PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Europese subsidies concerten in vraag gesteld

woensdag 18 maart 2015


Europese

Interview: 

Vanvond (18 maart 2015) staat Royal Blood in een uitverkochte Ancienne Belgique. Niets nieuws is dat, was het niet dat de band er staat dankzij het subsidiegeld van Liveurope. Liveurope promoot beginnende Europese artiesten en bands over 13 zalen in Europa. Daarvoor krijgt de AB, die het project coördineert, een slordige half miljoen euro op jaarbasis. Bands en artiesten die in aanmerking komen mogen niet langer dan 5 jaar bestaan, moeten minstens beschikken over 1 gepubliceerd werk, en mogen maar maximum 3 platen uit hebben (incl. EP’s)

Discriminerend ten opzichte van beginnende bands uit andere werelddelen, protectionistisch van aard op Europees vlak en marktverstorend”, vindt Bert Hertogs, hoofdredacteur van Concertnews.be. “Wat doe je als artiest of band wanneer je wel al meer dan 5 jaar bestaat en/of meer dan 3 platen uit hebt maar een te klein nichepubliek aanspreekt? Van naam veranderen misschien? Anders kan je niet (meer) mee profiteren van deze gesubsidieerde concerten en dreig je op de straatstenen te belanden.”

“Een belangrijke reden waarom er nu een subsidiekanaal is om concerten van beginnende bands te organiseren, is omdat de Europese clubs enerzijds de crisis voelen, minder centen over houden aan grote acts, en simpelweg in hun resultaten zien dat concerten organiseren van beginnende artiesten doorgaans een verlieslatende onderneming is.” aldus Bert Hertogs.

“Maar Liveurope boekte ook onder andere Hozier, Dotan en Royal Blood dit seizoen. 3 bands zijn dat die allemaal een mooie deal hebben gesloten met een major record label. Hozier en Dotan zitten bij Universal Music, Royal Blood bij Warner Bros.” 

De vraag is dan ook of zulke bands die al gelanceerd zijn, gepromoot moeten via gesubsidieerde concerten. Bert Hertogs, hoofdredacteur van Concertnews.be, vindt van niet. “Hozier haalde met “Take me to church” maar liefst 10 weken een top 1-notering vorig jaar en het debuutalbum was goed voor een tweede plek in de charts in Vlaanderen. “Home“ van Dotan stond 3 weken op 1, het album “7 layers” piekte op 7 in de Vlaamse hitparade. Royal Blood stond vervolgens 1 week op 5 met hun titelloos album.

Marcus Deblaere die instaat voor de programmatie van Liveurope in de AB repliceert in een radio interview met Marieke Rimaux en Nina Bazarinni van de Erasmushogeschool in Brussel dat een concert van Hozier inderdaad perfect georganiseerd kan worden zonder subsidies maar schermt met termen als een “kwaliteitslabel zijn” om die keuze te verantwoorden. 

Bert Hertogs blijft er dan ook bij: “commerciële zaken subsidiëren die niet rendabel zijn of commerciële zaken subsidiëren die het perfect zonder subsidies aankunnen, is echt geen goed plan. Bij de podiumkunsten zou het niet waar zijn!”

Marcus Deblaere van de AB: ”Ik denk dat Bert Hertogs het niet 100% gesnapt heeft waarom dat we het doen: om het talent te steunen.”

Bert Hertogs: “Ik begrijp hieruit dat de heer Deblaere aan mijn intellectuele capaciteiten twijfelt. Waarvan akte. Als er al bands of artiesten subsidies of steun moeten krijgen, dan zijn het wel die artiesten en bands die nog geen plaat uit hebben, die alle moeite van de wereld hebben om de eerste stappen te zetten, een carrière uit de grond te stampen en hun weg in de muziek- en concertbusiness te vinden. Maar daar stopt het dan ook wat mij betreft.”

Deezer biedt een live stream aan zodat thuisblijvers het concert in de AB op 18 maart 2015 kunnen volgen.

De originele reportage van Marieke Rimaux en Nina Bazarinni kan u linksboven op deze pagina beluisteren.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter