vaya Con Dios zegt voorgoed tot ziens

woensdag 03 december 2014


Vaya

Interview: 

Vaya Con Dios neemt afscheid van zijn publiek met de release van een zeer coherente live dvd en cd: Thank you all! Een opname is dat van het uitverkochte optreden op 25 oktober 2014 in Vorst Nationaal. Een merci dus gericht aan alle fans van de Belgische band die meer dan tien miljoen platen verkocht wereldwijd via zijn gesmaakte mix van jazz, gipsy,pop en wereldmuziek en daarmee met stip een van de populairste Belgische bands op internationaal vlak was.

Frontvrouw Dani Klein zat voor de gelegenheid opnieuw aan tafel met Willy Willy net zoals ze zo veel jaren geleden deed om “Just a friend of mine” te creëren. Uit die laatste schrijfsessie kwam “Look at us now”, de nieuwe en tevens laatste single van de band over zelfreflectie: het verhaal van hun jeugd tot nu toe.  De cirkel is daarmee rond. Een opvallende zin in dat nieuwe nummer is “Live fast die young.”

Dani Klein: “Dat was het motto van de punk, hoor. Ik ben eerder een hippie geweest. Ik ben ouder dan Willy. Het is een zin die van hem komt.  Dat was toen het motto: live fast, die young, stay pretty. Een beetje à la James Dean, hé. Als je die leeftijd hebt, denk je dat je onsterfelijk bent. Alles snel doen, van alles proeven en proberen. En als je er jong aan moet sterven, is het niet erg. Maar als dat in de werkelijkheid wel gebeurt zoals bij Dirk (Dirk Schoufs, contrabassist van de groep die in 1991 overleed, nvdr) is dat uiteraard een tragedie.

YOLO (You Only Live Once) is nog steeds het credo bij jongeren. Opvallend toch dat die mentaliteit in se niet veranderd is?

Dani Klein: “Ik denk dat dat gezond is. Je moet ondernemen als je jong bent, je moet creatief zijn. Je moet van alles proberen.  Wij zijn natuurlijk te ver gegaan in die zin dat we met drugs hebben geëxperimenteerd en dat is wel niet echt goed voor je gezondheid. Look at us now!” (lacht)

Hoe komt het dat zo veel band of artiesten naar alcohol of drugs grijpen? Heeft dat met het boring tourleven (vaak moeten wachten,onderweg zijn, op het optreden na weinig te doen hebben,…) te maken?

Dani Klein: “Ik denk niet dat dat noodzakelijk te maken heeft met op tour gaan. Dat zit er al in voordien denk ik. Alle artiesten zijn eigenlijk gekwetste mensen. Je komt zo op de wereld met een soort wonde die nooit dichtgaat. Misschien zijn drugs een van de manieren om die pijn een beetje minder te voelen. Maar dat duurt maar een tijd hé. Op een gegeven moment - wanneer  je verslaafd geraakt - is het nog erger dan voordien. Maar in het begin weet je dat niet. Het is een soort kalmeermiddel. Ik denk trouwens niet dat je drugs nodig hebt om creatiever te zijn.”

In de jaren ’90 nam Dani Klein al afscheid van Vaya Con Dios, het is dus de tweede keer dat ze er de stekker uit trekt. Nu wijst alles er op dat het een definitieve beslissing is.

Dani Klein: “In de jaren ’90 had ik tijd nodig om na de dood van Dirk Schoufs terug op mijn effen te komen.  Ik was op. Dat waren zware tijden. Nu is het helemaal anders. Ik word 62 op 1 januari 2015. Ik heb het gehad eigenlijk. Het is vaak altijd ver van huis spelen en op reis gaan. Ik identificeer me ook niet meer met al die liedjes die ik in die tijd geschreven heb. De showbusiness is er ook ferm op veranderd en het is er niet beter op geworden, hé. Het is alles met weinig middelen nu. Vroeger werd je uitgenodigd op super dure restaurants en weet ik wat. Niet dat ik dat nodig heb, hé. Het is echt van het ene extreem naar het andere gegaan. Nu moet je bij wijze van spreken bijna je eigen boterhammen overal meenemen. Je wordt nauwelijks nog betaald als je in een tv programma zit. Ja, muzikanten moeten ook hun huishuur betalen en hun kinderen opvoeden, hé. Nu is het echt niet meer plezant eigenlijk. Het is moeilijk. “

“Het is dus geen marketingbeslissing of zo om te stoppen. Ik heb er gewoon genoeg van. Ik ga geen liedjes van Vaya Con Dios meer zingen. Dat denk ik toch. Tenzij ik op een dag op straat beland en het enige dat mijn leven nog kan redden, is door terug een liedje van Vaya Con Dios te zingen.  Dan zal ik het misschien overwegen. Maar neen, het is niet de bedoeling om terug te komen.”

Het ganse interview van hoofdredacteur Bert Hertogs (concertnews.be) met Dani Klein kan u linksboven beluisteren.  Zo verklaart ze onder andere ook haar uitspraak tijdens haar concerten “Zonder Maria (Maria Lekranty, haar backing vocal nvdr.) had ik het al die jaren niet volgehouden”, staat ze stil bij het belang van backing vocals en legt ze haar toekomstplannen uit.

De live CD/DVD Thank you all! Van Vayo Con Dios ligt vanaf 5 december 2014 in de winkel.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter