PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Interview Merdan Taplak over nieuw album Imperial Dance Material

dinsdag 21 april 2015


Interview

De Antwerpse dj/producer Merdan Taplak is na twee jaar terug met een nieuwe plaat, ‘Imperial Dancefloor Material’. Taplak laat de Turkse invloeden, dat de voorganger ‘In It For The Honey’ typeerde, voor de nieuwe plaat achterwege. Deze keer staat er elektronische popmuziek op het menu met invloeden van house, techno, hiphop tot trap en dubstep. We spraken met de Antwerpse producer over zijn nieuw album, zijn plannen voor een live-show en zijn nieuwe tattoo.

Imperial Dance Material, verklaar de titel van je nieuw album eens?

Merdan Taplak: Wel, ik ben beginnen deejayen op mijn vijftiende, dat is intussen al 17 jaar geleden. Ik heb veel genres zien komen en gaan en veel trends zien passeren. Bij dit album stelde ik mezelf dan ook de vraag: “Wat werkt er nu echt op de dansvloer?“ Ik ben op zoek gegaan naar de ideale kruisbestuiving tussen bassmuziek en popmuziek, dat wil zeggen: muziek voor de clubs en festivals én muziek voor de radio.

Heb je dit album eerder gemaakt met dj’s in het achterhoofd of wou je een album maken in de meer traditionele zin?

De echte uitdaging voor me bij dit album was het maken van weldoordachte popsongs. Veel mensen kijken neer op pop omdat het commerciële muziek is en gemakkelijk te maken zou zijn. Het tegendeel is waar! Pop muziek is ontzettend moeiijk om te maken omdat er vaste regels zijn: de lengte van de songs, de structuur, de melodie etc. Het is ontzettend moeilijk om in dat vast format je eigen song te maken. 

Vocals zijn een zeer belangrijk aspect voor jou. Geniet je meer van het producen van vocaltracks? En waarom?

Ik merkte meer en meer dat lange instrumentale tracks me zelden meer konden raken. Vroeger luisterde ik nochtans uren naar obscure techno waar tracks van 11 minuten lang geen uitzondering zijn. Maar de laatste jaren ben ik geïntrigeerd door goede melodieuze en vocale tracks  die zowel aangenaam zijn om naar te luisteren als een inhoudelijke boodschap brengen. Het is bovendien fantastisch om de juiste match te vinden: de juiste stem op de juiste instrumental krijgen, dat is kicken.

Op je voorganger ‘In It For The Honey’ maakte je vaak gebruik van samples van Turkse muziek. Wou je een andere richting uitgaan met Imperial Dance Material?

Klopt. Op dat eerste album wilde ik vooral mijn muzikale identiteit ontdekken. Ik dook daarvoor in oude Turkse muziek en gebruikte hier redelijk onbekende instrumenten. Nu koos ik resoluut voor de meer toegankelijke, poppy dansmuziek en wilde ik dat aspect ontdekken. Wie weet welke kant ik opga op mijn derde album!

Ik zag op je Twitter dat je zelf een tattoo hebt laten zetten dat gelinkt is aan dit album. Het moet wel een zeer belangrijk album zijn voor jou persoonlijk?

Als je iets doet, dan moet je het goed doen hé! (lacht). Ik heb intussen zelfs enkele vrienden die ervoor kozen om ook tattoos van mijn logo te laten zetten, die zijn nog zotter dan ik! 

Je hebt ook enkele producers uitgenodigd om enkele tracks te remixen. Was het een bewuste keuze om die ook op het album te zetten?

Ik vind het belangrijk om jonge producers de kans te geven om zich te ontwikkelen. Ik heb voor twee tracks bijvoorbeeld samengewerkt met de jonge Limburgse producer Stellar, die heel coole dingen aflevert. Ik stuur dan soms wat bij wat structuur betreft, of ik ga op zoek naar een goeie zangeres.

Nu het album er is, wil je je nu vooral focussen op optreden of duik je binnenkort opnieuw de studio in?

Eerst en vooral wil ik veel gaan optreden, om opnieuw de mensen aan het dansen te brengen. En in de momenten daartussen duik ik sowieso opnieuw de studio in om alweer nieuwe muziek te maken. Ik heb nog veel onafgewerkte dingen op de plank liggen, en die wil ik zo snel mogelijk releasen.

Wil je ook een liveshow doen voor dit album, samen met de vocalisten en live muzikanten of wil je het momenteel houden bij DJ-sets?

Hoewel ik heel graag deejay, vind ik het interessanter om mijn nieuwe album live te brengen met een live band. Mensen komen kijken, luisteren en hopelijk ook dansen op mijn muziek en dan is het mijn taak om hen een goeie live show aan te bieden. Momenteel zijn we nog in volle voorbereiding, met repetities en try-outs. Eens de festivals op gang komen, mag je een leuke live show verwachten!

Wat is de volgende stap voor jou? Al concrete plannen voor de nabije toekomst? 

Mijn tweede plaat is nog maar net uit, en ik denk al aan de derde! Ik wil gauw nieuw materiaal uitbrengen en ervoor zorgen dat ik goede producties blijf afleveren. Anderzijds heb ik ook geleerd dat je in de muziekbusiness niet te veel op voorhand kan plannen en de dingen soms gewoon op je moet laten afkomen. 

< Elvin Vanzeebroeck >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter