PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Alpha en omega in de muziekbusiness

donderdag 18 december 2014


Alpha

Net zoals in elke sector zijn er ook in de muziekindustrie starters, ondernemers die het roer omgooien of mensen die de handdoek in de ring gooien. Van jong enthousiasme tot beredeneerd realisme: een overzicht van enkele opmerkelijke gesprekken dit jaar.

Concertnews.be sprak met Bells of Youth, een jonge groep Nederlandse meisjes na hun optreden op Sziget Festival 2014 in Boedapest. Dat is naast Glastonbury in de UK zowat het belangrijkste festival in Europa.   Via crowdfunding hebben ze hun eerste album “BOY” opgenomen en in eigen beheer uitgebracht. De Nederlandse meiden blaken van enthousiasme. Maar is er een plan om uiteindelijk te gaan leven van de muziek? En hoe vullen ze die formule (connect with fans+reason to buy=money) rond succesvolle crowdfunding zelf in? 

Bells Of Youth
Interview Bells of Youth

Ook op Sziget Festival trad de 25-jarige Belgische Gloria Boateng op. Via een wedstrijd die JEKA op poten zette, won ze een spot op de affiche van de Europe Stage.  De VRT volgde met Duizend Zonnen haar weg naar Sziget. Overdag is ze in ons land postbode. Ook zij is jong en blaakt van ambitie. Al laat ze ook haar frustratie doorschemeren in het interview dat we met haar hebben wanneer ze nog maar net terug in ons land is. Een gevoel dat ze ook in een nummer uit: “Where the hell are those promotors?” 

Gloria Boateng
Interview Gloria Boateng

Jan Vereecke is zo’n promotor. Voor de dertigste editie van de Night of the Proms in 2014 kiest hij radicaal voor verjonging. Bye bye classic acts dus. Welkom jong talent. Een gok is het, die hij noodgedwongen ook moet maken. Maar een beredeneerde. Wil een van de grootste indoor events in het najaar zijn toekomst veilig stellen dan is het werken met jonge artiesten die betaalbare gages vragen, een must, luidt zijn conclusie. Een gesprek hoe hij anticipeert op de concertindustrie die nieuwe markten aanboort.

Jan Vereecke
Interview Jan Vereecke

Jan Vereecke was tevens ook de man die de afscheidsconcerten van Vaya Con Dios organiseerde in de Lotto Arena op 24 oktober 2014 en Vorst Nationaal de dag erna. Met tien miljoen verkochte platen wereldwijd is Vaya Con Dios (met hits zoals Nah neh nah, Just a friend of mine, Puerto Rico en Heading for a fall) een van de sterkste muzikale exportproducten van ons land. Frontvrouw Dani Klein houdt het voor bekeken omdat ze er genoeg van heeft. Genoeg van het vele en lange reizen, genoeg van liedjes te zingen waar ze zo veel jaren later niet meer achter staat. Genoeg van de business ook. In de jaren ’90 nam Dani Klein al afscheid van Vaya Con Dios, het is dus de tweede keer dat ze er de stekker uit trekt. Nu wijst alles er op dat het een definitieve beslissing is.

Vaya Con Dios
Interview Vaya Con Dios - Dani Klein

Dani Klein: “In de jaren ’90 had ik tijd nodig om na de dood van Dirk Schoufs (contrabassist van de groep die in 1991 overleed, nvdr.) terug op mijn effen te komen.  Ik was op. Dat waren zware tijden. Nu is het helemaal anders. Ik word 62 op 1 januari 2015. Ik heb het gehad eigenlijk. Het is vaak altijd ver van huis spelen en op reis gaan. Ik identificeer me ook niet meer met al die liedjes die ik in die tijd geschreven heb. De showbusiness is er ook ferm op veranderd en het is er niet beter op geworden, hé. Het is alles met weinig middelen nu. Vroeger werd je uitgenodigd op super dure restaurants en weet ik wat. Niet dat ik dat nodig heb, hé. Het is echt van het ene extreem naar het andere gegaan. Nu moet je bij wijze van spreken bijna je eigen boterhammen overal meenemen. Je wordt nauwelijks nog betaald als je in een tv programma zit. Ja, muzikanten moeten ook hun huishuur betalen en hun kinderen opvoeden, hé. Nu is het echt niet meer plezant eigenlijk. Het is moeilijk. […] Ik wil terug Danielle Schoovaerts worden en een beetje afstand van Dani Klein nemen.“

< Bert Hertogs - 18 december 2014 >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter